Структури УНР та ОУН намагались привернути увагу до Голодомору

16 Листопада 2021, 16:41
Структури УНР та ОУН намагались привернути увагу до Голодомору 886
Структури УНР та ОУН намагались привернути увагу до Голодомору

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, який цьогоріч відзначатимуть 27 листопада, Служба зовнішньої розвідки України опублікувала низку матеріалів з архівних фондів про те, як українські емігрантські організації створювали комітети допомоги жертвам штучного голоду.

Про це повідомляють на сайті Служби зовнішньої розвідки.

Представники розвідувальних структур УНР і ОУН добували інформацію про голод в Україні, збирали докази злочинів сталінського режиму, виготовляли листівки та іншу пропагандистську літературу, яку нелегально переправляли до УСРР, намагалися донести світові правду про стан справ на батьківщині і як радянські спецслужби всіляко протидіяли цьому, а також будь-яким спробам протестів або вільнодумства всередині країни.

У справі-формулярі ДПУ УСРР на керівника уенерівської розвідки генерал-хорунжого Всеволода Змієнка зберігається повідомлення секретного співробітника Іноземного відділу ДПУ «Ж/54» від 3 листопада 1933 року про підготовку в Празі загальноемігрантських заходів, які спрямовані на допомогу тим, хто страждає від голоду в Україні.

Згадується також і організація протестів у країнах Європи проти більшовицької політики, яка призвела до штучного створення голоду.

«Ж/54» повідомляє про приїзд до Праги наприкінці жовтня 1933 року доктора Левка Чикаленка, голови Еміграційного комітету допомоги тим, хто голодує, при Українському центральному комітеті в Польщі, для об’єднання зусиль у протидії сталінському терору і розгортанні протестного руху.

«За Чикаленком, справа має бути організована так, – зазначає секретний співробітник ДПУ, – аби придбати багато річевного матеріалу для організації протестів проти голоду, а саме: набрати макухів, себто хліба з України, дістати фотографій, які б ясно доказували стан голодуючих. Чикаленко є переконаний, а навіть певний, що таких доказів збере багато, а саме через зв’язки з втікачами».

Читайте також: Світовий конґрес українців запустив вебсайт мережі нащадків Голодомору

У документі згадується про емоційний виступ селянина на одному із зібрань: 

«Колосальне зворушення на зборах зробив селянин, який прибув до Праги останніми днями через Польщу з України. Селянин з плачем розповідав, що вже рік не бачив хліба та що люди на Україні мруть з голоду як мухи. Зі собою селянин мав якийсь макух, якого їдять на Україні».

Крім цього, особливу увагу акцентували на тому, що питання голоду в Україні об’єднало представників різних українських емігрантських партій і організацій. 

Зазначається, що до складу Комітету допомоги, тим хто голодує в Україні увійшли відомі діячі від уенерівців, гетьманців, націоналістів, соціал-демократів, соціал-революціонерів та інших партій. Зокрема, називаються прізвища Ольгерда Бочковського, Бориса Гомзіна, Софії Русової, Івана Паливоди, Дмитра Антонюка, Наталії Дорошенко та інших.

Серед заходів, які обрав комітет на першому місці стоїть пропагандистська робота, тобто донесення до світу правди про голод в Україні. 

Ця робота мала включати як організацію відозв, мітингів, актів протесту, так і випуск листівок, бюлетенів, газет. На малювання відповідних плакатів, зокрема, націлювали Миколу Битинського, а на складання віршованих текстів – Олександра Олеся.

«Цей документ із архівних фондів розвідки є ще одним свідченням того, що у 1930-ті роки більшовицька влада не лише проводила злочинну політику стосовно селян, яка призвела до численних жертв, а й не шкодувала сил і засобів для стеження за реакцією на це в емігрантському середовищі, маючи на меті всіляко приховувати злочини від світової громадськості», – наголошують в архіві.

Читайте також: Український інститут національної пам'яті розпочав інформкампанію до 88-х роковин Голодомору

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром