«Нас чекають нові значимі знахідки», – головний архівіст СБУ Андрій Когут

29 Листопада 2022, 17:03
Родина фотографа-аматора М.Ф. Боканя обідає у період Голодомору. Посередині - син Костянтин, який скоро загине від голоду. Фото: Миколи Боканя /holodomormuseum.org.ua 1217
Родина фотографа-аматора М.Ф. Боканя обідає у період Голодомору. Посередині - син Костянтин, який скоро загине від голоду. Фото: Миколи Боканя /holodomormuseum.org.ua

Радянська влада намагалася всіма способами знищити сліди Голодомору та масових штучних голодів в Україні, але, попри всі зусилля КДБ, чимало матеріалів вціліло. Частина цього масиву й досі не вивчена повністю, проте перебуває на зберіганні в архівах Служби безпеки. 

У майбутньому українська та світова спільноти можуть дізнатися нові значущі факти про цей геноцид українського народу. Про це заявив директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут в інтерв’ю для видання «КП в Україні», повідомляє Служба безпеки України. 

«Після Голодомору архіви пройшли чистку. Документи, які могли свідчити про штучно створений голод, масово знищувались або так змінювались, щоб потім неможливо було встановити, що ж насправді відбувалося. Сьогодні нічого втаємниченого не залишилося, але ще не всі фонди пройшли повний комплекс науково-технічного опрацювання, тож, можливо, нас чекають нові значимі знахідки», – підкреслив Андрій Когут.

Читайте також: «В глечику було спригорща зерна. Забрали з того глечика і висипали», – спогади свідка Голодомору Євгена Парчака

Андрій Когут
Андрій Когут

За його словами, наразі Архів підготував детальні каталоги про історію Голодомору. При цьому аналітичне опрацювання цієї інформації істориками та дослідниками – це наступний крок. 

«Тобто, весь комплекс завдань ще не завершений, якщо ми говоримо, власне, про наукове опрацювання», – додав Андрій Когут.

Читайте також: Упокорення голодом: згадують українці Сходу

Він нагадав, що у Галузевому архіві Служби безпеки України сьогодні зберігається один з найбільших документальних комплексів, які прямо чи опосередковано є свідченням штучно створених голодів.

За словами Андрія Когута, їх можна умовно розділити щонайменше на дві категорії. З одного боку ˗ це справи, які свідчать про репресії проти тих, хто намагався запобігти Голодомору; поширював інформацію про те, що радянська влада хоче вбити голодом українських селян; повставав проти заходів, які проводили комуністи на селі.

Читайте також: Він фотографував Голодомор у Херсоні. Історія життя Гавриїла Раппепорта та його разючі фото

Інша категорія – це так звані архівно-кримінальні справи, які були відкриті пізніше: в тому числі на тих, у кого знаходили різні свідчення про Голодомор.

Читайте такожСтруктури УНР та ОУН намагались привернути увагу до Голодомору

Служба безпеки України не лише забезпечує вільне й неупереджене їх дослідження, а здебільшого вона є ініціатором масштабної роботи архівістів з опрацювання та переосмислення наявних документів спільно з науковцями, дослідниками та журналістами.

Читайте також: Скільки українців вважають Голодомор геноцидом

Державний архів СБУ є одним із найбільш відкритих серед усіх пострадянських країн. І скористатися ним можуть усі, кого цікавить період тоталітарного комуністичного режиму.

Читайте також: Дев'яності роковини Голодомору: реакція країн світу про геноцид українського народу

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024