Перші шпальти світової преси 22 липня про війну в Україні

24 Липня 2022, 08:50
Продовольча криза загрожує 323 мільйонам людей. Фото «De Morgen» 1991
Продовольча криза загрожує 323 мільйонам людей. Фото «De Morgen»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

Головні теми:

·         The Guardian новий аналіз, який показує, що нафтогазова галузь приносила прибуток майже 3 млрд доларів на день за останні 50 років. Газета цитує автора дослідження, професора Авіеля Вербруггена, який каже, що цієї суми було достатньо для компаній, які працюють на викопному паливі, щоб «купити кожного політика, кожну систему», щоб відстрочити дії щодо зміни клімату.

·         Російська армія на останньому подиху, заявив глава МІ-6

·         Президента банку ЄС, заявила, що настав час діяти після того, як інфляція в єврозоні досягла рекордно високого рівня в 8,6% за рік до червня. Інфляцію пов'язують у тому числі з війною в Україні та запровадженими санкціями проти Росії

·         Продовольча криза загрожує 323 мільйонам людей

·         Газ із Росії знову надходить – але зі зниженим темпом

·         Відставка прем’єр-міністра Італії, який наполегливо працював для монетарної стабільності, ризикує послабити ЄС, який і без того перебуває в напрузі після війни в Україні та повернення інфляції

·         Ірландія шукає готелі для українських біженців та військові намети

·         Війна та кризи вимагають покласти край безвідповідальності керівництва Швейцарії

·         Газова війна Путіна йде за планом. Навіть якщо зараз газ знову піде «Північним потоком-1» — російський президент все одно перекроїть гілку до Європи. Але ідеальний час для цього ще попереду

·         Путін знову наполягає на відновленні проєкту "Північний потік-2".

·         Відставка Драгі (прем’єр-міністра Італії) окрилює Путіна

·         Негативна реакція Заходу на дії Росії зміцнює серед росіян віру в їхню правоту

·         Невизначеність з газом – це те, чого хоче Путін. За пультом не Шольц і не Макрон, а він сам

·         У Німеччині для зниження залежності від російського газу хочуть заборонити в майбутньому домовласникам обігрівати приватні басейни газом

·         За оцінками зовнішньої розвідки США ЦРУ, у війні проти України на боці Росії загинуло вже 15 тисяч осіб. За словами директора ЦРУ Вільяма Бернса, на цей час поранено, ймовірно, приблизно в три рази більше росіян. «І українці теж постраждали – мабуть, трохи менше», – сказав Бернс

·         Країни ЄС у четвер затвердили черговий пакет санкцій проти Росії. Він забороняє ввезення російського золота, зокрема ювелірних виробів. «Ми забороняємо найважливіший російський експорт енергоносіїв», – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. Крім того, подальші товарні групи будуть заблоковані для експорту в Росію, а лазівки в попередніх шести пакетах будуть закриті.

·         Мін'юст Росії вимагає ліквідації Єврейського агентства. За внутрішніми даними Міністерства інтеграції, за перші шість місяців року до Ізраїлю іммігрувало 11 906 українців, що майже в чотири рази більше, ніж за весь 2021 рік. Але кількість росіян, які приїхали за той самий період, становила майже 40 відсотків більше, ніж українців – 16 598 осіб. Це також більш ніж удвічі більше, ніж кількість росіян, які прибули за весь минулий рік.

·         Китайське вторгнення на Тайвань – питання «коли, а не якщо»: глава ЦРУ

·         Росія видає паспорти, валюту та плани референдумів, щоб зрештою анексувати окуповані райони півдня України

      

      Велика Британія «The Guardian» - «Нафтогазова галузь приносила 2,8 мільярда доларів (2,3 мільярда фунтів стерлінгів) на день чистого прибутку протягом 50 років».

Згідно з новим аналізом, нафтогазова галузь приносила 2,8 мільярда доларів (2,3 мільярда фунтів стерлінгів) на день чистого прибутку протягом 50 років.

Багатство, захоплене нафтодержавами та компаніями, що працюють на викопному паливі, з 1970 року становить 52 трильйони доларів, що дає можливість «купити кожного політика, кожну систему» ​​та відстрочити дії щодо кліматичної кризи, каже автор аналізу професор Авіель Вербрюгген. Величезні прибутки були завищені картелями країн, що штучно обмежують постачання.

Аналіз, заснований на даних Світового банку, оцінює «ренту», що забезпечується глобальним продажем нафти і газу, що є економічним терміном для незаробленого прибутку, отриманого після відрахування загальної вартості виробництва.

Дослідження ще не опубліковано в академічному журналі, але експерти з Університетського коледжу Лондона (UCL), Лондонської школи економіки та аналітичного центру Carbon Tracker підтвердили його точність, а один із них назвав його «приголомшливим числом». Схоже, це перша довгострокова оцінка прибутку сектора, причому нафтова рента становить 86% від загальної суми.

Викиди від спалювання викопного палива призвели до кліматичної кризи та сприяли погіршенню екстремальних погодних умов, включаючи хвилі тепла, що обрушилися на північну півкулю. Нафтові компанії десятиліттями знали, що викиди вуглекислого газу небезпечно нагрівають планету.

"Мене дуже здивували такі високі цифри - вони величезні", - сказав Вербрюгген, економіст з енергетики та навколишнього середовища з Університету Антверпена, Бельгія, і колишній провідний автор доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

"Це величезна сума грошей", - сказав він. «Ви можете купити кожного політика, будь-яку систему за всі ці гроші, і я думаю, що це сталося. Він захищає [виробників] від політичного втручання, яке може обмежити їхню діяльність».

За словами Вербрюгген, рента, яка отримується за рахунок експлуатації природних ресурсів, залишається незаробленою. «Це реальний, чистий прибуток. Вони захопили 1% усіх багатств світу, нічого для цього не зробивши». Середній річний прибуток з 1970 по 2020 рік становив 1 трлн доларів, але він очікував, що в 2022 році він буде вдвічі вищим.

Деяка рента надходить урядам у вигляді роялті, каже професор Пол Екінс із Каліфорнійського університету в Лондоні. Але факт залишається фактом: за останні 50 років компанії заробили величезні гроші на виробництві викопного палива, спалювання якого є основною причиною зміни клімату. Це вже викликає невимовні страждання у всьому світі і є серйозною загрозою для майбутньої людської цивілізації.

«Принаймні ці компанії мають інвестувати набагато більшу частку свого прибутку в перехід на низьковуглецеву енергію, ніж зараз. Поки вони цього не зроблять, їхні заяви про те, що вони є частиною переходу до низьковуглецевої енергетики, є одними з найбільш кричущих прикладів «зеленого відмивання».

У травні The Guardian повідомила, що найбільші у світі компанії, які займаються викопним паливом, планують безліч нафтогазових проектів щодо створення «вугільної бомби», які призведуть до того, що клімат перевищить узгоджені на міжнародному рівні температурні межі з катастрофічними глобальними наслідками. За даними Міжнародного валютного фонду, галузь викопного палива також отримує субсидії у розмірі 16 мільярдів доларів на день.

Вербрюгген сказав, що багаті на нафту країни, такі як Росія та країни картеля ОПЕК, включаючи Саудівську Аравію, підтримували високу орендну плату, обмежуючи пропозицію: «Вони змінюють основи ринків». За його словами, військові дії, такі як вторгнення США до Іраку у 2003 році, та політичні дії, такі як ембарго на експорт нафти з Ірану, також збільшили ренту. Якби вся доступна нафта і газ могли вільно надходити на ринок, ціна на звичайну нафту становила б 20-30 доларів за барель, сказав Вербрюгген порівняно з приблизно 100 доларами сьогодні.

У існуючих запасах нафти, газу та вугілля набагато більше, ніж може бути спалено, якщо світ обмежить глобальне потепління до 1,5 ° C, що є метою, узгодженою країнами у Паризькій угоді щодо клімату у 2015 році. Марк Кампаналі з Carbon Tracker сказав: «Щоб триматися на рівні 1,5C, це означає, що [тільки світові нафтові компанії] відмовляються від близько 100 трлн доларів потенційної виручки. Ви можете зрозуміти, чому нафтові олігархи та країни, що контролюються політичними елітами, хочуть зберегти свою ренту від викопного палива, джерело їхньої влади».

 

 

«Financial Times» наводить рішення Європейського центрального банку про підвищення процентних ставок на піввідсотка, перше підвищення за більш ніж десятиліття та більш ніж удвічі перевищуюче підвищення, про яке говорив банк минулого місяця. Газета цитує Крістін Лагард, президента банку, яка заявила, що настав час діяти після того, як інфляція в єврозоні досягла рекордно високого рівня в 8,6% за рік до червня. Інфляцію пов'язують у тому числі з війною в Україні та запровадженими санкціями проти Росії

 

 

«The Daily Telegraph» - «Російська армія на останньому подиху, заявив глава МІ-6». Україна матиме шанс контратакувати, стверджує глава розвідки, оскільки США вказують, що відправлять нові винищувачі. 

Річард Мур, голова МІ-6, сказав, що розвідка показала, що армія Володимира Путіна «вичерпується», і припустив, що успішний український контрудар міг би залучити підтримку Європи перед зимовою газовою кризою.

«Наша оцінка полягає в тому, що росіянам буде все важче постачати людей і матеріальні засоби в найближчі кілька тижнів», — сказав він на конференції з безпеки в Аспені в США.

«Їм доведеться певним чином зробити паузу, і це дасть українцям можливість завдати удару у відповідь – їхній моральний дух все ще високий, і вони починають отримувати все більше хорошої зброї».

«Чесно кажучи, це буде важливим нагадуванням решті Європи про те, що цю кампанію можна виграти», — додав він.

«Наближається зима, і, очевидно, в цій атмосфері, з усім тиском на постачання газу та всім іншим, нас чекають важкі часи». Це сталося в той момент, коли сьогодні в Стамбулі планується підписати довгоочікувану угоду щодо плану ООН щодо розблокування експорту українського зерна.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і офіційні особи з Росії та України спостерігатимуть за церемонією підписання, згідно з вчорашньою заявою з Анкари.

Просування Росії на сході України сповільнилося після ударів поставлених США ракетних установок Himars по складах боєприпасів.

