Патріарх музейництва: спогади директора Рівненського музею про Бориса Возницького

16 Квітня 2021, 14:31
Борис Возницький 2328
Борис Возницький

Громадськість пам'ятає Бориса Возницького як директора Львівської галереї мистецтв. 16 квітня минає 95 років з дня народження одного із найвідоміших діячів української музейної справи.

Рівненщина – земля, яка дала Україні та світу цього визначного музейника, завжди була в полі зору Бориса Возницького. Про це пише директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига на сторінці установи в фейбуці.

У 70-ті – 80-ті роки ХХ століття Борис Возницький влітку неодноразово приїздив до музею-заповіднику «Козацькі могили» у Пляшевій – тогочасного відділу Рівненського краєзнавчого музею, задля спілкування з археологічною експедицією та її керівником Ігорем Свєшніковим.

Читайте також: Краєзнавиці із Рівного присвоїли премію імені Ігоря Свєшнікова

У 1983 році, вперше в Україні, козацькі раритети віднайдені на полі Берестецької битви експонувались на виставці в Львівській картинній галереї, яку тоді очолював він. 

Читайте також: На полі Берестецької битви знайшли жіночі останки: що це може означати

На початку 90-х рроків у Рівненському краєзнавчому музеї з великим успіхом працювала виставка робіт відомого польського художника Генріха Семирадського, з колекції Львівської картинної галереї.

Ініціатором її проведення був саме Борис Григорович. Рівняни пам’ятають про неї, а рівненські музейники вдячні своєму колезі та земляку за надану можливість показу робіт відомого європейського митця.

Радо зустрічали мистецтвознавця в Рівному в 2006 році, на традиційному травневому святі «Музейні гостини». 

«Мої особисті зустрічі відбувались з Возницьким не лише в Рівному, але й в музеях Дубна, Острога, Львова, Києва, Батурина. Пам’ятаю кожне спілкування з Великим Музейником. Він завжди радів зустрічі із земляком. Незважаючи на різницю у віці та досвіді музейної роботи ставився до мене на рівних, розпитував про справи, давав поради, розповідав про власні плани. Після смерті Бориса Григоровича, починаючи з 2013-го року, в нашому музеї проходили щорічні «Читання пам’яті Бориса Возницького». З великим успіхом, цього ж року, відбулось відкриття фотовиставки «БГ – хранителю «сокровищ», на якій експонувались світлини відомих вітчизняних фотохудожників. Тоді ж було презентовано книгу «Борис Возницький. Володар кам’яного персня» за участю її авторів Василя Пилип’юка та Романа Лубківського. Для рівненських музейників постать Бориса Григоровича завжди буде незабутньою. », – зауважив Олександр Булига.

Читайте також: Кохання, яке відомий дослідник Волині проніс крізь все життя

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024