Перші шпальти світової преси 15 липня про війну в Україні

16 Липня 2022, 09:09
Діти були серед щонайменше 20 людей, яких вбила російська ракета у Вінниці. Фото «The Independent» 1957
Діти були серед щонайменше 20 людей, яких вбила російська ракета у Вінниці. Фото «The Independent»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

Головні теми 

·         Росію звинувачують у жахливих воєнних злочинах. Діти були серед загиблих, яких вчора вбили російська ракета у Вінниці

·         The Guardian Weekly - Віталій Кім: губернатор, який займається тхеквондо, любить жартувати про росіян, але серйозно налаштований перемогти свого ворога.

·         Нафта падає нижче рівня вартості до вторгнення. Ціни на нафту впали нижче за 95 доларів вперше після вторгнення в Україну

·         Нові маршрути для зерна з України

·         В Україні досі вирує війна. Проте західні економісти та політики вважають, що вже знають, якою має бути країна у майбутньому. При цьому вони проєктують власні побажання та мало хочуть допомагати фінансово.

·         Лише 8 відсотків біженців з України знаходять роботу у Швейцарії

·         Італійські пацифісти: лише 16% говорять "так" зброї у Києві

·         Економія енергії в Австрії можлива без особливих зусиль

·         За даними російського інформаційного агентства РІА Москва в обмін на транспортування зерна з Одеси негайно хотіла б, щоб західні санкції було знято «щодо страхування судів, логістики, транспортних послуг та банківських операцій». Наступного тижня має стати зрозумілим, яку ціну Росії світ заплатить за українське зерно

·         З бандитом не можна домовитися, якщо ти зі слабшої позиції. Захід не розуміє, що для Путіна війна – це лише спосіб підняти соціологічні опитування. Він чотири рази починав війни, каже Ходорковський

·         Українських священників піддають пильній перевірці. Офіційні особи підозрюють, що деякі священнослужителі Української православної церкви можуть співпрацювати з Росією

·         Людина, яка прислухається до Путіна і може хотіти його посаду – Микола Патрушев

·         США починають наздоганяти Росію та Китай у гонитві з гіперзвукових озброєнь

     ·         Російська кіберзагроза для Канади більша, ніж повідомлялося. Вона складна та поширена, каже канадська CSE.

      

      Велика Британія «The Daily Telegraph» - Макрон попереджає про запровадження норм споживання газу, оскільки Росія «використовує газ як зброю»

«Літо, початок осені буде дуже важким. Росія використовує енергію, як і їжу, як зброю війни».

Енергія нормуватиметься в Європі, Еммануель Макрон учора попередив, що Росія готова використовувати постачання газу як «зброю війни».

Коментарі президента Франції пролунали після того, як Бен ван Берден, виконавчий директор Shell, заявив, що компанії мають бути готові до нормування на тлі побоювань, що Москва не відновить постачання газу до Європи після зупинки газопроводу «Північний потік-1».

Пан Макрон закликав французьку громадськість «готуватися до сценарію, за якого нам доведеться обходитися повністю без російського газу». «Літо, початок осені буде дуже важким, – сказав він. «Росія використовує енергію, як і їжу, як зброю війни». Він сказав, що його уряд підготує «план тверезості» для економії енергії, який розпочнеться з вимкнення вуличного освітлення на ніч, коли воно марне.

"Нам потрібна загальна мобілізація", - сказав Макрон у телезверненні до Дня взяття Бастилії.

Пан Ван Берден повторив слова президента, заявивши, що Росія продемонструвала, що вона «здатна і готова використовувати енергетичні ресурси як зброю».

Глава Shell сказав, що Москва «здивувала» ринок, і закликав уряди бути готовими до того, що Кремль запровадить додаткові обмеження на газ: «Деякі компанії працюватимуть краще за інших, але я думаю, що ми всі зіткнемося з дуже значним зростанням цін . Так що в промисловості буде великий тиск, а отже, буде великий тиск на ціну.

«І в гіршому випадку ми опинимося в ситуації, коли нам доведеться все нормування та економію».

Виступаючи на весняному форумі «Аврора» в Оксфорді, він додав: «Довгий час ми думали, що не на користь Росії відрізати їх найбільший ринок і зробити так, щоб європейський ринок назавжди перестав довіряти російським постачанням.

«Я думаю, що [Європі] найкраще взяти до уваги дуже важливі плани на випадок непередбачених обставин. [Було] необачно для урядів чекати одинадцятої години, щоб підготуватися до цього».

Країни, у тому числі Німеччина та Нідерланди, вже почали активувати ранні етапи планів дій у надзвичайних ситуаціях, спрямованих на скорочення споживання енергії, і на найвищому рівні в ЄС ведуться переговори щодо зусиль зниження попиту в зимовий час.

Виступаючи на тому ж заході, що й пан Ван Берден, Квасі Квартенг, бізнес-секретар, закликав домогосподарства керуватися здоровим глуздом, коли йдеться про використання енергії.

Європа отримує близько 40 відсотків свого газу з Росії, але Кремль обмежив продаж кільком європейським покупцям у відповідь на санкції проти Москви після її вторгнення в Україну.

Зростають побоювання, що російський президент Володимир Путін піде ще далі у скороченні постачання, щоб не дати Європі заповнити життєво важливі запаси газу до зими.

Європа все більше покладається на альтернативні джерела енергії, оскільки Росія припиняє постачання.

Дані National Grid показують, що цього року Великобританія стала чистим експортером електроенергії на континент вперше з 2017 року, і були попередження про те, що цієї зими німцям, можливо, доведеться топити дрова, щоб зігрітися.

Пан Ван Берден сказав, що Путін «показав, що ми повинні серйозно ставитися до його погроз».

 

 

«The Independent» - "Росію звинуватили у жахливих військових злочинах. Діти були серед щонайменше 20 людей, яких вчора вбили російська ракета у Вінниці, центральна Україна".

 

 

«The Times» - «Українське місто атаковане».

Щонайменше 23 людини серед яких три дитини було вбито російським масованим ракетним ударом по українському місту Винниця за сотні кілометрів від лінії фронту

 

 

«The Guardian Weekly» - «Губернатор, який використовує жарти як зброю».

Губернатор, який займається тхеквондо, любить жартувати про росіян, але серйозно налаштований перемогти свого ворога.

