Перші шпальти світової преси 21 липня про війну в Україні

23 Липня 2022, 10:16
Один із українських командирів, які брали участь у відвоюванні Павлівки. Фото «NYT» 1823
Один із українських командирів, які брали участь у відвоюванні Павлівки. Фото «NYT»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

  • Перша леді України Олена Зеленська відвідала Білий дім разом із президентським подружжям Джо та Джилл Байден у вівторок.
  • Федеральний президент Австрії попереджає уряд і готує населення до важкої зими: «Ми не васали Путіна».
  • Зараз із США імпортується більше газу, ніж із Росії.
  • Крім незручної хвилини очікування Ердогана, Путін може бути задоволений своїм візитом до Тегерана в середу.
  • ЄС оголосив у середу про план скоротити споживання газу на континенті на 15%.
  • Прем'єр-міністр Іспанії відкидає план економії газу, запропонований Брюсселем. Європа планує споживати на 15% менше, що зашкодить Іспанії, Франції та Португалії.
  • РОСІЙСЬКА РАКЕТА ПРОТИ УКРАЇНСЬКОГО ПІДЛІТКА». У Харкові під час нападу, коли чекав автобус, загинув 13-річний підліток.
  • Тільки не говоріть про це. Як жителі Москви ставляться до війни.
  • Італійці перехоплюють безпілотники Росії. Можливо, вантаж пройшов через Канаду з США. Людина, яка продавала передові військові системи по всьому світу, сказала, що, виходячи з наявної інформації, схоже, що агентство прикордонних служб Канади (CBSA) перехитрили.
  • Олена Зеленська, перша леді України, звернулася до членів Конгресу, закликаючи їх надати більше оборонної зброї її країні та називаючи напади на мирне населення «Голодними іграми Росії».
  •  Росія відправляє мільйони біженців на ворожу територію
  • Сполучені Штати та їхні союзники розмірковують над тим, чи постачати Україні винищувачі для протидії Росії.

 

   Австрія «Kleine Zeitung» - «День рішень».

Поворотний момент для вкладників і позичальників: вперше з 2011 року Крістін Лагард і ЄЦБ сьогодні підвищують ключову процентну ставку. Виникає напруга через висоту сходинки.

Газопровід "Північний потік-1" знову запрацював. Залишається сумнівним, чи дійсно Володимир Путін пропускає газ до Європи. Євросоюз представив план надзвичайних ситуацій.

 

 

«Der Standard» -  "Олена Зеленська між обома Байденами.

Підпис пид фото: «Перша леді України Олена Зеленська відвідала Білий дім разом із президентським подружжям Джо та Джилл Байден у вівторок. Дві жінки також вийшли на двосторонню розмову, оскільки вони вже зустрічалися в травні. Неочікуваний візит першої леді США до Києва відбувся. Також на середу був запланований виступ Селенської в Конгресі США. Під час своєї подорожі вона агітує за підтримку своєї країни в боротьбі з російськими загарбниками. 

«Комісія ЄС планує екстрені заходи на випадок збою газу».

Урсула фон дер Ляєн вважає ймовірною зупинку доставки з Росії.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає ймовірним повне припинення постачання газу з Росії. "Ми повинні бути готові до можливого повного зриву поставок російського газу", - сказала вона в середу. Раніше Росія вже намагалася чинити тиск, скорочуючи потік газу.

Якщо надзвичайна ситуація справді трапиться, Комісія ЄС хоче наказати заощадити газ. Перш за все, країни ЄС повинні добровільно заощаджувати 15 відсотків свого споживання з серпня по березень. У разі надзвичайної ситуації Штати б

але змушений економити газ. Передумовою для обов’язкових цілей економії було б, щоб принаймні три країни або Комісія повідомили про гостру надзвичайну ситуацію через нестачу газу.У вівторок 27 міністрів енергетики обговорять план надзвичайних ситуацій. Той факт, що Комісія залишає за собою право використовувати гострий меч, зустрічає опір, особливо з боку тих країн, які вже зменшили свою залежність від російського природного газу: відповідно до статті 122 Договору про ЄС, Рада може за пропозицією Комісія без парламенту ЄС приймає рішення про втручання для забезпечення енергопостачання.

 

 

«Neue Vorarlberger» - «Ми не васали Путіна».

Підпис під фото: «БРЕГЕНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ. На відкритті Ван дер Беллен знаходить чіткі слова про Путіна і відкидає нові вибори. Потім вони зустрілися на прийомі на передньому дворі Festspielhaus.