Андрій Єрмак, голова адміністрації президента Володимира Зеленського, цього тижня заявив, що Україні потрібно більше комплекту, щоб завдати контрудару до зими.

Європейська комісія закликала уряди скоротити споживання газу на 15 відсотків в очікуванні перебоїв з російськими поставками, оскільки Кремль намагається перервати підтримку України.

У середу США вперше зазначили, що можуть надіслати Україні сучасні винищувачі, на який президент Джо Байден раніше наклав вето як на потенційно ескалаційний.

Генерал Чарльз Браун, начальник штабу ВПС США, заявив, що офіційні особи можуть надати винищувачі стандартів НАТО, щоб допомогти «побудувати свої ВПС і ВПС, які їм знадобляться в майбутньому».

«Є багато різних платформ, які можуть піти в Україну… це буде щось неросійське. Я міг би вам це сказати», — сказав він в Аспені. «Але я не можу точно сказати, що це буде».

Він сказав, що можливими варіантами можуть бути винищувачі США, шведські літаки Gripen, Eurofighter Typhoon і винищувачі Rafale французького виробництва.

Труднощі з отриманням запчастин з Росії виключили Сухий і Міг, якими оперують українські ВПС.

Минулого тижня Конгрес схвалив Закон про дозвіл на оборону, який містив поправку на 100 мільйонів доларів США (84 мільйони фунтів стерлінгів) для оплати навчання пілотів на F-15 та F-16 у США та сприяння відходу української військової техніки від радянських часів. 

Але Білий дім і Пентагон раніше обливали холодною водою запити про швидкі реактивні літаки.

У березні США заблокували пропозицію передати Україні польські літаки МІГ-29, назвавши план «високим ризиком» і попередивши, що він може втягнути НАТО в конфлікт з Росією.

Варшава запропонувала відправити свій парк літаків радянських часів на американську військову авіабазу Рамштайн у Німеччині для транспортування в Україну.

Офіційний представник іншої західної країни сказав, що не ясно, чи збираються США постачати літаки.

«У законопроекті є положення і 100 мільйонів доларів на навчання цих пілотів, але там немає літака. Принаймні плану відправлення туди літака немає», – сказав чиновник.

«Останній раз, коли ми запитували, це прояснило той факт, що це насправді не було політичне рішення. Тим не менш, я не думаю, що ці літаки скоро полетять – якщо взагалі полетять», – додали вони.

Чиновник сказав, що голоси в системі США виступають за пожертвування ракет більшої дальності для систем Himars.

 

 

Австрія «Kurier» -  «Газ із Росії знову надходить – але зі зниженим темпом».

Найгірший можливий випадок припинення поставок російського газу був принаймні відкладений: у четвер близько 40 відсотків узгодженого обсягу пройшло газопроводом Nord Stream 1 Baltic Sea до Німеччини.

Тому ні в Німеччині, ні в Австрії не спостерігається послаблення ситуації. Інститут перспективних досліджень попереджає готуватися до зупинки доставки. Така ситуація відобразилася б на валовому внутрішньому продукті в 2023 році з мінусом у три відсотки, якби Австрії довелося обійтися без чверті своїх потреб у газі. Сьогодні міністр захисту клімату Леонора Гевеслер і міністр економіки Мартін Кохер зустрічаються з представниками енергетичного сектору та соціальними партнерами для газового інфраструктурного саміту.

 

 

Бельгія «De Morgen» - «Продовольча криза загрожує 323 мільйонам людей».

За даними ООН, «ідеальний шторм» викликає безпрецедентну продовольчу кризу у світі. Через припинення експорту зерна через війну в Україні, пандемію коронавірусу та зміну клімату існує загроза голоду і навіть голодної смерті для мільйонів людей у всьому світі.

 

 

Франція «Le Figaro» - «Москва відновлює подачу газу, не заспокоївши Берлін».

Путін дме то гарячим, то холодним, використовуючі енергетичну зброю для підтримки тиску на Європу.

Після ремонтних робіт на Лубмінській насосній станції (тут, 21 липня) обсяги газу, повернутих Росією в обіг, залишаються недостатніми для підготовки до зими.

У четвер, 21 липня, о 7-й годині ранку, після десятиденних ремонтних робіт на газопроводі «Північний потік-1», на німецькій насосній станції в Любміні знову почав надходити російський газ. Але полегшення в Європі при звістці швидко змінилося недовірою до його основного експортера. Кількість газу, повернутого в обіг, на 11 липня залишається еквівалентним, тобто. 40% потужностей подачі, що недостатньо для підготовки до зими. «Що буде завтра чи післязавтра? Через заяви Путіна насторожуватися є чому», — заявив голова німецького мережевого агентства Клаус Мюллер.

Як і щороку з моменту введення в експлуатацію, у 2011 році цей 1224-кілометровий водовід, що перетинає Балтійське море, було передано інженерам для проведення технічного обслуговування. Але, завдяки війні, ця суто технічна операція перетворилася на політичне розбирання між Кремлем під західними санкціями та європейськими канцеляріями. А на авансцені Берлін, головний замовник росіян, який готується націоналізувати свого національного гіганта Uniper, основного імпортера російського газу, який перебуває на межі банкрутства.

У вівторок Європейська комісія попередила, що Nord Stream I не відновить постачання у запланований термін. Схильний кидати виклик прогнозам Володимир Путін постійно доводить протилежне. Президент Росії взяв на себе операційне та медійне управління "Газпромом", мажоритарним акціонером Nord Stream. Державна компанія "готова виконати всі свої зобов'язання, і Росія залишається найважливішим фактором енергетичної безпеки Європи", заявив у четвер вранці офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков. Насправді у Москві дме то спекотно, то холодно.

Після того, як останні місяці вже закрутили кран, російський уряд завчасно ставить під сумнів робочий стан газопровідної турбіни, ремонт якої, проходячи транзитом через Канаду, проводила німецька Siemens. "Ми не знаємо, в якому стані нам повернуть машину", - іронізує Володимир Путін. Глава держави пояснює, що друга турбіна повинна буде повернутися в цех наприкінці липня, внаслідок чого добовий дебіт газу скоротиться вдвічі (33 млн куб. м проти 67 млн ​​у четвер, 21 липня, і 167 млн ​​куб. до війни) ). Зрештою, Москва пов'язує проблеми із західними санкціями.

Берлін розглядає ці аргументи як політичні «прийменники». Насправді, Москва прагнутиме покарати європейців, не даючи їм розігрітися. "Росія все частіше стає фактором невизначеності в енергетичній системі", - прокоментував у четвер міністр з клімату Роберт Хабек. Ці слова лідера зелених, що вже не має ілюзій з приводу надійності російського постачальника, схоже на применшення.

У 2011 році Nord Stream I був розроблений в обхід України за повної підтримки уряду Меркель. Те саме було і з проектом Nord Stream II, який нинішній канцлер Шольц люто захищав до 22 лютого. Вже двічі, у 2006 та 2009 роках, Москва перекривала газовий кран Україні, потім очолила прозахідний уряд, взявши до заручників європейців. Напередодні другого скорочення Київ засудив російську військову інтервенцію у Грузії (2008 р.). Жертвою гніву «Газпрому» став навіть білоруський диктатор Олександр Лукашенко, чиї геополітичні дружні стосунки були непостійними. Нарешті, 1990 року, тридцять два роки тому, СРСР Михайла Горбачова перекрив газ Литві, щоб не дати колишній радянській республіці стати незалежною.

 

 

«Libération» - Криза в Італії. Драгі йде. Провал перегортає Європу.

Відставка прем’єр-міністра Італії, який наполегливо працював для монетарної стабільності, ризикує послабити Союз, який і без того перебуває в напрузі після війни в Україні та повернення інфляції.

На тлі зростання цін Європейський центральний банк підвищив у четвер процентні ставки вперше за одинадцять років. Рішення, яке збігається з відставкою прем’єр-міністра Італії, «рятівника єврозони» Маріо Драгі, і пожвавлює побоювання щодо монетарної стабільності.

Ранок четверга став другим випадком за тиждень, коли Маріо Драгі піднявся до президентського палацу Квірінал. І вдруге він подав главі держави Серхіо Маттареллі заяву про відставку. Цього разу остаточно.

14 липня, після відходу від Руху п'яти зірок (M5S), Маріо Драгі вже оголосив про свій відхід. Але тоді президент відхилив його відставку, відправивши прем’єр-міністра назад до парламенту. У середу ввечері Драгі завоював довіру парламентарів з дуже незначною більшістю (133 голоси). Але він також розумів, що гра закінчилася після рішення ультраправих Ліги та Forza Italia утриматися, таким чином слідуючи П'яти Зіркам.

Ляпас чи послання гордості, призначене для трьох формацій його більшості національного союзу, які відмовилися від нього? Коли він з'явився незабаром після 9 години ранку в четвер перед Палатою депутатів, щоб оголосити, що взяв до відома кінець свого урядового досвіду, він сказав: «Я піду до Квіріналу, щоб повідомити про свою рішучість».

Призваний на посаду в лютому 2021 року, в розпал медичної та економічної кризи, колишній керівник центрального банку погодився взяти кермо країни, але очолив коаліцію національної єдності, що, за його словами, є необхідною умовою для початку реформ і виправити країну. Його відхід знову занурює Італію в нестабільність. Італійська преса засудила політичні ігри, які виграли шанованого за кордоном главу уряду, який заспокоїв економічні кола. «Італійців зрадили», — написала La Repubblica, а La Stampa обурилася: «Це ганьба! Немає інших слів, щоб описати те, як було повалено уряд Драгі».

Глава держави оголосив у четвер вдень про розпуск парламенту, що веде до дострокових виборів, ймовірно, наприкінці вересня. Маріо Драгі продовжуватиме керувати повсякденними справами, поки не буде призначено його наступника. Політична криза поклала край півторарічному перемир’ю, яке дозволило уряду Драгі провести ефективну кампанію вакцинації, розпочати безпрецедентні в новітній історії реформи та інвестиції у довгострокові документи та перезапустити економічну машину. «Минулого року економіка зросла на 6,6%, а співвідношення між державним боргом і ВВП впало на 4,5%», - нагадав Маріо Драгі.

Із загальною сумою 191 мільярд євро Італія має стати головним бенефіціаром плану відновлення ЄС після пандемії. За умови прийняття всіх реформ. Падіння Маріо Драгі ризикує відновити недовіру до півострова. Ризик того, що три партії, які відійшли, вирішили балотуватися з політичних і виборчих причин.