Коли 24 лютого президент Росії Володимир Путін наказав своїм військам вторгнутися в Україну, Віталій Кім все ще міцно спав у ліжку. "Мені щось наснилося, але я не можу згадати що, і коли я прокинувся, всі були в паніці", - сказав Кім, губернатор промислового району Миколаєва. «Це було страшно. Люди запитували мене, що робити».

Декілька божевільних годин після того, як російська ракета потрапила в аеропорт приблизно в 15 км від його офісу, Кім, який був успішним розробником, вже був одягнений у військову форму і готовий до війни.

З цього моменту район Миколаєва зазнаватиме щоденних ракетних ударів. Але поки московські війська просувалися до її міст, з кожним вибухом Кім ставав все популярнішим, жарт за жартом.

Його знущання з російських військ, опубліковані в його щоденних відеозверненнях у Telegram і на його соціальних каналах, навіть коли ворог був у небезпечній близькості, стали вірусними і перетворилися на мем. Його обличчя, надруковане на футболках, швидко стало символом спротиву.

"Якимось чином жарти мають стратегічне значення", - сказала Кім. «Вони корисні для цивільних осіб та військовослужбовців. Цим знущанням я намагаюся показати, що російська армія складається з простих людей, які роблять помилки».

З першого дня головною метою став Миколаїв, розташований у південній частині України. У березні Москва практично оточила місто та його порт на річці Буг. Його сили захопили миколаївський аеропорт і просувалися вперед, а городяни збирали покришки та готували коктейлі Молотова, готуючись до вуличних боїв.

Одного разу, коли російська артилерія обстрілювала місто ракетами та старими радянськими снарядами, Кім розмістив у своєму Telegram-каналі фотографію, на якій знято знайдений рятувальниками компонент застарілого зенітно-ракетного комплексу «Коло» розробки 1957 року.

Під зображенням він додав: "Я не експерт зі зброї, але мені здається, скоро в нас почнуть кидати балалайками", маючи на увазі типовий російський музичний інструмент.

«Коли розпочалася війна, возз'єднати українців було нескладно. Вони зробили це за один день», — сказав Кім, батько якого був тренером з баскетболу корейського походження. “Це було так просто. Тому що в їхніх очах Росія не просто армія, це справжнє зло, яке знищує все на своєму шляху. Вони гвалтують, вбивають та викрадають людей. Було так легко возз'єднатись, щоб дати їм відсіч. Протягом усієї нашої історії ми боролися за свою незалежність. Боротьба за свободу тепер у нашій ДНК».

Миколаїв заплатив високу ціну за п'ять місяців війни та опору. Багато громадян було вбито, і близько 40% населення втекли.

Поки Observer розмовляв із Кімом, небо прорізали дві російські крилаті ракети. «Ласкаво просимо до Миколаєва», — сказав усміхнений солдат. "Російські насправді сьогодні спізнюються", - додав він.

Після захоплення росіянами Луганської області, яка разом із Донецьком складає східний Донбас, місцева влада в Миколаєві готується до посилення обстрілів.

«Битва за південь України ще попереду, і це неминуче», — сказав Роман Костенко, депутат Верховної Ради України та командир спецназу, який у перший день війни змінив костюм та краватку на форму та поспішив до Миколаївської лінії фронту.

"Першою метою Кремля було захопити південь і схід і повернути Україну у свою сферу впливу", - сказав Костенко. «Але ми не дозволили їм, і тому їм довелося змінити свої плани та зосередити свої основні сили на сході. Їхня мета — відібрати у нас наше море. Вони оголосили, що це їхні «корінні території». «Але річ у тому, що ця жорстока війна навіть не про тимчасову втрату територій. Йдеться про те, що вбивають наших людей, жінок, дітей. Запитайте Віталія Кіма, він покаже вам, що Росія зробила з урядовою будівлею».

29 березня російська крилата ракета потрапила до центру Миколаївської обласної адміністрації, внаслідок чого під уламками опинилися десятки людей: 38 людей загинули. Внутрішні стіни та сотні документів все ще у плямах крові.

Російські сили почекали, доки люди прибудуть на роботу, перш ніж атакувати це місце. Кім мала бути там, але проспала цього ранку.

Кім займався тхеквондо більшу частину свого життя. "Тхеквондо - це дисципліна і досягнення цілей", - сказав він. "Ви можете застосовувати цю систему і в повсякденному житті, і на війні".

Перш ніж бути звільненим з посади почесного президента Міжнародної федерації дзюдо, Путін — володар чорного поясу з дзюдо — став співавтором книги під назвою «Дзюдо: історія, теорія, практика».

Багато українців та шанувальників Кім задаються питанням про матч між ними. "Я ніколи не думав про це", - посміхаючись, сказав Кім. Потім, вказуючи пальцем на кістяки урядової будівлі, додав: «Але дивлячись на те, що він зробив з нами, я б не став битися з ним на рингу. Я просто взяв би пістолет і вистрілив у нього».

«FT» - «Нафта падає нижче рівня вартості до вторгнення. Ціни на нафту впали нижче за 95 доларів вперше після вторгнення в Україну».

 

 

Швейцарія «Neue Zürcher» - «Нові маршрути для зерна з України».

Ключова роль румунських портів.

Україна та її партнери гарячково шукають альтернативних маршрутів експорту українського зерна. Ключову роль у цьому відіграють порти в пониззі Дунаю та на чорноморському узбережжі Румунії.

Проте логістичні проблеми є величезними. Запущена інфраструктура, різна ширина колії залізниць, а також складний прикордонний контроль ускладнюють транспортування портів. Крім того, не вистачає вантажних потужностей для величезних обсягів, які мають бути відправлені цими альтернативними маршрутами. Експерти побоюються, що без відкриття Одеського порту лише частина зерна, призначеного для експорту, реально не потрапить на світові ринки.

Після переговорів у Стамбулі з представниками України, Росії, Туреччини та ООН увечері ввечері виникли надії на те, що морська блокада незабаром може закінчитися.

Обговорюються безпечні транспортні коридори для торговельних суден в українські порти та контроль вантажів, щоб розвіяти побоювання Росії щодо можливих перевезень зброї. З цією метою у Стамбулі буде створено багатосторонній координаційний офіс. За словами турецької сторони, відповідна угода має бути підписана наступного тижня. Проте генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив, що не всі вирішені технічні питання.

