«Поєднання історією»: у Луцьку відкрили виставку миколаївської майстрині Інни Черкесової

08 Грудня 2022, 18:20
Інна Черкесова 1712
Інна Черкесова

У Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Поєднання історією. Гобелен. Графіка. Авторські вузликові ляльки» заслуженої діячки мистецтв України, професорки Волинського національного університету імені Лесі Українки Інни Черкесової з Миколаєва.

На презентації побувала й журналістка Район.Історія.

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, розповіла про особливості цієї виставки.

«Ми хотіли показати Інну Григорівну, як художницю і педагога, тому тут представленні її вироби: гобелени, каліграми, ляльки-мотанки. А другою частиною нашої виставки є роботи її студентів, які присвячені художниці-шістдесятниці з Бучі – Любові Панченко, життя якої трагічно обірвалось у зв’язку з війною», – розповіла Оксана Важатко.

Читайте також: Бібліотека імені Заболотного показала декоративні розписи Любові Панченко

До музею передали 38 робіт миколаївської майстрині. У виробах є поєднання культур, але вони відмінні від тих, які ми звикли бачити на Волині. У них інші кольори та мотиви.

«Вони є хорошим поповненням наших фондових збірок, адже це урізноманітнює і показує нашу Україну у всіх її багатогранних можливостях», – зауважила директорка музею.

Читайте також: Екскурсія виставкою «Україна: After War» в Острозі

Під час відкриття виставки Інна Черкесова поділилась, чому саме на Волині вирішила представити свої роботи.

«Я знаю з дитинства, що Луцьк і Миколаїв поєднує Велике князівство Литовське і князь Вітовт. Коли я на власні очі побачила вибухи, це було дуже страшно. Полум’я, начебто, обпалило мене. Тоді я зрозуміла що треба щось робити, тому що в мене вдома знаходяться роботи, які треба рятувати. Вони, як мої діти і за кожною з них стоїть своя історія. Тоді мені прийшла згадка про Вітовта і мій вибір впав на Волинь. Таким чином роботи тут, і я прийняла рішення, що хочу подарувати їх Луцьку, а саме Волинському краєзнавчому музею», – пояснила вона.

Читайте також: Сухпай орків, уламки ракет і «подарунок» від Кіма: унікальна експозиція у Луцьку

Професорка розповіла історію створення одного зі своїх гобеленів. Він 4 метри завдовжки, створений у 1996 році, коли був її перший випуск студентів набору декоративно-прикладного мистецтва.

«Час між 2 і 3 годиною ночі. Ми з чоловіком опинились серед Ольвії, внизу лиман і чорно-синє небо вкрите діамантовими зірочками, і через нього розтягнувся Молочний Шлях. Під враженням від побаченого, я захотіла створити щось цікаве. Я вирішила зробити такий гобелен, де кожна смуга буде унікальною і мати своє значення», – розказала Інна Черкесова.

Майстриня розповіла, що додатково займається виготовленням ляльок-мотанок, цим завдячує своїй талановитій колезі з унікальним досвідом у цій сфері. Виставка діятиме до 1 березня 2023 року.

Читайте також: У Рівному презентували виставку «Княгині та князівни»

Анастасія Яцюк

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024