Зрозуміло, що M5S та її лідер Джузеппе Конте, під час вільного падіння на виборах, сподівалися, що зможуть залишити уряд і відновити свободу критики ззовні, щоб відновити акценти протесту, які зробили початковий успіх антисистемній партії.

Підбадьорені останніми опитуваннями, які обіцяють їм перемогу на виборах з постфашистською партією Fratelli d'Italia, Forza Italia та ультраправа Ліга вирішили покласти край уряду Драгі, який, за словами Corriere della Sera, «представляв надію нового сезону, який хоч раз змусить нас пишатися тим, що ми італійці». У четвер вранці перед вірними депутатами, які віддали йому данину поваги дуже довгими оваціями, колишній президент ЄЦБ, загалом незворушний, не приховував певних емоцій. Розповівши кілька днів тому маленький анекдот про пацієнта, який очікує на трансплантацію серця, який віддав би перевагу серцю старого центрального банкіра, ніж 26-річного, тому що «серце центрального банкіра ніколи не служило», він сказав: «Іноді керівники центральних банків використовують свої серця».

За 1236 кілометрів від Риму, у Франкфурті, Крістін Лагард не пропускає жодних емоцій. За іронією долі, саме в день відставки Маріо Драгі француженка, яка три роки тому змінила його на посаді президента ЄЦБ, оголосила рішення, безумовно, очікуване, але тим не менш історичне. Вперше за одинадцять років 21 липня підвищаться ключові ставки. Англійською мовою монотонним голосом Крістін Лагард уточнює, що підвищення становитиме 50 базисних пунктів. Таким чином, основна процентна ставка зміниться з від нуля до 0,5%. Скромне збільшення, але все ж удвічі більше, ніж було оголошено на попередньому засіданні Ради керуючих 9 червня. Епоха негативних курсів, поступливої, так званої нетрадиційної політики, якою його італійський попередник був майстром збереження єдиної валюти, закінчилася.

ЄЦБ робить перший крок до «шляху до нормалізації», як повторювала Крістін Лагард. Вона намагається знизити інфляцію та повернути її до середньострокової цілі в 2%. На даний момент це далеко не так. У єврозоні ціни зросли на 8,6% у червні за рік. Повернення інфляції у 2021 році, пов’язане з бурхливим відновленням світової економіки після завершення обмежень, спочатку вважалося тимчасовим явищем.           

Але вторгнення Росії в Україну в лютому та наслідки війни за ціни на енергоносії та продовольство посилили тиск на споживчі ціни. Через шість місяців залишається багато невизначеностей. Звідси надзвичайна обережність Крістін Лагард, яка зважує кожне своє слово, знаючи, що воно матиме негайні наслідки на ринках. За її прогнозами, інфляція залишатиметься на «небажано високому рівні протягом деякого часу».

ЄЦБ є одним з останніх великих глобальних центральних банків, які підвищили ставки. У Сполучених Штатах, де інфляція щойно зафіксувала найбільше зростання з 1981 року до 9,1% у червні за рік, Федеральна резервна система готується здійснити четверте підвищення з початку року.

Вона хоче стримати зростання цін, але водночас будь-яка надто брутальна, погано дозована чи невчасно прийнята дія може мати катастрофічні наслідки.

Санкції можуть бути негайними, з сильною реакцією ринків, які можуть почати неправильно ставитися до ставок рефінансування країн єврозони, які вийшли з пандемії. Тим паче, що економічне середовище не є чудовим. Незважаючи на деякі хороші новини, такі як пом’якшення певних вузьких місць, які заважали торгівлі – відновлення туристичного сектору, пов’язане з повторним відкриттям багатьох країн, або навіть цей рівень безробіття, який залишається історично низьким у Європі – «економічний горизонт темніє» з погіршення прогнозу «на другу половину 2022 року і далі», вважав президент ЄЦБ. Реакція на ринках не змусила себе чекати. Щойно прес-конференція Крістін Лагард завершилася, інвестори висловили недовіру. Розрив між ставкою, за якою позичає Італія на десять років, і ставкою, за якою позичає Німеччина, збільшився до 240 базисних пунктів, розриву, якого не було з минулого місяця. З Брюсселя з вечора середи штурмував комісар з економічних питань Паоло Джентілоні. «Танець безвідповідальних проти прем'єр-міністра Драгі може викликати справжній шторм». Соціальна напруга в Італії залишається напруженою через зростання цін і падіння «Супер Маріо» ризикує відновити сумніви країн Північної Європи на користь жорсткої економії щодо здатності Італії до реформ.

І розбурхати ринки, поки державний борг третьої економіки євро становить 151% ВВП. Перспектива повернення до влади ультраправих, які, безумовно, відшліфували свій антиєвропейський дискурс, але продовжують називати політику ЄС нападом на національний суверенітет, може серйозно послабити розбудову спільноти. Усвідомлюючи ризики, які несе політична нестабільність Італії для єврозони, знову загрожуючи її єдності, Крістін Лагард подбала про те, щоб не вимовляти назву країни. З іншого боку, вона поділилася цим «приємним моментом», коли побачила, що 25 членів Ради керуючих зібралися за столом «цілком узгоджені та підтримують», щоб одноголосно прийняти новий інструмент. борг. Спосіб вказувати на те, що центральний банк повністю виконує свою роль охоронця єдності єврозони.

Це також спосіб дати зрозуміти, що застереження, висловлені щодо цього нового інструменту німецьким Бундесбанком, були зняті, усунувши небезпеку знову пережити сцени, пережиті десять років тому, коли Німеччина категорично виступала проти інтервенції з метою допомогти Греції. Щоб знеохотити тих, хто піддасться спокусі спекулятивної атаки на країни єврозони з найбільшим боргом, починаючи з Італії, ЄЦБ запевнив, що без вагань використає свою нову зброю «проти фрагментації». Цей інструмент під назвою «інструмент захисту трансмісії», IPT, дозволяє ЄЦБ купувати суверенні облігації атакованих держав з дотриманням умов, зокрема щодо дефіциту.

У контексті війни в Україні, на тлі енергетичної кризи, різкого зростання цін і ризиків рецесії, а тепер відходу людини, яка в 2012 році очолила ЄЦБ, врятувала євро, ЄС потрапляння в зону великої турбулентності. Що має порадувати господаря Кремля. Маріо Драгі вдалося за кілька місяців підписати контракти з цілою низкою країн-виробників, щоб суттєво знизити залежність Італії від російського газу з 40 до 25%. Для колишнього міністра Карло Календи «це може бути випадковістю, але найсерйозніший і атлантистський уряд у новітній історії був усунений усіма, хто підтримував пропутінські позиції».

Він мав на увазі дружбу Сільвіо Берлусконі з російським президентом, а також інтенсивні зв’язки П’яти зірок і Ліги Маттео Сальвіні з Москвою до 24 лютого. «Я впевнений, що Путін виголосить тост, — прокоментував секретар Демократичної партії Енріко Летта, — з просекко».

 

 

«The Irish Times» - «Держава шукає готелі для українських біженців».

Сили оборони також розглядають закупівлю додаткових військових наметів

Уряд оприлюднив терміновий заклик до готелів і гостьових будинків для розміщення українських біженців і пропонує оплату 135 євро за ніч для самотніх дорослих.

Тим часом Сили оборони розглядають закупівлю додаткових військових наметів, оскільки їх поточне постачання перебуває під тиском через кризу.

На сьогоднішній день з України прибуло понад 40 000 біженців, у середньому 1400 прибувають щотижня. Урядових міністрів попередили, що потік може тривати такими темпами до кінця року.

Департамент у справах дітей, який контролює реакцію на кризу, заявив, що йому «терміново необхідно забезпечити короткострокове житло та допоміжні послуги», щоб прийняти українців на наступні шість місяців і, можливо, надалі.

Він опублікував запит на «вираження зацікавленості» через веб-сайт Government Etenders із проханням до готелів та інших закладів надати пропозиції щодо розміщення біженців. Він привабливий для житла з кухнею та без кухні, яке може вмістити не менше 50 мешканців у дво- та тримісних номерах.

Багато готелів і гостьових будинків підписали контракти з урядом на розміщення українських біженців після того, як вони почали прибувати до Ірландії в березні.

Однак очікується, що термін дії більшості цих контрактів закінчиться найближчими тижнями.

Департамент заявив, що шукає високоякісне житло «під ключ», яке в ідеалі буде доступним для використання з середини серпня протягом шестимісячного періоду.

Згідно з «порівняльними» тарифами департаменту, підприємствам буде виплачено 135 євро за кожного окремого дорослого на основі повного пансіону в дублінському готелі. Ще 25 євро буде сплачено за кожного наступного чоловіка або дитину. Зазначається, що остаточні ціни залежатимуть від якості розміщення.

У вівторок близько 150 українських біженців прибули до армійського табору Горманстон у Ко-Міт, де їх розмістять у приблизно 40 військових наметах.

Додаткові намети сил оборони також були встановлені цього тижня в Нокалішін прямому центрі забезпечення в Ко-Клері. Також планується встановити намети біля кількох інших центрів розміщення по всій країні.

Військові джерела повідомили, що, хоча наразі є достатньо наметів для обробки запитів уряду, «запаси не нескінченні». Корпус артилерійських сил оборони зараз перевіряє свій запас наметів, щоб визначити, скільки ще потрібно замовити у постачальника в Німеччині.

 

 

Швейцарія «Neue Zürcher Zeitung» - «Берну потрібен порядок денний проти криз та воєн».

У Європі пожежа, але Швейцарія вважає за краще гарячитися через дрібниці. Федеральна рада має виробити мінімальний компроміс: щодо ЄС, політики безпеки та заходів щодо боротьби зі зміною клімату.

Картина, яка не віщує нічого доброго: президенти Росії, Ірану та Туреччини на зустрічі в Тегерані цього тижня.

Історія звучить як жарт, але це гірка реальність: федеральний радник Ален Берсе, віце-президент уряду штату, летить поодинці прямо в зону відчуження військової бази Аворд у Франції. Там розміщені основні системи французьких ВПС, які нині використовуються для захисту Заходу від російської агресії у Східній Європі.