«Дешеві поради Україні»

В Україні досі вирує війна. Проте економісти та політики вважають, що вже знають, якою має бути країна у майбутньому. При цьому вони проектують власні побажання та переоцінюють можливості дизайну.

Внаслідок російського обстрілу на околиці українського міста Харкова утворилася вирва на сонячній батареї.

Ніхто не знає, чим закінчиться війна в Україні. Тим не менш, майбутній вигляд країни вже багато в чому розбурхує уяву західних економістів і політиків. Чи то на конференції з відновлення України в Лугано півтора тижні тому, чи на конференціях економістів, чи на зустрічах ЄС – на нещодавніх конференціях знову і знову будувалися амбітні плани про те, якою країною Україна має бути в майбутньому. . Екологічний, конституційний, демократичний, ліберальний і зразок для наслідування в галузі гендерної рівності: президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн бачить майбутнє східноєвропейської держави так само ідеальним, як це.

Навіть відомі економісти люблять мислити масштабно, коли йдеться про Україну. Ще у квітні на конференції говорили про те, що країні слід взятися за декарбонізацію економіки замість переважного використання копалин, як це було досі. Це, безперечно, шляхетна мета. Але самі західні країни відчувають, наскільки вимогливою є екологічна конверсія, наприклад, коли вони вирішують знову ввести в експлуатацію вугільні електростанції. Зважаючи на це, наскільки складною буде екологічна конверсія для зруйнованої війною країни?

За всіма ідеями Заходу стоїть багато проекцій. Судячи з усього, країна, що розвивається, Україна повинна домогтися того, чого досі не вдавалося ні ЄС в цілому, ні державам-членам, а саме стати своєрідною модельною державою. Щодо цього охоплена кризою конфедерація штатів нагадує неблагополучну розширену сім'ю, яка має онук, якого тепер усі вважають найкращим для нього. І, звичайно, українські політики підіграють цій грі. Тому що вони знають, що люблять чути західні політики, за допомогою яких вони залежать. Втім, Україна поки що не потребує жодних бачень. Швидше, країна має дуже конкретні потреби: їй потрібно багато грошей щодня, щоб вижити як державі. Але коли справа доходить до грошей, західні країни далеко не такі активні, як у більш теоретичному питанні про те, як слід відновлювати Україну.

Держави, біля яких ведеться війна, завжди зіштовхуються з тим самим викликом. По-перше, податкові надходження скорочуються, бо громадянська економіка частково зупинилася. В Україні, наприклад, якісь виробництва могли бути знищені назавжди, особливо на сході країни. У березні, квітні та травні 2022 року країна експортувала вдвічі менше товарів, ніж у ті самі місяці минулого року. За даними Центрального банку України (НБУ), потужності підприємств були завантажені лише на 60 відсотків порівняно з довоєнним часом. Це підриває ліквідність компаній, і тому вони більше не можуть платити своїм співробітникам таку високу заробітну плату, як раніше.

По-друге, війна підвищує державні витрати. Порівняно з минулим роком витрати України зросли на 43 відсотки за перші п'ять місяців року, переважно за рахунок п'ятикратного збільшення видатків на оборону. Війна коштує дуже і дуже дорого, заявив газеті міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Україна має якось покривати дефіцит, що зростає. Однак для країни, яка більше не вважається кредитоспроможною, це майже неможливо. У будь-якому випадку він більше не може звертатися до ринку капіталу. Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінює щомісячний дефіцит фінансування України на 5 мільярдів євро.

Тому уряд дуже залежить від західної фінансової допомоги. Але тут очевидно проблема з виплатою грошей. Наприклад, коли у травні зустрілися міністри фінансів країн «великої сімки», виявилося дуже складно зібрати для України суму 9,5 млрд доларів. На початок липня ЄС, США та інші країни пообіцяли Україні пряму фінансову допомогу у розмірі понад 25 мільярдів євро. За даними Кільського інституту світової економіки (IfW), поки що вибігло всього 6 млрд євро.

НБУ заповнює цю прогалину, купуючи держоблігації. У першому півріччі, наприклад, він фінансував понад половину національного дефіциту України. Однак це ризикована пропозиція, тож центральний банк не хоче брати на себе цю функцію. Існує велика небезпека того, що грошове державне фінансування в Україні призведе до високої інфляції та падіння курсу національної валюти гривні.

Війни часто спустошували країни економічно, можливо, найсильніше наприкінці Першої світової війни. На той час грошова система в Європі повністю звалилася. Україні ще далеко до місця, де вона була тоді, але НБУ правильно стурбований фінансовим становищем України. Адже в країні вже найвища ключова відсоткова ставка (25 відсотків) та найвища інфляція (22 відсотки) у Європі.

Але Захід не просто приховує, наскільки нагальними є невідкладні фінансові потреби України. Він також плекає помилки щодо того, що потрібно, щоб побудувати державу з нуля. Той, хто вже знає, якою буде Україна у майбутньому, переоцінює можливості економістів та політиків. Вони люблять дивитись на Польщу, коли говорять про Україну. Коли 1989 року «залізна завіса» впала, Польща та Українська Радянська Республіка опинилися в деяких відносинах у схожому вихідному становищі.

Думка про це змушує замислитись багатьох українців. Що було б, якби ваша країна, як і Польща, вступила до ЄС у 2004 році і теж могла б отримати зиск із союзу держав? В економічному відношенні Польща зараз процвітаюча країна, і українська політична еліта не хоче нічого, окрім як наслідувати свого сусіда. Потенційні західні фінансисти, котрі цінують Польщу як місце для інвестицій, також люблять це чути. На жаль, суспільства та економічні системи не можуть бути створені на креслярській дошці, як, схоже, вважають деякі особи, які приймають рішення на Заході.

Ще одна центральноєвропейська країна тому є прикладом. Угорщина була улюбленицею багатьох західних інвесторів у 1989 році, тому що комуністичний уряд до цього вже дозволив своєрідну ринкову економіку в деяких областях. Багато грошей вибігло до Угорщини після падіння стіни. Тим часом, серед західноєвропейських бізнесменів поширилося розчарування. Економічна політика прем'єр-міністра Віктора Орбана стала непередбачуваною. У країні немає юридичної безпеки, тому компанії зараз роздумують, чи хочуть вони інвестувати в Угорщину. Ні шлях Польщі, ні шлях розвитку Угорщини не були зумовлені 1989 року, і сьогодні майбутнє України так само відкрите.

