Картини із Херсонського художнього музею, які вкрали окупанти, вдалося ідентифікувати

08 Листопада 2022, 14:45
«Хати на заході сонця». П. Соколов 1938
«Хати на заході сонця». П. Соколов
Твори мистецтва, які російські окупанти вивезли з Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка, одразу ж з'явилися у Центральному музеї Тавриди у Сімферополі
 
Світлини розвантаження та недбалого складання творів миттєво облетіли мережу, тож музейникам вдалося ідентифікувати деякі картини. Про це повідомила пресслужба закладу.
 
Мистецтвознавцям вдалося упізнати: 
 

«Пікет на березі річки. Захід сонця». Іван Похитонов. 1890-ті рр.. Дерево, олія.

Художника-мініатюриста Івана Похитонова (1850–1923) сучасники називали «чарівником». Його ім’я колись гриміло по всій Європі, а роботи розкуповувались тільки-но потрапляли на виставки до художніх салонів. Народився митець у Херсонській губернії (нині його родинний маєток знаходиться в межах Кіровоградщини), з 26 років жив і працював у Європі.
 

«Пікет на березі річки. Захід сонця». Іван Похитонов
«Пікет на березі річки. Захід сонця». Іван Похитонов

 «Хати на заході сонця». П. Соколов. Полотно, олія.
 
Це полотно надійшло до музею з колекції Марії Корніловської, яка стала золотим фондом музейного зібрання.
 

«Хати на заході сонця». П. Соколов
«Хати на заході сонця». П. Соколов

«Пейзаж Парижа». Михайло Андрієнко-Нечитайло. 1948 р.. Полотно, олія.
 
Життя і творчість українського живописця і театрального художника, який працював у Франції, були пов’язані з Херсонщиною. Михайло Андрієнко-Нечитайло (1894-1982) навчався, захопився мистецтвом і розпочав виставкову діяльність саме в Херсоні.
 
«Пейзаж Парижа» передала музею Національна комісія з питань повернення в Україну культурних цінностей у 1994 р. В лютому 2022 року до Києва надішли ще роботи майстра, які передав для музею відомий колекціонер Рене Герра. Цей дар не встигли забрати, він на збережені у Національному художньому музеї України.
 

«Пейзаж Парижа». Михайло Андрієнко-Нечитайло
«Пейзаж Парижа». Михайло Андрієнко-Нечитайло

«Осіння пора». Георгій Курнаков. 1965 р.. Картон, олія.
 
Георгій Курнаков (1887-1977) є автором неперевершених пейзажів та натюрмортів прагнув створити узагальнений епічний образ Херсонщини.
 

«Осіння пора». Георгій Курнаков
«Осіння пора». Георгій Курнаков

«Гладіолуси». Леонід Чичкан. 1974 р.. Полотно, олія.
 
Український художник і викладач Леонід Чичкан (1911-1977) був учнем Олексія Шовкуненка, писав переважно карпатські краєвиди, натюрморти, портрети та жанрові картини. 
 

«Гладіолуси». Леонід Чичкан
«Гладіолуси». Леонід Чичкан

«Ланка». Гаврило Глюк. 1975 р.. Полотно, олія.
 
У творах одного із класиків закарпатської школи живопису Гаврила Глюка (1912-1983), присвячених Закарпаттю, знайшли своє відображення як неповторна природа краю, так і його мешканці. Особливо майстер полюбляв зображати людей за їх буденною працею.
 

«Ланка». Гаврило Глюк
«Ланка». Гаврило Глюк

«Сподіваємось, ця інформація стане вагомим доказом для викриття і покарання усіх причетних до викрадення творів мистецтва з Херсонського художнього музею ім. О.Шовкуненка», – йдеться у повідомленні.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024