Цей літній епізод розповідає про нестерпну безтурботність швейцарського існування у розпал криз та воєн. Берсет, рок-зірка Corona, почувається невразливим. Він літає один і, судячи з усього, не потребує серйозної льотної підготовки. Той факт, що сусідня Франція майже перебуває у стані війни з Росією, не має жодного відношення до нього та його роботи як начальник відділу внутрішніх справ.

Ще дивнішим є гучне мовчання партійного керівництва СП щодо маломасштабного далекомагістрального польоту їхньої Федеральної Ради - за весь час літа, що невпинно нагадує про наслідки зміни клімату.

Швейцарському політичному істеблішменту просто не вистачає серйозності. Кліматичні квакери зліва - фарисеї. У них на прицілі ліберальна система у політичному, соціальному та економічному плані, але, очевидно, не їхні власні магістрати. Але СВП, який вважає себе захисником національної оборони, схоже, сприймає всерйоз поточну загрозу лише тоді, коли йдеться про стрілецькі клуби. Підривний вогонь з боку фінансового відділу, очолюваний федеральним радником старшого віце-президента Улі Маурером проти всіх планів міністерства оборони центральної жінки Віоли Амхерд грає на руку армійським аболіціоністам.

Швейцарія не справляє хорошого враження цього літа. Ні щодо свого населення, ні до зовнішньої політики. У низку літніх політичних скандалів вписується непогана суперечка про допуск до лікування поранених на війні українців. Метою став іноземний відділ ліберального федерального радника Ігнаціо Кассіса. Але насамперед постраждала репутація країни: австрійська щоденна газета «Дер Стандарт» швидко розповсюдила образ безсердечної Швейцарії.

Також, у Парижі можна було поставити те чи інше питання про стан сусідньої країни. На переговорах, пов'язаних із рішенням про винищувача, одна рука, здається, не знала, що робить інша. Але Вашингтону теж потрібні нерви, коли маєш справу з Берном. Пропозиція F-35 зроблена спеціально, але швейцарські політики знову шукають щось своє.

Той факт, що Фінляндія, Німеччина і на цьому тижні Чеська Республіка хотіли закупити саме цей літак з тих пір, як рік тому Федеральна рада ухвалила своє типове рішення, майже не згадується: європейська тенденція до F-35 не відповідає антиамериканським забобонам противників винищувачів. . Зараз Швейцарія залежить від добрих стосунків із країнами-партнерами на Заході. Війська США у Європі у військовому відношенні є найважливішим сусідом Швейцарії. З того часу, як Швеція та Фінляндія вступили до НАТО, швейцарський нейтралітет став ще більшою рідкістю в центрі Європи. Позицію Швейцарії щодо війни в Україні слід пояснити. Про це йдеться і у звіті про нейтралітет FDFA, проект якого циркулює у Берні з минулого тижня. Аналіз є гарною основою для обговорення.

Федеральна рада могла б спиратися на це.

Про роль політтехнологів у середовищі державного управління у будь-якому разі доведеться говорити. Ті фрагменти, які відомі про розслідування з необережністю, не звучать як «хороше керування».

Це одна з причин, через яку Федеральна рада має тепер зосередитися на змісті, а не на формі: мета має полягати в тому, щоб погодити порядок денний для Швейцарії під час війни та криз. Вкрай актуальними є три питання: відносини з ЄС, політика безпеки та наслідки зміни клімату. Швейцарія просто не може дозволити собі внутрішню блокаду. Геополітичне повернення до закону найсильнішого та неконтрольованого потепління земної атмосфери потенціюють одне одного. Все пов'язане.

Швейцарська енергосистема інтегрована до європейської. Голод як ведення гібридної війни Кремлем посідає періоди постійних посух, що з кліматом, в Сахарі. Щоб спровокувати міграцію на північ, багато не потрібно. Ця цинічна гра на розпачі людей на південь від Сахари покликана поділити європейські суспільства.

Лише національні кордони та міфи не захищають свободу, демократію та процвітання у Швейцарії. Оскільки майбутні кризи взаємопов'язані, необхідні взаємозалежні рішення. Більш тісне співробітництво Швейцарії із західною системою цінностей слід використовувати як сильнішу позицію на переговорах із Брюсселем. Зусилля електроенергетичного сектора, промисловості та відповідальних осіб у Департаменті економіки (EAER) з подолання нестачі електроенергії можуть бути підготовлені як завгодно розумно: без загального компасу Федеральної ради з центральних питань вони залишаються розрізненими рішеннями. Якщо ви хочете уникнути айсбергів, ви повинні хоча б домовитися про напрямок. Але Федеральна рада, здається, в основному складається з пілотів-одинаків, що увійшли в приказку.

Тоді комітет міг би присвятити себе справі загальному розумінню ситуації. Страшна картина спільного фото президентів Росії, Ірану та Туреччини цього тижня в Тегерані символізує необхідність дій. Швейцарія зацікавлена ​​у участі у збереженні вільного світового порядку. Це означає не лише солідарність безпекової політики, але також і чіткі сигнали для ринкового підходу до глобального потепління.

Порядок денний Швейцарії не буде коаліційною угодою, а позиціонуватиме Федеральна рада незалежно від партій. Таким чином, уряд штату потрібно поновити внутрішню силу колективу. Можливо, це буде трохи нудніше, ніж останні кілька тижнів і місяців, але це підвищить внутрішню і зовнішню надійність федерального уряду. Війна та кризи вимагають покласти край безвідповідальності у Берні.

 

 

«Tages-Anzeiger» - «Путін хоче створити не ясність, а максимально розпалити невизначеність». Домінік Ейгенманн - кореспондент про російську газову війну.

Газова війна Путіна йде за планом. Навіть якщо зараз газ знову піде «Північним потоком-1» — російський президент все одно переріже гілку до Європи. Але ідеальний час для цього ще попереду.

Усі дивилися на це 21 липня: фондові біржі, ЗМІ, компанії, політики. Чи піде російський природний газ газопроводом «Північний потік — 1» у Балтійському морі після його обслуговування чи постачання остаточно припиняться? Тепер зрозуміло, що газ знову тече принаймні на даний момент. Рельєф зрозумілий, але все ж таки має сюрреалістичні риси. По суті, це свідчить насамперед про те, що багато хто ще не зрозумів, у яку гру насправді веде Володимир Путін.

 

 

Румунія «Informatia Zilei»- «Росіяни відновили масовані бомбардування України».

 

 

1Іспанія «El País» - «Росія відновлює постачання газу до Німеччини на 40% потужності».

Росія відновила постачання газопроводом «Північний потік» вчора на світанку після 10 днів профілактичних робіт, підтвердив представник оператора. Євросоюз побоювався, що Кремль перекриє кран як міра тиску перед санкціями, введеними за вторгнення в Україну, в черговий московський шаховий хід навколо газу. За даними керуючого консорціуму Nord Stream AG, які цитує російське агентство РІА Новини, активність повернулася до «майже 40%» загальної потужності інфраструктури. Цей обсяг аналогічний червневому обсягу, до технічної перерви.

З того місяця «Північний потік» працював лише на 40% своєї потужності, обмеження в прокачуванні, Росія обґрунтувала тим, що Канада через санкції блокує повернення газотурбінного двигуна, який знаходився в ремонті в цій країні, аргумент, який ЄС вважав приводом.

Агентство Reuters повідомило вчора з посиланням на «обізнані у справі джерела», що цей двигун заблокований у німецькому місті Кельн, оскільки російська влада ще не дала йому дозволу на в'їзд на свою територію.

«Nord Stream AG успішно виконала всі заплановані завдання з обох ниток газопроводу відповідно до встановлених термінів», — йдеться в опублікованій консорціумній заяві, в якій не пояснюється причина такого обмеженого прокачування. "Графік і план роботи були заздалегідь узгоджені з партнерами", - додали в компанії, підкресливши, що це техобслуговування, яке відбувається раз на рік, було узгоджено з Європою.

Кремль умив руки від обмежень на прокачування газу. «Будь-які технологічні складнощі, які з цим пов'язані, виходять із обмежень, які запровадили самі європейські держави, Євросоюз», — заявив на щоденній прес-конференції речник Путіна Дмитро Пєсков.

Крім того, він розкритикував побоювання щодо повного припинення поставок. «В останні дні ми чули багато закидів. Від пані фон дер Ляйєн [президента Європейської комісії] та інших представників Європейського союзу. Нас звинувачують у тому, що ми використовуємо ситуацію з газом для шантажу, для політичного тиску. Ці твердження є абсолютно хибними», - додав він.

Водночас із цими переміщеннями міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто несподівано відвідав учора Москву, щоб попросити Кремль збільшити постачання газу до країни, яка продовжує залишатися одним із основних прихильників Росії до ЄС. "Це прохання буде розглянуте негайно", - відповів глава російської дипломатії Сергій Лавров. Російський народ має союзника в Угорщині.

Газопровід «Північний потік-1» є ключовим для Європи та особливо для німецького локомотива. Відкритий у 2011 році, він має потужність 55 мільярдів кубометрів газу на рік, що становить майже третину всього того, що було імпортовано із Росії того року. Ця країна поставила близько 45% із 380 мільярдів кубометрів газу, які блок спільноти купив за кордоном у 2021 році.

Десять років тому добрі стосунки між Берліном та Москвою породили ідею будівництва другого газопроводу «Північний потік — 2», проти якої виступили решта східноєвропейських партнерів та України, оскільки вони вважали, що Кремль може розділити Європу на випадок нападу. Його будівництво закінчилося у січні, але Брюссель так і не дозволив його використання. Однак нещодавно Путін знову наполіг на відновленні цього великого проекту, закривши інші газопроводи: «Ми маємо інший готовий маршрут, «Північний потік — 2», і його можна запустити».

Глава німецького енергетичного регулятора Клаус Мюллер заявив у середу, що Nord Stream повернеться до роботи, але лише на третину своєї потужності. "Це краще, ніж нічого, але це не передбачено контрактом", - сказав він агентству Reuters. "Якщо ми зможемо отримати ці 30%, це може допомогти у зберіганні, але нам доведеться почекати", - додав він.

Європейські запаси газу вже досягли 64,4% загальної потужності, хоча Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попереджає, що вони повинні заповнити 90% родовищ у жовтні. Його директор Фатіх Біроль цього тижня похвалив, як блок співтовариства досі замінив російський газ. Європа збільшила імпорт скрапленого природного газу та купує трубний газ з інших регіонів.