Тим часом західні держави ведуть своєрідне змагання за те, хто може прийняти у себе конференцію щодо України. Дешевше перевернути концепції розвитку, аніж підтримати Україну необхідними грошима. І конференції, ймовірно, такі популярні ще й тому, що вони пропонують платформу для найрізноманітніших акторів: західні політики уявляють себе виконавцями та збурювачами спокою і таким чином відволікають увагу від внутрішньополітичних труднощів; НУО надається можливість згадати донорів.

З іншого боку, нагальні потреби України ігноруються, як свідчать вищезгадані дані IfW. Конференції стають абсолютно фантастичними, коли учасники поводяться так, ніби на зустрічах ініціюють план Маршалла для України. Такі поверхневі історичні порівняння є скоріше виразом безпорадності, ніж сили.

Звісно, ​​правильно підтримати Україну у будівництві об'єктів інфраструктури чи подумати про судову реформу. Для цього ніколи не рано. Однак це насамперед ремонтні заходи, необхідні для виживання. Чому слід називати це планом Маршалла? Коли США ініціювали це в 1947 році, Друга світова війна вже два роки закінчувалася, і зароджувався повоєнний порядок. В Україні, з іншого боку, бойові дії продовжуються, і ніхто не уявляє, яку форму колись набуде прикордоння, відкрите на схід.

Тож багато дій західного співтовариства держав нині мають лише поверхневий характер. Насправді, ви повинні описати їх як нереалістичні і трохи безпорадні.

 

 

«Tages-Anzeiger» - «Лише 8 відсотків біженців з України знаходять роботу».

Із 57 339 українців, які до вчорашнього дня отримали статус захисту S у Швейцарії, 32 526 працездатні. Кількість біженців, які мають роботу, зростає щотижня, але лише 7,9 відсотка знайшли роботу на сьогоднішній день. Про це свідчать нові дані Федерального статистичного відомства.

Галузі гастрономії, ІТ та охорони здоров’я називають три головні проблеми: відсутність навичок мови, відсутність догляду за дітьми та малий досвід роботи на місцевому ринку праці.

Бізнес-асоціація цифрової Швейцарії, натомість, бачить в українських біженцях великий потенціал. Знання німецької мови часто не є вимогою в цій сфері. І 14 відсотків мали досвід ІТ.

За даними рекрутингового порталу Dynajobs, українцям потрібна додаткова підтримка при подачі заявки: перевірка профілів на предмет нестачі кваліфікованих працівників, допомога в адаптації резюме та співбесіді. Варто інвестувати та наймати українських працівників, навіть якщо вони ще не відповідають усім вимогам, наприклад вимогам щодо мови.

 

 

Італія «Il Fatto Quotidiano» - «Італійські пацифісти: лише 16% говорять "так" зброї у Києві».

З інтегрованих оглядів Ipsos, Emg Different і Swg, складених архівом роззброєння, з'являється портрет пацифістського народу Італії, який виступає проти військової допомоги і санкцій, що дедалі більше побоюється.

Про це говорить не лише Конституція. Італійці продовжують залишатися народом з пацифістською більшістю, що заперечує війну, стурбованими наслідками конфліктів і саме з цієї причини не прихильно ставляться до відправки зброї країнам, що беруть участь у бойових діях. У даному випадку на Україну. Ця думка очевидна з даних, зібраних трьома великими італійськими дослідницькими інститутами (Ipsos, Swg, Emg Different), які за ці чотири з половиною місяці після вторгнення росіян до Києва по-різному зібрали враження італійців щодо цього.

Пояснити дані Fatto Quotidiano доручила Франческа Фарруджіа, науковий співробітник Римського університету Сапієнца та генеральний секретар Архіву роззброєння (Iriad), яка порівняла та опрацювала, інтегрувавши їх, результати опитувань італійської громадської думки перед війною в Україні.

«Занепокоєння італійців щодо війни та її наслідків зберігається (хоча і з невеликим зниженням), при цьому близько 80% респондентів заявляють про те, що вони дуже або дуже стурбовані, — пояснює Фарруджіа аль Фатто, — додаючи, що «занепокоєння громадської думки свідчить про сильну стурбованість з приводу економічних наслідків нинішньої кризи, які супроводжуються страхом перед розширенням конфлікту». Але, насамперед, «щодо фундаментального питання про відправлення озброєнь на підтримку українського опору, — каже він, — консенсус італійської громадської думки чималий і все ж таки явно в меншості. За винятком ізольованого піку, виявленого SWG 19 квітня.

 

 

Австрія. «Salzburger Nachrichten» - «Економія енергії можлива без особливих зусиль».

Європа боїться за своє енергопостачання. Бо незрозуміло, чи далі надходитиме газ із Росії, газ, нафту та електроенергію треба економити. Наприклад, ЄС пропонує, щоб температура у кімнатах була лише 19 градусів. Проте заощаджувати енергію можна й іншими способами. Домогосподарства можуть скоротити витрати на електроенергію всього за кілька простих кроків. В основному в Австрії споживається 374 терават-години енергії на рік, з них 26,7 відсотка – домогосподарствами. Австрія імпортує близько 70% споживаної енергії.

 

 

«Vorarlberger Nachrichten» - «Росія не дрімає».

За словами президента Володимира Зеленського, щонайменше 20 мирних жителів загинули внаслідок ракетного обстрілу російськими військами міста Вінниця у центрі України.

 

 

Бельгія «De Morgеn» - «На передовій з українською армією. «Їх багато, а ми креативні».

 

 

«De Standaard» - «Промінь надії для експорту українського зерна».

За словами посередника Туреччини, Росія та Україна близькі до угоди про експорт українського зерна через Чорне море, що має вирішальне значення для світового ринку. Лише в Одесі чекають 22 мільйони тонн.

Протягом кількох днів супутникові фотографії показували, як кількість суден, що очікують біля берегів Румунії, збільшується, як рій бджіл, що росте. Від 90 до 120 суден зараз чекають на свою чергу для перевезення українського зерна, яке з лютого не може потрапити на світовий ринок через російську морську блокаду. До початку російського вторгнення в Україну припадала майже десята частина світового експорту зерна.