 

 

«Vorarlberger Nachrichten» - «Федеральний президент попереджає уряд». Ван дер Беллен готує населення до важкої зими: «Ми не є васалами Путіна».

Солідарність, об’єднана Європа, відсутність нових виборів в Австрії, рішучі дії проти енергетичної проблеми і, перш за все, відсутність підлабузництва перед Володимиром Путіним: відкриття фестивалю в Брегенці мало сильний політичний акцент. Перш за все, федеральний президент Александер Ван дер Беллен попередив уряд робити те, для чого його було обрано, тобто працювати.

Розпочалася програма 76-го фестивалю в Брегенці на вихідних прем'єрою оперної постановки Пуччіні "Мадам Баттерфляй". Сьогодні, у четвер, у Festspielhaus прем'єра "Сибіру".

 

 

«Salzburger Nachrichten» - Комісія ЄС: Якщо всі економлять газ, постачання забезпечене.

Завершення ремонтних робіт на газопроводі "Північний потік-1" заплановано на четвер. Буде вирішено, чи дозволить і в якому обсязі Кремль знову подаватиме газ до Європи по трубопроводу Балтійського моря. Нібито правитель Кремля Володимир Путін хоче продовжити виконання хоча б частини контрактних зобов'язань держкомпанії "Газпром Але ніхто в Брюсселі не хоче чекати слова російського президента. Ще до поточного ремонту державна компанія «Газпром» скоротила обсяги поставок до Європи на 40 відсотків. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в середу, що повний збій російських поставок є «ймовірним сценарієм».

На цей випадок Комісія представила довгоочікуваний план на випадок надзвичайних ситуацій. Мета: забезпечити газопостачання цієї та наступної зими. Метод: економія і солідарність. Усі країни ЄС мають скоротити споживання газу до весни на 15 відсотків негайно, спочатку на добровільній основі. «Тоді ми безпечно переживемо зиму», — пообіцяла фон дер Ляєн. Тепер настала черга 27 країн ЄС. Вам не потрібно просто погоджуватися на пакет. Їх також просять тимчасово відмовитися від частини свого суверенітету в енергетичній політиці. План на випадок надзвичайних ситуацій передбачає, що Комісія ЄС оголосить стан тривоги у разі виникнення газового вузького місця, таким чином зобов’язавши всі 27 країн досягти цілей економії. Міністри енергетики ЄС мають дати зелене світло наступного вівторка. Зараз газові сховища в ЄС заповнені майже на 65 відсотків. Мета – досягти 80 відсотків до листопада. Протягом місяців російський газ із трубопроводів безперервно замінювався скрапленим природним газом (СПГ), який надходить танкерами. Таким чином зараз із США імпортується більше газу, ніж із Росії.

Міністр енергетики Австрії Леонора Гевесслер привітала план надзвичайних ситуацій, але закликала пришвидшити спільну закупівлю газу. 

Колонка: «Європа готується до надзвичайних ситуацій».

Пропозиція слушна. У центрі уваги – допомога сусідам – у європейському масштабі.

План дій у надзвичайних ситуаціях діє. Країни Євросоюзу мають пережити цю та наступні зими разом із ним, якщо президент Росії Володимир Путін дійсно назавжди перекриє газовий кран. Тільки час покаже, наскільки план хороший. Перш за все, він безпомилково дає зрозуміти: тут не все як завжди.

Путін використовує газ як зброю. Він намагається зламати європейський фронт проти своєї війни в Україні, пускаючи газ, а потім ні. Він хоче посіяти страх і посіяти розбрат.

Газ Путіна становив майже 40 відсотків європейських поставок у 2020 році – і ця тенденція різко падає. Завжди важливо стежити за цим: Європа лише частково залежить від Путіна, навіть якщо деякі країни, такі як Австрія та Німеччина, дуже сильно постраждали. Те, що зараз пропонує Комісія ЄС, є, по суті, інструментом допомоги сусідам: якщо кожен трохи обмежить своє споживання та нормує своє споживання, у всіх все одно буде достатньо газу в разі надзвичайної ситуації.

Це розумно і дає шанс запобігти надзвичайній ситуації. Проблема полягає в складності справи. 27 країн мають узгодити план протягом тижня, а наступного тижня міністри навколишнього середовища мають дати добро.