МЕА рекомендувало, однак, зменшити споживання цього палива та повідомити населення про ситуацію. Біроль не лише запропонував тимчасово вдатися до вугілля, але й компенсувати промисловості, яка скоротила енергію, за те, що вони витрачають менше, і скоротити споживання електроенергії в адміністрації. За його розрахунками, зниження опалення будинків у Європі на пару градусів компенсувало б повне закриття Північного потоку взимку.

 

 

«ARA» - «Росія відновлює подачу газу "Північним потоком" після 10-денної зупинки, яка налякала Європу». 

«Відставка Драгі окрилює Путіна».

Дострокові вибори в Італії відбудуться 25 вересня після того, як вчора президент країни Серхіо Маттарелла прийняв відставку Маріо Драгі. Європа побоюється, що ймовірний тріумф правих сприятиме російському впливу в країні та в ЄС. 

«Історичний крок ЄЦБ, спрямований на стримування інфляції». 

·         Європейський центральний банк підвищує ставки до 0,5%, вдвічі більше, ніж очікувалося, але зберігає борг.

·         Це вплине на кредити та іпотеку, а мета полягає в тому, щоб стримати споживання, не впавши назад у рецесію.     

 

 

«Trouw» - «Негативна реакція Заходу на дії Росії зміцнює серед росіян віру в їхню правоту».

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 20 липня про війну в Україні     

 

Нідерладни. «Het Parool» - «Енергетична криза у Брюсселі потребує солідарності держав-членів». Газ знову потече, поки цього хоче Путін.

Всупереч побоюванням, постачання газу «Північним потоком-1» потихеньку починаються. Про ейфорію не може бути й мови: використовуючи газовий кран як зброю, Путін продовжує сіяти сумніви.

1.Газопровід Nord Stream I частково відновлює роботу. Гарні новини?

Зітхання полегшення в Берліні, Брюсселі та інших європейських столицях вчора вранці було майже чутно. У кожному сценарії, що з'явився протягом останніх кількох днів і тижнів — а їх було досить багато — варіант, коли «Північний потік-1» залишиться без газу, був одним із найсерйозніших.

Nord Stream I було закрито десять днів на плановий ремонт. Було побоювання, що й після цього російський газ до Німеччини не піде. "Росія нас шантажує", - заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. «З газовим краном як зброя». Але вчора вранці знову розпочався потік газу. Обережно, близько 40 відсотків нормального обсягу — рівень, на якому трубопровід працював до технічного обслуговування.

2.Щоб Європа могла спокійно йти взимку?

Я хочу, щоб це було правдою. Сценарій абсолютної катастрофи, здається, вдалося уникнути на якийсь час, але такі проблеми вже маячать на (не такому віддаленому) обрії. Президент Росії Путін попередив у середу, що 26 липня буде потрібно технічне обслуговування великої турбіни. «Є дві машини, – сказав Путін, – які перекачують 60 мільйонів кубометрів газу. Якщо один загубиться, залишиться 30 мільйонів кубометрів».

Газовий клапан знову зачиняється? Чесна відповідь: у Європі ніхто точно не знає. І саме ця невизначеність і потрібна Путіну. Керує не Шольц і Макрон, а він сам, Путін.

3.Чи є альтернатива російському газу?

Є, хоч треба сказати: одна альтернатива не може замінити російську пропозицію. Брюсселю доведеться вирішити складну головоломку, питання в тому, чи вистачить зрештою шматочків. Газові компанії та уряди розширюють співпрацю або укладають нові контракти. Наприклад, Алжир витіснив Росію як основного постачальника Італії, а імпорт із Азербайджану має бути подвоєний.

Великі обсяги газу найлегше транспортувати трубопроводами. Ось де тисне взуття: щоб його одягти, потрібен час (і гроші). Зріджений газ (ЗПГ) можна доставляти морським транспортом – це також відбувається удосталь, – але світові потужності обмежені. Крім того, вугільні електростанції знову працюватимуть швидше, зокрема й у Нідерландах. Але найкращою альтернативою зараз здається просто використання меншої кількості газу.

4.Європейська комісія теж прагне заощаджувати, правда?

У середу Комітет представив план дій у надзвичайних ситуаціях. Суть: європейські країни мають негайно заощадити 15% споживання газу. Спочатку на добровільній основі, за потреби обов'язково. Крім того, до цих 15 відсотків мають рухатися всі країни-члени, зокрема країни, які практично не отримують газу з Росії. Іспанія, Греція та Португалія вже висловили свої сумніви.

Єврокомісар Франс Тіммерманс передбачав бурю, що насувається, в середу і наполягав на важливості солідарності. «Тільки тоді спроба маніпуляції Путіна зазнає невдачі». Чи спрацює його заклик, стане зрозумілим наступного тижня, коли європейські міністри енергетики обговорять плани.

5.Що Нідерланди думають про такі плани?

Міністр енергетики Роб Джеттен «добре з цим справляється». Не дивно, адже попит на газ у Нідерландах уже знизився приблизно на 20 відсотків. Причини включають відносно теплу зиму, високі ціни на газ та збереження роботи вугільних електростанцій. Минулого тижня Джеттен заявила, що Нідерландам не слід очікувати на дефіцит наступної зими, хоча й згадала (значну) кількість попередніх умов. Наприклад, запаси газу мають бути заповнені на 80 відсотків — що також є метою Європи — і має зберігатись нижчий попит. Коротше кажучи, це так само цікаво.

 

 

Німеччина «Augsburger Allgemeine» -  «Газовий план Хабека на зиму».

"Північний потік-1" знову запущено, але сумніви залишаються.

За допомогою нового пакету заходів з енергозбереження федеральний міністр економіки Роберт Хабек хоче заповнити резервуари для зберігання газу та зробити приватні домогосподарства відповідальнішими. Зважаючи на нестабільні поставки з Росії, запас на зиму слід посилити. Це також означає, що запас бурого вугілля має бути активовано. Хабек сказав, що Німеччина не може розраховувати на постачання з Росії: «Споживання газу має знижуватись ще більше, сховища мають бути заповнені».

Пакет також стосується енергозбереження у громадських будинках, підприємствах та офісах, а також обов'язкової «перевірки опалення». Плануються також заходи щодо зниження енергоспоживання у квартирах. Зважаючи на зростання цін на енергоносії, Хабек також виступав за подальше полегшення.

Після технічного обслуговування Росія знову постачає газ балтійським трубопроводом «Північний потік — 1» з четверга, але набагато менше, ніж можливо. Хабек попередив про оманливу безпеку. У жодному разі не можна припускати, що постачання для нинішніх 40 відсотків лінійних потужностей Nord Stream триватимуть.

"Росія все частіше виявляється елементом невизначеності в енергосистемі".

Глава Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер також заявив, що давно не бачить причини для повної ясності. «В даний час ми перебуваємо у владі Росії, тому що вони вирішують, скільки газу «Північний потік-1» постачатиме нам».

Це, мабуть, найдивовижніший захід, але в той же час, ймовірно, порівняно невеликий обтяжливий для громадян захід: у відповідь на коливання постачання газу з Росії слід «заборонити в майбутньому домовласникам обігрівати приватні басейни газом». Це одне з нововведень, яке міністр економіки Роберт Хабек запустив з додатковим «пакетом енергетичної безпеки». потужності від 30 до 40 відсотків.

Протягом десяти днів Німеччина зачаровано дивилася на трубопровід, питаючи, чи дасть російський президент Володимир Путін дозвіл «Газпрому» ввести його в експлуатацію. Глава Кремля дав добро, але газу йде менше, ніж це можливо. "Північний потік-1" може прокачувати максимум близько 55 мільярдів кубометрів газу на рік, тобто близько 150 мільйонів кубометрів на добу. Однак наразі це лише близько 67 мільйонів кубометрів — стільки, скільки вибігло до Німеччини до ремонтних робіт. Росія звинувачує у зниженні витрати відсутність турбіни. Деталь була відремонтована у Канаді, кажуть, що турбіну неможливо відправити. Однак для уряду Німеччини російська інформація — лише одна частина кремлівської пропагандистської головоломки. Хабек був відповідно засмучений. Іноді складається враження, що Росія більше не хоче забирати турбіну, - сказав зелений політик.

Незадовго до цього Кремль вихвалявся, що є «гарантом енергетичної безпеки Європи». Хабек відкинув це через майже щоденні нові політичні витівки в Москві. "Навпаки: Росія все частіше виявляється джерелом невизначеності в енергетичному секторі", - сказав він. Ситуація залишається напруженою, тому ми знову нарощуємо наші зусилля. Споживання газу має знижуватися і далі, мають заповнюватися сховища", - сказав міністр. Вже є «великий прогрес» у зусиллях щодо зниження залежності від російського газу. і ми маємо використовувати його з належною обережністю», - попередив Хабек.

Таким чином, новий «Пакет енергетичної безпеки» базується, перш за все, на трьох основних положеннях.

По-перше, газосховища мають заповнюватися навіть швидше, ніж планувалося раніше. З цією метою уряд у найближчі кілька днів за указом міністра підвищить необхідні заповнення рівні заповнення. Резервуари для зберігання зараз заповнені приблизно на 65 відсотків. До 1 вересня він має бути 75 відсотків, цей етап додано наново. Специфікації рівня наповнення на 1 жовтня та 1 листопада підвищено на п'ять пунктів до 85 та 95 відсотків відповідно.

По-друге, 1 жовтня Хабек активував так званий запас бурого вугілля. Вже заборонені викопні джерела енергії будуть використовуватись для виробництва електроенергії та замінять газову енергетику. Внаслідок цього заходи викиди забруднюючих речовин у Німеччині знову збільшуються, але уряд світлофора поки що дотримується поставлених цілей у галузі клімату. Щоб забезпечити доставку вугілля на електростанції, Міністерство транспорту Фолькера Віссінга збільшує пропускну спроможність залізничного транспорту. Пропускні можливості вільних маршрутів можна використовувати переважно для перевезення вугілля, пояснив політик зі СвДП. Транспортування нафтопродуктів включено до пріоритету.