Рой кораблів - це ознака покращення, але він продовжує імпровізувати. По-перше, зерно має дістатися одного з українських річкових портів у північній частині дельти Дунаю, на кордоні з Румунією, автомобільним або залізничним транспортом. Тільки звідти вона може безпечно продовжитись, у водах держави-члена Європейського Союзу та НАТО, без ризику влучення російської ракети.

Минулого тижня Україна та Румунія знову відкрили Північно-Бистрський канал, який разом із румунським Сулінським каналом має забезпечити більш безперешкодний рух зернових. "За останні чотири дні через Швидкий канал змогли пройти 16 вантажних суден", – повідомив у середу заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков. Він назвав це "важливим кроком для прискорення експорту зерна".

Вирішальне значення для повторного відкриття каналу мала доля Зміїного острова, що широко обговорюється, який знаходиться всього за 40 кілометрів від узбережжя України та Румунії. Російський флот захопив острів на початку вторгнення і спробував побудувати острів Слангентон з важким озброєнням як «непотоплюваний крейсер» і постійного географічного глушника. Нещодавнє прибуття західної артилерії дозволило Україні обстріляти острів прицільним вогнем.

Два тижні тому, 30 червня, російським окупантам довелося здати Зміїний острів. Це значно знизило ризик нападу на партії зерна в Україні, що пояснює зростання суден біля румунського узбережжя. Канальні перевезення не є повною альтернативою використанню великих морських портів України, таких як Одеса та Миколаїв. Заступник міністра Васьков висловив сподівання, що тепер через річкові порти можна експортувати 500 тисяч тонн зерна на місяць. Лише в Одеському порту 22 млн.тон зерна в очікування транспорту, поки новий урожай уже в дорозі.

Чи зможуть великі вантажні судна відновити їхнє транспортування безпосередньо через Чорне море, залежить від переговорів, які ведуться в Туреччині між Україною та Росією — їхній перший офіційний контакт із кінця березня. За словами генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який також є посередником, існує попередня угода, і «ми сподіваємося знову зустрітися наступного тижня та дійти остаточної угоди».

У травні Гутерріш попередив, що російська блокада загрожує призвести до того, що десятки мільйонів людей зіткнуться з продовольчою нестабільністю, а потім зіткнуться з недоїданням та голодом. Продовольства достатньо, але якщо ми не вирішимо цієї проблеми, найближчими місяцями ми зіткнемося з глобальним браком продовольства».

Для угоди Росія має пообіцяти не атакувати корабельні транспорти. Натомість Москва хоче перевірки для запобігання контрабанді зброї: вони проводитимуться на кораблях із зерном Туреччиною та ООН, бо Україна, що не дивно, відмовилася від прямих російських перевірок.

Більше того, за даними російського інформаційного агентства РІА, незважаючи на послаблення позицій, Москва також негайно хотіла б, щоб західні санкції було знято «щодо страхування судів, логістики, транспортних послуг та банківських операцій». Наступного тижня має стати зрозумілим, яку ціну Росія все ще хоче, щоб світ заплатив за українське зерно.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 11 липня про війну в Україні

 

      Німеччина. «F.A.Z– «Поради щодо економії від фон дер Ляйєн».

Ніхто не знає, чи надійде більше російського газу до Німеччини після закінчення технічного обслуговування «Північного потоку-1» — і якщо так, то як довго. Тому ЄС та Німеччині слід швидко підготуватися до можливості повної зупинки поставок. У президента Комісії Урсули фон дер Ляйєн зараз закінчуються уява та мужність. Поки що «зимова стратегія», яку вона має намір представити наступного тижня, здається, м'яко кажучи, безглуздою.

Член Європарламенту від ХСС Маркус Фербер влучно говорить про «послідовність порад домогосподарок». Це не означає, що ці поради неправильні.

Якщо держави-члени обмежать кімнатну температуру в офісах і установах максимум до 19 градусів, це може заповнити більшу частину газового розриву, що насувається. Ще більше було б виграно, якби одне чи інше приватне господарство зробило те саме.

Пропозиція про те, що поетапну відмову від ядерної енергетики слід, принаймні, відкласти, також розумно.

Поодинці важко повірити, що Зелені, які в іншому так часто витончені, приймуть це з відкритими вухами.

Задля справедливості варто сказати, що фон дер Ляйєн багато зробила для пошуку інших джерел постачання після російського вторгнення в Україну. На світовому ринку майже немає зрідженого газу та природного газу. Її також не можна звинувачувати в тому, що держави — перш за все Німеччина — розміщують свої власні постачання через скоординований підхід на рівні ЄС.

Але саме такі чіткі слова й були потрібні від Брюсселя. Проект зимової стратегії дає лише відповідь на питання, що станеться, якщо всіх порад щодо накопичення не вистачить.

У документі лише йдеться про те, що законодавство ЄС захищає, зокрема, приватних осіб від несподіванок. Невже це важливіше, ніж втрата роботи через те, що ваш роботодавець збанкрутував через відсутність газу?

Фон дер Ляйєн ще може багато поліпшити, перш ніж стратегія буде офіційно представлена. 

Колонка «Зеленський: Росія – терористична держава».

Президент України Володимир Зеленський назвав Росію "терористичною державою" після ракетного обстрілу центру Вінниці в четвер. За даними української влади, понад 20 людей загинули та понад 50 отримали поранення внаслідок попадання трьох керованих ракет типу "Калібр" в офісну будівлю та клініку. Увечері десятки вважалися зниклими безвісти. Українські військові перехопили ще дві ракети».

 

 

Румунія «Informatia Zilei» - «Пшениця з України продається по одному лею за кілограм через митницю Халмеу».

У розпал жнив, коли в порту Констанци настає справжній затор для машин, що перевозять румунську та українську пшеницю, погані новини не змусили на себе чекати. Вже є проблеми із місцем для зберігання. Офіційні джерела повідомили, що ціна в порту впала з 2 леїв до 1,6 леїв за кілограм.

Оскільки цього удару було б недостатньо, говорять про постачання пшениці через митницю Халмеу за ціною демпінгової, тобто. один лей за кілограм. Така неофіційна угода призводить до розкопок румунських фермерів, опосередковано із Сату-Маре, які зафіксували набагато вищі витрати та сподівалися на кращу ціну.

 

 

Швеція «Aftonbladet» - «ДОДАТКОВІ 7 СПОСОБІВ ЗАКІНЧИТИ ВІЙНУ». 