Бен. Що ще гірше, державам-членам доведеться принаймні тимчасово відмовитися від частини свого суверенітету над своїм енергетичним ринком. Це не дрібниця. Для того чи іншого з 27 глав держав і урядів може виникнути велика спокуса завадити певним національним інтересам.

Є три вагомі причини не робити цього. Перший має економічний характер. Тільки Німеччина купує третину російського газу в Європі. Ніхто не може захотіти, щоб найбільша економіка Європи похитнулася через зупинку газу з Москви. Наслідки також вплинуть на всі інші 26 країн.

Другий і третій – це потреби політики безпеки та клімату. Рік тому внаслідок повені в Європі загинули 220 людей. Цього року південна Європа страждає від спеки, посухи та нестачі води. Надзвичайна кліматична ситуація давно назріла. Його можна обмежити лише шляхом поступової відмови від викопного палива. Цьому сприяє звільнення від російського газу, якщо перехід до альтернативних постачальників є лише короткостроковим. Енергетична самодостатність також означає безпеку для Європи.

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» - «Путін в Ірані». Путін показав, що він не один.

Президент Росії в Тегерані розповів про війну в Україні, експорт українського зерна та ситуацію в Сирії. Він отримав підтримку іранців і поштовх від Ердогана.

Запис триває близько хвилини. На ньому зображено Володимира Путіна, який стоїть біля двох червоних плюшевих крісел. Росіянин чекає президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який явно запізнюється. Фотокореспондентам є користь - Путін нервово переминається з ноги на ногу, робить стурбовані обличчя, явно нетерплячі.

Коментатори сходяться на думці – турецький лідер свідомо запізнився. Два роки тому під час візиту до Росії він був змушений так довго чекати біля дверей російського президента, що вирішив сісти.

Крім незручної хвилини очікування Ердогана, Путін може бути задоволений своїм візитом до Тегерана в середу. Лише під час своєї другої закордонної поїздки після нападу на Україну в лютому він показав, що не позбавлений союзників.

 

 

Франція «Libération» -  «Енергія тверезості. У нас більше немає газу, але у нас є ідеї».

Щоб передбачити падіння російського імпорту, ЄС оголосив у середу про план скоротити споживання газу на континенті на 15%. Зі свого боку Франція просить підприємства та домогосподарства підготуватися.

Після анексії Криму були побудовані LNG-термінали для прийому зрідженого газу.

«Наближається зима, і це не просто цитата з «Гри престолів», — попередив у середу голландець Франс Тіммерманс, віце-президент комісії з питань клімату. Насправді, якщо нічого не буде зроблено і Росія скоротить або навіть перерве поставки газу до двадцяти семи у відповідь за їхню підтримку України, то не лише частині промисловості, зокрема німецькій та італійській, доведеться припинити свою діяльність. , але в домогосподарствах, швидше за все, буде холодно. Європейська виконавча влада представила в середу план скорочення споживання газу в кожній країні на 15% порівняно з середнім показником за 2017-2021 роки до березня 2023 року, тобто третину російського імпорту (45 мільярдів м³ із 153 мільярдів у 27 країнах у 2020 році).

Дата оприлюднення плану не є випадковістю: цього четверга ми дізнаємося більше про наміри Володимира Путіна, оскільки "Газпром" має відкрити засувки газопроводу "Північний потік-1" після десятиденного ремонту. Через нього транзитом проходить третина поставок російського газу в Союз. Можливо, він так і залишиться закритим, знаючи, що Росія перед початком робіт знизила дебіт на 60%. Таким чином, ЄС хоче надіслати Путіну «політичне повідомлення», як пояснює європейський дипломат, про свою рішучість не піддаватися «шантажу», вираз президента Комісії Урсули фон дер Ляєн. «Трохи суперечливо, що Путін, який уже позбавив Болгарію, Польщу, Фінляндію, Нідерланди та Данію газу, схоже, хоче накласти санкції на себе, аналізує дипломат, оскільки цей експорт є його основним джерелом доходу. Але це питання стійкості. Він робить ставку на російське суспільство і на його відсутність у західних суспільствах. Він вважає, що єдність європейців не встоїть проти ембарго і піде на компроміс. Звідси важливість цього нового європейського плану.