По-третє, найближчими тижнями Хабек розширить заходи щодо підвищення ефективності та економії. Великі компанії мають продовжувати свої зусилля щодо економії коштів, і ефект від цього також відчуватиметься у громадських будівлях та приватних домогосподарствах. Приміщення, в яких люди не проводять час регулярно, такі як коридори, великі холи, фойє чи технічні приміщення, більше не опалюються, якщо це дозволяють вимогам безпеки. Якщо орендарі за договором зобов'язані підтримувати мінімальну температуру у своїй квартирі, це має бути припинено. Хабек пояснив, що будь-хто, хто хоче відключити опалення, повинен мати можливість зробити це.

За словами Хабека, додатковий потенціал економії може бути збільшений за рахунок «перевірки опалення» - як приклад міністр навів нічне скорочення. Власники будівель із центральним теплопостачанням, тобто, як правило, багатоквартирних будинків, повинні провести «гідравлічний баланс» для підвищення ефективності, щоб опалювальна вода оптимально розподілялася в системі. «Оскільки це ремонтний захід, витрати на нього несе власник чи орендодавець», — пояснив міністр.

А ще є заборона на приватні басейни із газовим підігрівом. Хабека запитали, як це має бути забезпечене. «Я не думаю, що поліція піде до всіх власників басейнів і перевірить, чи теплі басейни», — відповів міністр, додавши: «Це не та країна, в якій хочу жити, де громадян переслідують і контролюють." 

Колонка: «Тисячі загиблих з російського боку».

За оцінками зовнішньої розвідки США ЦРУ, у війні проти України на боці Росії загинуло вже 15 тисяч осіб. За словами директора ЦРУ Вільяма Бернса, на даний момент поранено, ймовірно, приблизно в три рази більше росіян. «І українці теж постраждали – мабуть, трохи менше», – сказав Бернс. Актуальної інформації від офіційної влади Росії про кількість загиблих немає. Бернс зазначив, що концентрація російських військ на Донбасі свідчить про те, що російські військові винесли уроки з невдач на початку війни, яка триває вже п’ять місяців».

 

 

 

«Der Tagesspiegel» - «Лицемірна гра Путіна».

Газу немає, газ є: як Росія жене Європу перед собою.

 

 

 

«F.A.Z.»  - «Хабек представляє пакет для енергозбереження».

·         Коаліція: Досить пізно.

·         Газопровід "Північний потік-1" відновлено в роботі після ремонту.

Незважаючи на відновлення поставок газу з Росії газопроводом "Північний потік-1", федеральний уряд посилює підготовку до зими. Міністр економіки та захисту клімату Роберт Хабек представив у четвер у Берліні «пакет енергетичної безпеки». З одного боку, це має зменшити споживання енергії приватними домогосподарствами та компаніями. Крім того, енергетики мають заохочувати наповнювати свої газосховища швидше, ніж це було передбачено законодавством.

Росія виявляється «невпевненим кантоністом» з точки зору енергопостачання, сказав Хабек. Після завершення ремонтних робіт у четвер по "Північному потоку-1" пройшло 40% узгоджених обсягів поставок, як і в попередні тижні. До 1 вересня водосховища мають бути заповнені на 75%, до 1 жовтня – на 85%, до 1 листопада – на 95%. Федеральне мережеве агентство назвало рівень заповнення в четвер 65,1 відсотка. Крім того, на початку жовтня мають бути запущені резервні потужності ТЕС, що працюють на бурому вугіллі, щоб менше газу використовувалося для виробництва електроенергії.

У пакеті заходів також є зобов’язання щодо енергозбереження. Фойє, коридори та холи в громадських закладах і адміністративних будівлях взимку по можливості не опалювати. Відповідна постанова має діяти протягом шести місяців. Власники нерухомості мають провести «перевірку опалення». Пункти, згідно з якими орендарі повинні опалювати квартири до мінімальної температури, призупиняються. Усім, хто є власником басейну, більше не можна дозволяти підігрівати його газом. Хабек сказав, що ці заходи дозволять скоротити споживання газу на 15 відсотків, які Комісія ЄС вважає необхідними.

Союз розкритикував, що плани потрібно було подати раніше. «Ця війна триває вже більше п’яти місяців. І тепер ви повільно висуваєте пропозиції щодо того, як вирішити аварійну ситуацію або дефіцит газу», – сказав лідер ХДС Фрідріх Мерц. 

Друга колонка праворуч: «На курсі з Мерцем». 

ХДС перебуває в опозиції з початку року. Колишнє керівництво християнських демократів не могло подумати, що це можливо. Це була частина проблеми. За поразкою на виборах була ще одна суперечка про престолонаслідування, третю за короткий проміжок часу, і місяці самозайнятості. Спочатку всередині партії, потім у верхах парламентської групи. Не встиг там Фрідріх Мерц обійняти свою посаду, як 24 лютого німецька зовнішня та енергетична політика впала. Ангела Меркель домагалася цього протягом півтора десятиліття, зважаючи на те, що президент Росії був її партнером, а не військовим злочинцем.

Наслідки можна побачити в залежності від російського газу та німецької армії, яка була настільки виснажена міністрами оборони ХДС, що сьогодні Україна не може забезпечити вісьмома гарматами, не оголюючи свої власні крупи. Те, як Росія змогла розгорнути понад 1300 самохідних гаубиць лише в Україні, тоді як Німеччина має менше дюжини для захисників, ілюструє провал німецької безпекової та оборонної політики в епоху Меркель.

У цій ситуації перевагою ХДС є те, що на перше місце вийшов Фрідріх Мерц. Тому що Мерц - це людина, яка фактично була в опозиції до голови Меркель протягом 20 років. Її політика не була його політикою, тому Зауерландець так завзято намагався її слідувати, і тому Меркель і канцелярія до останнього намагалися перешкодити Мерцу.

Є також вакансії, які роками з'являлися у ХДС через те, що партія утримувалася від заняття міністерств і тим через своїх коаліційних партнерів. Християнсько-демократична соціальна політика майже не існує, а економічна та регулятивна політика, яка колись належала ХДС, залишилася поза увагою. Перевірені представники соціальної ринкової економіки стали такою ж рідкістю у ХДС, як і компетентні оборонні політики.

Судячи з цього початкового балансу, Фрідріх Мерц знайшов чудовий початок. Два з трьох державних виборів року було виграно. Успіх у Північному Рейні-Вестфалії, насамперед завдяки Хендріку Вюсту та ХДС, пішов на користь усієї партії. Успіх у Шлезвіг-Гольштейні також допоміг зміцнити ненадійне членство.

Мерц виступив у парламенті канцлера Олафа Шольца.

(СДПН), щоб представити його в українській війні на національному та європейському рівні як політичний блукаючий бархан. Канцлер визнав це своїм нерозумним чином, не розмовляючи з Мерцем протягом двох місяців. На відміну від віце-канцлера Роберта Хабека та інших ключових фігур зелених.

Лояльна опозиція вкрай потрібна в найближчі місяці. Мерц готовий зробити це, враховуючи також попередні невдачі його власної партії щодо Росії, енергетичної та оборонної політики. У своїх лавах керівництво ХДС відчуває наростаючу паніку щодо Москви.

Голос прем'єр-міністра Саксонії Міхаеля Кречмера звучить чітко. Багато мандатарів ХДС у Східній Німеччині і, ймовірно, частина ХСС, включаючи голову, думають так само і заграють із нав'язуванням Києву відмови від світу, щоб зберегти власне процвітання.

Популісти праворуч і ліворуч вже наповнюють свої склади брехнею та напівправдою, щоб убити клини в щілини, які принесе до Німеччини війна та її наслідки. Рішення Мерця наприкінці лютого зобов'язати союзну парламентську групу в Бундестазі бути лояльною до загальної картини звузило його можливості для того, щоб справити жорсткіше враження на ХДС проти коаліції світлофора. Однак це також дає змогу уявити себе як серйозну альтернативу червоно-зелено-жовтому коаліційному світлофору. 

Колонка: «ЄС вводить нові санкції проти Росії».

Країни ЄС у четвер затвердили черговий пакет санкцій проти Росії. Він забороняє ввезення російського золота, зокрема ювелірних виробів. «Ми забороняємо найважливіший російський експорт енергоносіїв», – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. Крім того, подальші товарні групи будуть заблоковані для експорту в Росію, а лазівки в попередніх шести пакетах будуть закриті. Надалі олігархи, які потрапили в санкційний список, повинні будуть активно звітувати про свої активи перед владою.

 

 

 

Ізраїль «The Jerusalem Post» - «Росія хоче закрити місцеве Єврейське агентство».

Юридичні радники уряду Ізраїля будуть боротися зі справою в Москві.

 

 

 

«Haaretz» - «Мін'юст Росії вимагає ліквідації Єврейського агентства».

Міністерство юстиції Росії звернулося до місцевого суду з проханням ухвалити рішення про ліквідацію Єврейського агентства для Ізраїлю, стверджуючи, що воно порушило російське законодавство під час своєї діяльності в країні, повідомляє місцева служба новин Інтерфакс.

Ця новина з’явилася лише через кілька годин після того, як було повідомлено, що Ізраїль отримав роз’яснення з Москви після повідомлень про те, що Кремль погрожував припинити діяльність Єврейського агентства щодо алії в Росії на тлі різкого зростання імміграції до єврейської держави.

На 28 липня призначено слухання з цієї теми, які визначать подальшу долю агентства в РФ.

У відповідь прем'єр-міністр Яір Лапід вирішив наступного тижня направити делегацію до Росії, щоб забезпечити продовження роботи агентства. Це сталося після того, як він скликав зустріч з представниками МЗС і РНБО.

«Єврейська громада в Росії глибоко пов'язана з Ізраїлем. Його важливість виникає в кожній дипломатичній дискусії з російським керівництвом», – сказав Лапід. «Ми продовжуватимемо діяти через дипломатичні канали, щоб важлива діяльність Єврейського агентства не припинялася».

Минулого тижня посол Олександр Бен Цві зустрівся із заступником міністра закордонних справ Росії Майклом Богдановим, щоб отримати роз’яснення, і йому було повідомлено, що розслідування, яке триває щодо агентства, не є політичною помстою проти Єрусалиму, повідомляє Walla News.

Як повідомляє ізраїльський новинний сайт, Єрусалим був стурбований тим, що організація єврейської імміграціїможе бути призначений іноземним агентом російськими офіційними особами, обуреними її відповіддю на вторгнення в Україну. Міністерство закордонних справ спочатку утримувалося від втручання в цю проблему, вважаючи за краще дозволити агентству вирішувати це самостійно.