«Військовий науковець: Швидше за все, це війна буде довгостроково».

Вторгнення триває вже майже п'ять місяців - і може закінчитися різними способами.

«Цілком ймовірно, що це буде довга війна», — каже воєнний учений Ілмарі Кяйкьо.

Наступного тижня виповнилося п'ять місяців, як Росія вторглася в Україну. Багато чого свідчить про те, що конфлікт буде тривалим, каже Ілмарі Кяйкьо, старший викладач Національного коледжу оборони Швеції та експерт з військової стратегії.

«Росія не відступила риторично від своїх початкових цілей, а також підтвердила, що вони не зможуть досягти миру з Зеленським — що також має відбутися якась зміна режиму», — каже він.

– Наразі дуже малоймовірно, що українці на це погодяться.

Незважаючи на наступний сценарій, 59-річний олігарх у вигнанні Михайло Ходорковський переконаний, що війна стане падінням Володимира Путіна.

– Зрозуміло, що Путін у підсумку програє. Якщо він зараз переможе в Україні, то через свої внутрішні проблеми почне війну з НАТО. І він зрештою програє цю війну, сказав Ходорковський Financial Times.

– Якби не всі жертви, я б сказав, що дуже щасливий, тому що він став на шлях, який приведе його до падіння. Але те, чи виграє Україна, цілком залежить від західного світу.

Після розпаду Радянського Союзу Ходорковський взяв під контроль низку сибірських нафтових родовищ і в 2003 році став найбагатшою людиною Росії. Але він також заснував політичний рух «Відкрита Росія», який не оцінив Володимир Путін. Восени 2003 року олігарха затримали за підозрою в шахрайстві і в 2005 році засудили до дев'яти років позбавлення волі.

Путін помилував його в 2013 році, і незабаром після цього Ходорковський переїхав до Великобританії, де живе досі. Він часто критично висловлюється про президента Росії. Минулого року він передбачив, що Путін може спричинити власний крах через «серйозний політичний прорахунок, який призведе до поразки у військовому конфлікті».

Ходорковський не вірить колишньому держсекретарю США Генрі Кіссінджеру, який вважає, що Захід повинен знайти компроміс з Путіним.

— Він не розуміє, що з бандитом не можна домовитися, якщо ти зі слабшої позиції. Він не розуміє, що для Путіна війна – це лише спосіб підняти соціологічні опитування.

Він чотири рази починав війни, каже Ходорковський.

 

 

США «Arkansas Democrat gazette» - «Ракети влучили в магазини, урочистий зал; вбито 23 людини. Залиште Україну, - сказали громадянам США».

Підпис під фото: «Рятувальники працюють у будівлі, пошкодженій російською крилатою ракетою в четвер у Вінниці, Україна. За словами української влади, серед загиблих троє дітей».

 

 

«NYT» - «Українські священики піддаються пильній перевірці».

Офіційні особи підозрюють, що деякі священнослужителі Української православної церкви можуть співпрацювати з Росією.

 

 

«Los Angeles Times» - «Внаслідок російського авіаудару загинули щонайменше 23 особи».

Президент України звинувачує Москву у навмисному завдання удару по мирних жителів у Вінниці.

 

 

«WSJ» - «Російські ракетні удари ставлять під загрозу міста далеко від лінії фронту».

Підпис під фото: «У четвер рятувальники працювали на місці пошкодження будівлі внаслідок ракетного обстрілу Вінниці, міста у центральній частині України, тоді як Росія нарощує далекобійні авіаудари. Внаслідок теракту загинули щонайменше 23 особи».

 

 

«The Washington Post» - «Людина, яка прислухається до Путіна і може хотіти його роботу».

На початку війни в Україні Патрушев виступив, щоб виправдати вторгнення та просувати військові цілі Росії.

Коли президент Росії Володимир Путін провів останнє засідання своєї Безпекової ради перед початком вторгнення в Україну, здавалося, що в залі домінує один кремлівський яструб.

Микола Патрушев, впливовий секретар Ради безпеки та близький союзник Путіна з часів їхньої спільної роботи в КДБ у Санкт-Петербурзі, сказав російському президенту, що Сполучені Штати стоять за напруженістю на сході України та прагнуть організувати крах Росії. «Наше завдання – захистити територіальну цілісність нашої країни та захистити її суверенітет», – сказав Патрушев в ефірі.

Патрушев, чия посада еквівалентна посаді радника з національної безпеки США, висловлював думку часів холодної війни, яка призвела до війни Путіна. З того часу, як Путін віддав наказ про вторгнення 24 лютого, засліпивши більшу частину еліти країни,

Патрушев став безкомпромісним втіленням мілітаристської Росії. У той час як Путін, здавалося, борсався в перші три місяці конфлікту — сердитий, оборонний і майже зникаючий з поля зору, — Патрушев виступив уперед, щоб виправдати вторгнення та просувати військові цілі Росії. У серії інтерв'ю російським газетам він передбачив, що Європа впаде під тяжкістю глобальної продовольчої кризи та кризи з біженцями, а Україна розпадеться на кілька держав. Він закликав відродити «історичні традиції» у системі освіти Росії, щоб виховати «справжніх патріотів». Він навіть наважився зайнятися економічною політикою, закликавши до «структурної перебудови» — відсилання до реформи радянської доби, яка частково включала б нову суверенну систему визначення обмінного курсу рубля.

Раптова поява Патрушева після більш ніж двох десятиліть як закулісного впливового посередника підкреслила його роль рушійної сили в Кремлі. Деякий час це навіть викликало питання про те, чи не намагається він позиціонувати себе, щоб змінити Путіна, на тлі постійних спекуляцій про здоров'я президента та звільнення Росії з Києва.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив The Washington Post, що припущення про зміну ролі Патрушева було «вигадкою». За словами Пєскова, Патрушев завжди був активним у рамках своєї «широкої сфери повноважень».

"Звичайно, президент - це президент, і в умовах спецоперації він виконує роль головнокомандувача", - сказав Пєсков, використовуючи термін Кремля для вторгнення.

Представник Ради безпеки Євген Аношин також заперечував, що Патрушев претендує на якусь велику роль. Патрушев «є патріотом. Він державний діяч, який багато років відданий Російській Федерації та Путіну», - сказав він.

