У Рівному вшанували Миколу Біляшівського

25 Жовтня 2022, 17:30
Микола Біляшівський 1197
Микола Біляшівський
У Рівному вшанували визначного дослідника української культурної спадщини Миколу Біляшівського з нагоди 155-річного ювілею з дня його народження. Захід пройшов біля меморіальної дошки на честь перебування вченого у Рівному, яка розміщена на будинку по вулиці Драгоманова, 17 де він зупинявся.
 
Про це повідомляє Рівненський обласний краєзнавчий музей.
 
 «Згадати славного сина українського народу, чиї шляхи пролягли й нашим краєм в цей день біля меморіальної дошки зібралися небайдужі рівняни, краєзнавці, музейники. Директор музею Олександр Булига розпочав зустріч, розповівши що пов'язує М.Біляшівського із Рівненщиною. У 1895 році Микола Федотович був запрошений бароном Ф. Штейнгелем, з яким товаришував ще зі студентських років, для організації музею в с. Городок (нині село Рівненського району)», – йдеться у дописі.
Як науковий керівник музею з 1895-го по 1916-й, Микола Біляшівський розробляв його структуру, експозиції, напрями діяльності, складав інструкції, анкети, програми для дослідників.Він знайомився з приватними архівами, бібліотеками, виявляв стародруки, давні літописні описи сіл, містечок, купував цінні експонати та записував фольклор. 
 
Особисто передав частину своєї колекції до Городоцького музею, на відкритті якого був присутній в листопаді 1896 року.
 
«Протягом життя вчений написав близько 300 статей, записав багато народних пісень різних жанрів, загадок, прислів’їв і приказок, легенд і переказів, вертепних драм тощо. На основі зібраного матеріалу ним було укладено діалектні словники волинських говірок», – зазначають музейники.
 
До заходу, долучився онлайн й онук дослідника – Микола Біляшівський.
 
«Пан Микола повідомив, що його дід зробив значний внесок у розвиток музейної справи та охорони пам'яток старовини. М.Ф. Біляшівський є автором проєкту першого закону України про охорону пам'яток історії, культури й мистецтва (1918), програми створення національних і регіональних музеїв», – йдеться у дописі.
Довідково: 
 

Микола Федотович Біляшівський (12 (24) жовтня 1867 – 21 квітня 1926,) — український археолог, етнограф, мистецтвознавець, громадський діяч. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук (від 1919 року); член НТШ у Львові та Всеукраїнського археологічного комітету. Проводив археологічні дослідження пам'яток Волині та Київщини, автор численних праць з музейництва, археології, нумізматики.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024