Міністр у справах діаспори Нахман Шаї різко відреагував на цю новину, заявивши, що «російські євреї не стануть заручниками війни в Україні».

«Спроба покарати Єврейське агентство Ізраїлю за позицію щодо війни є жалюгідною та образливою», — сказав Шай. «Євреї Росії не можуть бути відірвані від свого історичного та емоційного зв’язку з державою Ізраїль».

«Немає жодного указу про закриття Єврейського агентства», — сказав представник агентства Haaretz у четвер. «Те, що є, те, що було опубліковано в Росії і що правда, це те, що ми отримали повістку від суду на засідання 28 числа. Це частина юридичної процедури, яка триває, і ми не будемо робити жодних коментарів, поки процедура триває».

Минулого тижня газета Moscow Times повідомила, що президент Росії Володимир Путін підписав законопроект, який розширює визначення іноземного агента на організації, які отримують негрошову підтримку з-за меж країни.

Раніше цього місяця російський уряд повідомив Єврейському агентству, що його діяльність у країні порушує російське законодавство і тому повинна бути припинена.

У листі, який Міністерство юстиції Росії надіслало в офіс агентства в Москві 1 липня, йдеться, що організація збирає, зберігає та передає дані про громадян Росії в порушення закону.

У листі  також говориться, що така поведінка порушує російські закони про зберігання даних і захист інформації, і що агентство має закритися в Росії, що спонукало Алію та міністра інтеграції Пніну Тамано-Шата закликати прем’єр-міністра Яїра Лапіда впоратися з кризою.

Тим не менш, він не вимагав негайного припинення діяльності; Тому агентство розглядало лист як відправну точку для переговорів, які, можливо, зрештою завершилися компромісом.

«Безсумнівно, ми рухаємося до нових радянських часів», — сказав рабин Пінхас Гольдшмідт, московський голова Конференції європейських рабинів і гучний критик вторгнення Росії в сусідню Україну, який нещодавно втік з Москви до Ізраїлю.

«Оскільки в радянські часи імміграційним процесом займалися дипломати, пов’язані з посольством Ізраїлю, так буде і зараз, за ​​умови збереження дипломатичних відносин між Ізраїлем і Російською Федерацією».

Протягом останнього року російська влада чинила тиск на кілька філій агентства в Росії, вимагаючи проведення різного роду перевірок. В одному випадку, наприклад, вони вимагали від філії передати свою базу даних.

Зростаюча кількість російських євреїв іммігрувала до Ізраїлю з початку війни їхньої країни проти України цього лютого, що спонукали економічні санкції та посилення політичних переслідувань вдома.

За внутрішніми даними Міністерства алії та інтеграції, за перші шість місяців року до Ізраїлю іммігрувало 11 906 українців, що майже в чотири рази більше, ніж за весь 2021 рік. Але кількість росіян, які приїхали за той самий період, становила майже 40 відсотків більше, ніж українців – 16 598 осіб. Це також більш ніж удвічі більше, ніж кількість росіян, які прибули за весь минулий рік.

Це не перший раз, коли Єврейське агентство стикається з Кремлем. У 2010 році агентству довелося скасувати засідання ради керуючих у Санкт-Петербурзі через заперечення Москви щодо присутності члена ради Леоніда Невзліна – російсько-ізраїльського бізнесмена, який володіє 25 відсотками Haaretz Group.

 

 

 

Туреччина «Daily Sabah» -  «Оптимістична» Анкара сподівається повідомити «добрі новини» щодо українського зерна».

ТУРЕЧЧИНА «оптимістично налаштована» щодо того, що найближчим часом можна буде досягти угоди щодо відновлення експорту українського зерна через Чорне море, заявив учора її перший дипломат.

Переговори між Туреччиною, Росією, Україною та Організацією Об’єднаних Націй щодо Чорноморського коридору «поки що йдуть добре», заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу в інтерв’ю громадському мовнику TRT Haber, додавши, що він сподівається на досягнення угоди.

Днем раніше президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина хоче, щоб загальний консенсус, досягнутий минулого тижня на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо плану під керівництвом ООН, був викладений цього тижня в письмовій формі та почався втілення найближчими днями.

Ердоган сказав журналістам після зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним на полях саміту в Ірані у вівторок, що він як і раніше сподівається на досягнення угоди.

Чавушоглу сказав, що сподівається оголосити «хороші новини» про переговори найближчими днями, але додав, що між сторонами все ще обговорюються незначні питання.

Сторони мали зустрітися ще раз цього тижня, щоб потенційно підписати офіційну угоду, згідно з якою в Стамбулі буде створено центр для нагляду за безпечним морським судноплавним коридором у Чорному морі.

«Ми докладаємо щирих зусиль, щоб досягти угоди як щодо припинення вогню (у війні в Україні), так і щодо усунення перешкод для експорту зерна», — сказав Чавушоглу.

«Ми сподіваємось повідомити хороші новини найближчими днями».

Ердоган намагався використати свої добрі стосунки з Путіним і лідером Києва Володимиром Зеленським, щоб знайти рішення і продовжити переговори щодо України.

Вторгнення Росії в Україну – двох основних світових постачальників пшениці – призвело до стрімкого зростання цін на зерно та інші продукти, що призвело до глобальної продовольчої кризи. Це призвело до зупинки експорту з Києва, залишивши десятки суден на мілині, а близько 22 мільйонів тонн зерна застрягли в силосах українських портів.

Агентства ООН попередили, що брак українського зерна, яке зазвичай надходить на Близький Схід і в Африку, загрожує голодом і масовою міграцією в «безпрецедентних масштабах».

Україні терміново потрібно експортувати зерно, оскільки цього літа починається збір урожаю, а фермери стикаються з браком потужностей для зберігання.

Москва заперечує відповідальність за погіршення продовольчої кризи, натомість звинувачуючи стримуючий ефект західних санкцій у уповільненні її експорту продовольства та добрив, а Україну – у мінуванні її чорноморських портів.

Україна та Росія є основними світовими постачальниками пшениці, а остання також є великим експортером добрив, тоді як перша є значним виробником кукурудзи та соняшникової олії.

Путін у вівторок заявив, що в обговореннях щодо експорту зерна з України досягнуто «прогресу». Тим не менш, він сказав, що будь-яка угода залежить від готовності Заходу поступитися.

«Ми сприятимемо експорту українського зерна, але ми виходимо з того, що всі обмеження щодо можливих поставок на експорт російського зерна будуть зняті», – сказав він. Чавушоглу визнав стурбованість Путіна.

«Коли ми вирішимо це питання, відкриється експортний шлях не тільки для зерна та соняшникової олії з України, а й для продукції з Росії», – сказав він. «Навіть якщо ці російські продукти не підпадають під санкції, існують блокування, що стосуються морського транспорту, страхування та банківської системи», — сказав він.

«Сполучені Штати та ЄС пообіцяли скасувати їх», — сказав він. «Я оптиміст».

 

 

 

Китай «Global Times»  - «Повідомлення Китаю «отримано», оскільки Пентагон виступає проти візиту Пелосі».

США не можуть дозволити собі зіткнутися з наслідками, провокації можуть тривати: експерт

Після того як Китай попередив про «рішучі та рішучі заходи» щодо запланованої поїздки спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань, президент США Джо Байден у середу натякнув, що Пентагон виступає проти поїздки Пелосі. Китайські оглядачі вважають, що адміністрація Байдена чітко сприйняла повідомлення Китаю про можливу дипломатичну та військову відповідь, чого США можуть собі дозволити.

На тлі ризиків загострення зв’язків із Китаєм та високої протягом 40 років інфляції адміністрація Байдена має терміново шукати взаємодію з Китаєм на високому рівні, але китайські спостерігачі попереджають, що Байден може використати цю взаємодію для обміну на компроміс Китаю в майбутніх двосторонніх торговельних угодах або Позиція Китаю щодо російсько-українського конфлікту не з наміру щиро виправити свої помилки, і Китай на такий трюк не йде.

Коли його запитали, чи це гарна ідея для Пелосі відвідати Тайвань цього літа, Байден сказав: «Військові вважають, що зараз це не гарна ідея, але я не знаю, який з цим статус».

У відповідь на останні зауваження Байдена Ван Веньбінь, речник МЗС Китаю, заявив на брифінгу для ЗМІ в четвер, що якщо Пелосі відвідає Тайвань, це серйозно порушить принцип одного Китаю та завдасть шкоди суверенітету та територіальній цілісності Китаю та політичній основі китайсько-американських відносин.

«Якщо США наполягатимуть на тому, щоб йти своїм шляхом, Китай вживе рішучих контрзаходів. Ми маємо на увазі те, що говоримо», – підкреслив Ван.

Американські законодавці намагалися безрозсудно просувати порядок денний відновлення «офіційних відносин» з владою Тайваню, чи то заради особистих політичних дивідендів, чи то заради необхідності врятувати Демократичну партію, яка зіткнулася з проблемою на проміжних виборах, уряд США повинен Будьте обережнішими з цим, оскільки він має враховувати загальні національні інтереси та стратегію, сказав Global Times Ян Сію, старший науковий співробітник Китайського інституту міжнародних досліджень.

Він сказав, що Байден може поділяти ті ж занепокоєння з військовими щодо запланованої поїздки Пелосі, оскільки уряд США знав, що запланований візит Пелосі — це гра з вогнем, і це може серйозно загострити напруженість між протоками, що, можливо, спровокує військову відповідь Китаю.

Оскільки Байден сказав, що американські військові вважають «це негарною ідеєю», то це означає, що він проконсультувався з Пентагоном, Лю Сян, експерт із вивчення США в Китайській академії соціальних наук, сказав Global Times у четвер. .

Зауваження Байдена також свідчать про те, що Пелосі та її колеги вже планували відвідати Тайвань, незважаючи на те, що офіс спікера не підтвердив і не спростував графік, сказав Лу.

«Я вважаю, що американська сторона вже отримала повідомлення від Китаю про можливість вкрай різких дипломатичних і військових заходів проти США, і США не можуть дозволити собі зіткнутися з такою відповіддю», - сказав експерт.

В офісі Пелосі також повідомили Washington Post у четвер, що «ми не підтверджуємо і не спростовуємо міжнародні поїздки заздалегідь через давні протоколи безпеки».