За останній місяць Путін частково відновив своє колишнє самовдоволення, переорієнтувавши військову кампанію на захоплення східного Донбасу України та вплутавшись у затяжну війну на виснаження проти Києва, а в економічному плані та проти Заходу. Буквально минулого тижня Путін сказав законодавцям, що Росія навіть не «серйозно розпочала» війну проти України, і заявив, що його військова кампанія стала «початком кардинальної руйнації світового порядку, який очолює американець».

Але хоча Путін повернувся у форму після серії виступів, питання про його здоров'я залишаються, і Патрушев продовжує набирати обертів. Кремль заперечує наявність у Путіна будь-яких проблем зі здоров'ям.

Путін, якому цього року виповнюється 70 років і він на рік молодший за Патрушева, не знімався за грою у хокей, свій улюблений вид спорту, після новорічної гри з білоруським президентом Олександром Лукашенком. У травні Путін вперше за 10 років пропустив участь у щорічному гала-матчі Нічної хокейної ліги Росії.

З початку війни він здійснив лише одну закордонну поїздку — відвідав Таджикистан, а потім вирушив до Ашхабада (Туркменістану) у червні на саміт п'яти держав, що межують з Каспійським морем, де знову ж таки він демонстративно тримався на великій відстані. від своїх колег, що сидять довкола величезного круглого столу.

Патрушев, навпаки, мандрував колишнім Радянським Союзом, востаннє відвідуючи Єреван, Вірменію, у червні на саміті Організації Договору про колективну безпеку, російської відповіді НАТО. Там він обрушився з критикою на Сполучені Штати за їхнє «безрозсудне розширення НАТО» і заявив, що вони прагнуть зруйнувати євразійську інтеграцію і перетворити держави регіону на «маріонеткові колоніальні країни, такі як Україна».

Патрушев також очолив захист Калінінграда, російського ексклаву, пригрозивши «серйозною» відплатою за блокування транзитних поставок через Литву через санкції, запроваджені Європейським Союзом. У липні на саміті з питань безпеки на Далекому Сході Росії він наважився торкнутися енергетичної безпеки, яка тривалий час перебувала у віданні Путіна, закликавши до скорочення «іноземної участі в проектах, значущих для російського енергетичного сектора», а також заявивши, що Росія досягне своєї мети. "Демілітаризації" України.

Піднесення Патрушева наголошує на впливі колишніх співробітників КДБ, які дотримуються жорсткої лінії, які вже понад два десятиліття борються за вухо Путіна з ліберально налаштованими технократами. Коли Путін розпочав війну, здавалося, що "момент Патрушева настав", - сказала Тетяна Станова, засновник російського політичного консалтингового агентства R.politik. «Його ідеї лежать в основі рішень, які приймає Путін. Він одна з небагатьох фігур, до яких прислухається Путін».

Тривалі інтерв'ю Патрушева — та його нещодавні поїздки — демонструють, що саме йому «дозволено пояснювати та роз'яснювати думки Путіна», — сказав Андрій Колесников, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ. “Не всім дозволено це робити. Не всі знають».

Навіть коли каже міністр закордонних справ Сергій Лавров, неясно, чи говорить він від імені Путіна. «Дипломати часто намагаються вгадати. Вони не знають, чого хоче Путін, а Патрушев знає», - сказав Колесников.

З того часу, як Путін був призначений головою ФСБ, наступниці КДБ, у 1998 році і почав своє швидке сходження на пост президента Росії, Патрушев служив на його боці. Для Марка Галеотті, почесного професора Школи славістики та східноєвропейських досліджень Університетського коледжу Лондона, Патрушев довгий час був «дияволом на плечі Путіна, що нашіптує отруту йому на вухо».

За словами людини, колись близької до обох чоловіків, Патрушев — п'яниця і красномовна «силовик» — що перекладається як «людина сили» і використовується в Росії для опису нинішніх та колишніх силовиків при владі, — які підробили його погляд на світ під час холодна війна мало змінилася після розпаду Радянського Союзу, особливо в його ворожому ставленні до Сполучених Штатів. «Він суперрадянський КДБ», — сказала людина, говорячи, як і інші, на умовах анонімності через побоювання особистої безпеки. «Він усе розуміє так, ніби ще існував Радянський Союз, і бачить себе в цих термінах».

Патрушев вперше служив разом із Путіним, коли вони працювали у відділі контррозвідки КДБ у тодішньому Ленінграді, а тепер у Санкт-Петербурзі, у 1970-х роках. Патрушев переїхав до Москви на два роки раніше за Путіна і в 1990-х обіймав керівні посади в штаб-квартирі ФСБ на Луб'янці. Коли Путін несподівано обігнав Патрушева і став головою ФСБ, Патрушев заздрив, сказав чоловік, який колись був близьким до обох чоловіків. «Путін був ніким. Путін був підполковником, а [Патрушев] уже генерал-полковником».

З ним погодився колишній високопоставлений офіцер КДБ, який колись працював із Путіним. «Патрушев був старшим і вищим за званням. Але Путін узяв гору, тому що він був ближче до [тодішнього президента Бориса] Єльцина», — сказала ця людина.

Пізніше, коли Єльцин обрав Путіна прем'єр-міністром, Патрушев змінив Путіна на посаді глави ФСБ. З цього моменту Патрушев прагнув як забезпечити збереження Путіна при владі, так і контролювати його, сказав чоловік, колись близький до обох чоловіків. Давно крутилися питання про те, чи міг Патрушев, будучи головою ФСБ, відігравати роль у серії смертоносних вибухів житлових будинків у 1999 році, внаслідок яких загинуло понад 300 осіб та в яких офіційно звинувачували чеченських терористів. Швидка реакція Путіна на посаді прем'єр-міністра — нова російська війна в Чечні — підняла його з маловідомого бюрократа до національного героя, а через кілька місяців допомогла йому стати президентом.

Розслідування МВС, яке пов'язує одну спробу вибуху квартири з ФСБ, було швидко припинено Патрушевим, який заявив, що спроба була не більш як «вправою» для перевірки пильності мешканців. Кремль заперечує будь-яку причетність ФСБ до вибухів.

За словами інсайдерів у Москві, останні два роки Патрушев був одним із небагатьох близьких радників, які мають регулярний доступ до президента, що зміцнювало його вплив на Путіна. «У Патрушева свої стосунки з Путіним. Він був його босом. Він старший. Для Путіна такі речі важливі», — сказав один московський бізнесмен із добрими зв'язками.

За словами Станової, Патрушев був одним з небагатьох радників з безпеки, які, ймовірно, знали про рішення Путіна до початку вторгнення. І майже через п'ять місяців жоден із чоловіків не може бачити — чи хотіти — виходу.

"Путіну потрібне продовження війни", - сказав московський бізнесмен. «В умовах війни він може керувати суспільством. Якщо буде світ, люди почнуть ставити питання, чому їхнє життя таке погане».

 

 

«The Washington Times» – «США починають наздоганяти Росію та Китай у гонці гіперзвукових озброєнь».

Десятилітня «космічна гонка» між США та Радянським Союзом фактично завершилася в липні 1969 року, коли астронавт НАСА Ніл Армстронг зійшов зі свого космічного корабля і залишив слід на поверхні Місяця.

Зараз США, Росія та Китай перебувають у черговій космічній гонці: розробити покоління «гіперзвукової» зброї, здатної летіти у п’ять разів швидше за швидкість звуку та звести з ладу навіть найдосконаліші сучасні системи протиракетної оборони. До недавнього часу Вашингтон здавався позаду Москви та Пекіна.

Військово-повітряні сили США підтвердили, що у вівторок біля узбережжя Каліфорнії вони завершили друге успішне випробування ракети-носія ракети швидкого реагування з повітря (ARRW). Гіперзвукова зброя в цій системі піднімається вгору під крилом літака перед тим, як він буде запущений до цілі. Під час попередніх випробувань гіперзвукова ракета не змогла від'єднатися.

Наприкінці травня Агентство передових оборонних дослідницьких проектів Пентагону (DARPA) успішно випробувало гіперзвукову зброю наземного запуску на ракетному полігоні White Sands Missile Range у Нью-Мексико. Lockheed Martin розробила обидві ракети.

10.  Канада «The National Post» -  «Російська кіберзагроза більша, ніж повідомлялося: сторожовий пес. Складна та поширена, каже CSE

Кібероперації Росії після її вторгнення в Україну «майже напевно» були більшими, ніж те, про що повідомлялося публічно, і Канада є однією з цілей, заявило Управління безпеки зв'язку.

Канадський центр кібербезпеки CSE заявив у бюлетені про погрози, опублікованому в четвер, що «масштаб і серйозність кібероперацій, пов'язаних з російським вторгненням в Україну, майже напевно були більш витонченими та поширеними, ніж повідомлялося у відкритих джерелах».

Старший науковий співробітник Citizen Lab Університету Торонто сказав, що до попередження CSE слід поставитися серйозно. «Будь-який, хто контролює критично важливу інфраструктуру або взаємодіє з нею, має серйозно ставитися до того, що він каже. Вони не мають звички лякати канадців».

Ад'юнкт-професор міжнародних відносин Карлтонського університету сказала, що «CSE намагається певною мірою помахати тут прапором і показати, що існує підвищений ризик для канадської інфраструктури».

Агентство попередило, що Росія «перебуває у процесі розробки кіберможливостей проти цілей» у ЄС. та НАТО, включаючи Канаду.

Незадовго до вторгнення Росії в Україну CSE попередив, що Росія може атакувати критично важливу інфраструктуру Канади.

З того часу його центр кібербезпеки зв'язався з критично важливими секторами інфраструктури в Канаді, щоб «посилити необхідність підвищення пильності та дотримуватися порад кіберцентру».

Загрози, зазначені CSE у четвер, включають шпигунство з боку суб'єктів, що підтримуються Росією, які «майже напевно посилили кібершпигунство в країнах Організації Північноатлантичного договору (НАТО) у відповідь на підтримку НАТО України».

Росія хоче знати, якими є наміри західних країн. «Вони хочуть знати, які наші плани. Вони хочуть знати про нашу дипломатичну координацію. Вони хочуть знати, чи будуть нові санкції. Вони хочуть знати, яку військову техніку ми говоримо про відправку Україні, і вони також хочуть знати про наші переговори з Україною», — пояснила вона.

Це на додаток до того, що Росія здебільшого націлена на саму Україну, де Росія «прагнула принизити, підірвати, зруйнувати чи дискредитувати український уряд, військові та економічні функції, закріпитися у критично важливій інфраструктурі та обмежити доступ української громадськості до інформації». Сказав КСЄ.

У 2020 році CSE заявила, що цілком ймовірно, що спонсоровані державою суб'єкти розробляють можливості для порушення критично важливої ​​інфраструктури в Канаді, наводячи як приклад електропостачання. У той час агентство заявило, що дуже малоймовірно, що вони «навмисно прагнутимуть порушити критично важливу інфраструктуру Канади і завдати серйозної шкоди або призвести до загибелі людей за відсутності міжнародних бойових дій».

Карвін зазначив, що «якщо не рахувати конфлікту, вони не думали, що це буде ймовірно, але факт у тому, що зараз конфлікт є».

Ми не знаємо, якою мірою ситуація змінилася після вторгнення Росії в Україну, сказав Парсонс. "Очевидно, що Канада залучена не безпосередньо, а дуже тісно і побічно у військові дії між Україною та Росією на даний момент, тому мені залишається неясним, яка саме офіційна оцінка ризику CSE на даний момент", - сказав він. — Люки задерти?

Минулої п'ятниці в Канаді стався серйозний збій у її критично важливій інфраструктурі, коли через перебої в обслуговуванні в Rogers мільйони людей втратили інтернет та бездротовий зв'язок і припинили дебетові платежі Interac по всій країні. Парсонс сказав, що і уряд, і Роджерс заявили, що переривання не було пов'язане із нападом. "Принаймні, на сьогоднішній день немає жодних ознак того, що це було щось інше, крім неймовірно невдалого оновлення систем Rogers", - сказав він.

У бюлетені за четвер CSE настійно закликала організації в критичних секторах повідомляти про «компрометації або потенційні компрометації», зазначивши, що «відсутність звітів про інциденти залишається проблемою».

Карвін сказав у випуску бюлетеня, що CSE не попереджає про кібервійну, але намагається спонукати канадські компанії посилити свій кіберзахист та спонукати компанії звертатися до агентства у разі злому.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 14 липня про війну в Україні

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024