Лю сказав, що він вважає, що офіс Пелосі може врешті-решт відмовити Пелосі у її плані відвідати острів через хитку відповідь.

З візитом Пелосі чи без нього китайсько-американські відносини, швидше за все, зазнають погіршення, частково через низку нових антикитайських законопроектів і політики, які ось-ось будуть представлені в США, кажуть аналітики, відзначаючи, що ескалація напруженості у двосторонніх відносинах значно вплине зашкодить США, хоча до Байдена було багато закликів покращити китайсько-американські відносини та скасувати мита.

Серед надзвичайних труднощів усередині країни та за кордоном, а особливо з огляду на новий низький рівень його суспільного схвалення, який кидає тінь на проміжні вибори в Демократичній партії, Байден має термінову потребу стабілізувати відносини з Китаєм, і тому він знову запропонував поговорити китайському лідеру, кажуть аналітики.

Байден сказав, що він очікує поговорити з президентом Китаю Сі Цзіньпіном протягом наступних 10 днів, але він ухилився від питання про те, чи буде він торкатися тарифів під час запропонованих переговорів у середу.

США говорять про свою власну гру щодо зниження тарифів, і вони також можуть захотіти обміняти зниження тарифів на зміну нейтральної позиції Китаю щодо російсько-українського конфлікту, але Китай не піде на цю угоду, сказав Лу. Китай також не буде купувати його, якщо 79-річний Байден намагатиметься використовувати 82-річну Пелосі як розмінну монету, сказав Лу.

Дяо Дамінг, доцент Китайського університету Женьмінь у Пекіні, також попередив, що на даний момент США, швидше за все, змінюватимуть тарифи на власну користь, ніж повністю виправлятимуть свої помилки.

Незважаючи на те, що Байден обійшов питання про тарифи, аналітики заявили, що США мають скасувати мита з Китаю, оскільки це шкодить іншим, не приносячи користі собі.

Хоча проміжні вибори в США більше зосереджені на внутрішніх питаннях, таких як інфляція, демократи можуть спробувати привернути увагу та підтримку виборців за допомогою деяких екстремальних дипломатичних кроків, таких як візит Пелосі, сказав Ян.

Як уряд США, так і Конгрес, з точки зору реалізації політики та законодавства, активізують використання тайванського питання перед проміжними виборами, і більше законодавців можуть зробити деякі привабливі кроки, наприклад відвідати острів або підтримати деякі законопроекти. політичного інтересу, попереджали аналітики.

Ймовірно, що США можуть рухатися до подальшого поступового покращення відносин з владою Тайваню, сказав Ян.

Лю попередив, що в умовах посилення провокацій з боку США Китай повинен бути готовим до того, що відносини між Китаєм і США зміняться в будь-який час, включаючи деякі зміни, які можуть відбутися відразу.

 

 

 

Канада «National Post» - «Китайське вторгнення на Тайвань питання «коли, а не якщо»: глава ЦРУ.

Директор ЦРУ Вільям Бернс сказав, що ризики конфлікту з Китаєм через Тайвань «стають вищими, як нам здається, що далі в це десятиліття, як ви входите».

Директор ЦРУ попередив, що Китай, схоже, сповнений рішучості захопити Тайвань, оскільки досвід Росії в Україні впливає на розрахунки Пекіна щодо того, коли і як — а не чи — вторгатися.

Китай, ймовірно, побачив в Україні, що «неможливо досягти швидких, вирішальних перемог непереборною силою», — сказав Вільям Бернс у своїй промові в середу на Аспенському форумі безпеки.

Він сказав, що в той час як Китай «збентежений» п’ятимісячною війною Росії в Україні, він черпає уроки зі «стратегічного провалу» своїх власних бойових планів щодо Тайваню.

«Ми вважаємо, що це, ймовірно, не так впливає на питання про те, чи може керівництво Китаю вибрати через кілька років застосування сили для контролю над Тайванем, а на те, як і коли вони це зроблять», — сказав він.

Бернс применшив припущення про неминуче вторгнення, але додав, що ризики «стають вищими, як нам здається, чим далі в це десятиліття, як ви входите».

Його коментарі пролунали, коли Джо Байден, президент США, застеріг від планів Ненсі Пелосі, спікера Палати представників, відвідати Тайвань наступного місяця, заявивши, що американські військові порадили їй не їхати.

У вівторок повідомлялося, що Пелосі планує продовжити поїздку в Тайбей, яку було відкладено в квітні після того, як вона дала позитивний результат на COVID-19.

«Ну, я думаю, що військові вважають, що зараз це не дуже гарна ідея», — сказав Байден журналістам на об’єднаній базі Ендрюс у Меріленді, відверто відповідаючи на запитання про можливу поїздку. «Але я не знаю, який це статус».

Коментарі президента передують його власним планам поговорити з Сі Цзіньпіном, президентом Китаю, через 10 днів, і на тлі рішучих заперечень Пекіна щодо намірів Пелосі поїхати на Тайвань, острів з демократичним управлінням, який вона вважає своєю власною територією. .

Її офіс відмовився від коментарів, посилаючись на протоколи безпеки, але цей візит, якщо він відбудеться, зробить Пелосі найвищим американським політиком, який відвідає індо-тихоокеанського союзника з тих пір, як Ньют Гінгріч, республіканець, відвідав туди 25 років тому, коли він був Спікер палати.

Пекін, який останніми роками активізував свої зусилля з глобальної ізоляції Тайваню, різко відреагував на повідомлення.

Чжао Ліцзян, речник МЗС Китаю, заявив, що це «серйозно підірве суверенітет і територіальну цілісність Китаю, серйозно вплине на основи Китаю та США. стосунків і посилає серйозно неправильний сигнал силам незалежності Тайваню».

У квітні Пекін попередив про «рішучу відповідь», якщо візит відбудеться.

Аналітики зовнішньої політики в четвер стверджували, що остання заява Байдена тепер ризикує зробити його адміністрацію слабкою для Китаю.

«Якщо WH (Білий дім) зупиниться один раз, то Пекін побачить кров у воді. Пелосі має піти зараз», – написав у Twitter Ерік Сейерс, експерт з Тихоокеанського регіону Американського інституту підприємництва.

Інші запропонували більш тонкий підхід. Бонні Глейзер, директор азіатської програми Німецького фонду Маршалла, сказала, що якщо Пелосі відкликає свої плани, це потрібно буде «зробити таким чином, щоб не виглядало, ніби ми піддаємося вимогам Китаю».

Але вона додала, що «це правда, що американсько-китайські відносини знаходяться в нестабільному і, можливо, небезпечному місці», вказавши як на триваючі тертя у двосторонніх відносинах, так і на невизначеність, спричинену внутрішньою політикою в Китаї, оскільки правляча Комуністична партія готується до великий національний конгрес.

«Я думаю, що Сполучені Штати повинні сформулювати чітку та послідовну політику щодо Тайваню та проблем, пов’язаних із протокою», — сказав Глейзер. «Ми мали значну плутанину в політиці США, що змусило Китай засумніватися в наших намірах».

Щодо коментаря Байдена про те, що військові вважають час поїздки Пелосі неоптимальним, вона вказала на повідомлення цього тижня про те, що генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, наказав переглянути зростаючу взаємодію з китайськими військовими в Південному Китайському морі.

«Це свідчить про те, що американські військові бачать щось незвичайне в тому, як китайці діють і як вони реагують на операції США», — сказав Глейзер.

«Деякі реакції Китаю на FONOPS США (операції щодо свободи судноплавства) у Південно-Китайському морі були надзвичайно агресивними».

 

 

 

США «Arkansas Democrat gazette» - «Україна та Росія готові підписати зернову угоду».

Підпис під фото: «Сабіна Погорелец в розпачі в четвер після того, як її чоловік Адам Погорелец загинув внаслідок російського касетного бомбардування Барабашово»

 

 

 

«NYT» - «Для згуртування союзників Україна вказує на нові здобутки».

Буквально кілька тижнів тому українська армія зазнавала невблаганних ударів на сході, зазнаючи значних втрат, повільно поступаючись наступу Росії. Здавалося, що підтримка Заходу пом’якшилася на фоні скепсису щодо того, що Україна зможе виграти війну на виснаження, або що приплив складної зброї переломить ситуацію.

Через усе це послання українців світові не змінилося: ми можемо перемогти. Наша стратегія працює, хоча й повільно. Просто продовжуйте надходити зброю.

Ніхто поки що не може сказати, чи зможе Україна перемогти російську армію, що вторгається, маючи переважаючу чисельність і озброєння, або навіть як може виглядати перемога. А благання України про зброю стали настільки постійним рефреном, що дехто на Заході налаштував це як нереалістичний фоновий шум.

Але цього тижня, коли Україна використовує нові ракетні системи великої дальності для знищення російської інфраструктури, Україна знову намагається довести світові, що вона може перемогти росіян. І це цитує докази.

Офіційні особи вказують на такі успіхи, як нещодавній удар у місті Нова Каховка на річці Дніпро на півдні України, коли високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS), поставлені Заходом, вразили російський склад боєприпасів, відправивши блискучі боєприпаси, що летять у всіх напрямках, як смертоносний феєрверк.

Кілька днів тому український артилерійський залп вразив міст на Дніпрі, який був критичним пунктом пропуску для російських поставок. Аналітики кажуть, що удар віщує початок контрнаступу на півдні з метою відвоювання ключового міста Херсон.

У четвер українські офіційні особи заявили, що їхні сили атакували понад 200 цілей на півдні, використовуючи ракети великої дальності та артилерію.

 

 

 

«THE WASHINGTON TIMES» - «Західні країни стривожені зростанням загроз Китаю».

З огляду на Тайвань, Пекін вивчає війну Росії в Україні.

 

 

 

«THE WASHINGTON POST» - «Росія видає паспорти, валюту та плани референдумів, щоб зрештою анексувати окуповані райони півдня України».

 

 

 

Бермуди «The Royal Gazette» - «Українські порти знову відкриються».

Сьогодні Росія та Україна підпишуть угоду про відновлення чорноморських портів України для експорту зерна, що є обнадійливим знаком того, що міжнародну продовольчу кризу, спричинену вторгненням Росії, можна послабити.

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 21 липня про війну в Україні

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024