Тим не менш, двадцять сім не залишалися бездіяльними з початку війни в Україні 24 лютого, щоб зменшити свою залежність від російського газу, який становив 40% їхнього імпорту в 2021 році: диверсифікація джерел постачання (Алжир, Норвегія, Азербайджан, Єгипет, Катар, Об’єднані Арабські Емірати тощо), у тому числі за рахунок імпорту американського сланцевого газу, що досі було табу, прискорення переходу енергетики на відновлювані джерела енергії, створення стратегічних запасів – 64% наразі проти 80%, запланованих на зиму – можливість спільних закупівель , використання альтернативних джерел енергії, таких як забруднююче вугілля, «на тимчасовій основі».

Зусилля зі створення Енергетичного союзу почалися під час січневої кризи 2009 року, коли «Газпром» перервав транзит свого газу через Україну після торгової суперечки, позбавивши Болгарію опалення, і прискорилися після анексії Криму в 2014 році: газові з’єднання, встановлення клапанів для направлення газу в протилежному напрямку, тоді як до того часу потоки були лише зі сходу на захід, будівництво LNG-терміналів для прийому скрапленого природного газу, прийняття кількох європейських законів для гарантування безпеки постачання, шляхом обов’язковості планів превентивних та надзвичайних дій і т.д.

«З усіма цими цеглами ми були в кінці червня, — пояснює інший європейський дипломат. Але загрози щодо Nord Stream змушують нас додати ще одну, щоб уникнути нормування, дезінтеграції внутрішнього ринку та рецесії, – енергозбереження. Якщо ви зробите це досить рано, це можливо і буде менш болісним». Тому Комісія пропонує кожній країні добровільно скоротити споживання газу на 15%. Він пропонує інструментарій, з якого держави можуть черпати.

Якщо «Двадцять сім» не досягне успіху та у випадку «суттєвого ризику серйозного дефіциту або надзвичайно високого попиту», мета стане обов’язковою під наглядом Комісії, як це передбачено проектом регламенту, представленим у вівторок. До кінця вересня держави повинні оновити свої національні плани дій у надзвичайних ситуаціях, вказавши заходи, які вони мають намір вжити, щоб досягти цілі в 15%.

Останній важливий елемент у разі перебоїв із поставками: тягар лягає на виробників, а домогосподарства та соціальні служби є частиною «захищених клієнтів». Зрозуміло, що французи ще зможуть обігрітися, доки німецький автопром стоятиме в глухому куті...

З французької сторони, в той час як деякі сектори економіки, такі як масовий розподіл, вже оголосили про заходи щодо енергозбереження, уряд працює над своїм національним планом. Наприкінці червня було створено «робочі групи» для роздумів над «зразковим характером» держави, можливими зусиллями компаній та змінами в організації роботи, питанням «відкритих для публіки закладів та великих комерційних поверхонь» чи житла та місцевих органів влади.

У своєму інтерв'ю від 14 липня Еммануель Макрон обмежився тим, що запропонував широкі рішення. «Ми повинні повернутися […] до логіки тверезості», — наполягав він, надто просто просячи «колективно звертати увагу ввечері на марні вогні». У середу, наприкінці засідання Ради міністрів, офіційний представник уряду Олів'є Веран цікаво виключив будь-які обов'язкові заходи і виступив з новим «цивільним» зверненням до «французьких жінок і чоловіків» на додаток до «зусиль», які були запрошені в уряду. Держава, бізнес та спільноти: «Дрібних жестів не буває, — наполягав він. Кожна енергія, яку ми можемо зберегти сьогодні, — це енергія, яку ми обов'язково отримаємо наступної осені та взимку». Відтепер Франції доведеться прискоритися і зробити деякі з цих заходів обов'язковими.

Такою буде доля.

 

 

Чехія «Hospodarske Noviny» - «Зменшити споживання газу на 15 відсотків, радить Брюссель».

Єврокомісія пропонує план жорсткої економії, щоб Росія не дала Європі замерзнути через Газпром. Для Чехії це означало б економію понад мільярд кубометрів газу.

Цієї зими Європа не хоче потрапити в ситуацію, коли Росія почне її шантажувати, повністю перекриваючи постачання природного газу. Ви, Кремль, який контролює монопольного експортера газу.

Газпром зловживає як енергетичну зброю проти ЄС. Перед початком опалювального сезону Європейська комісія пропонує добровільну економію газу 15 відсотків. Ще до публікації плану прем'єр-міністр Петро Фіала (ODS) заявив, що Чехія зможе досягти такої величини економії, при цьому домогосподарства не відчують цього і не будуть змушені обмежувати виробництво.

«Лише третина російського газу вже йде до Європи. Європа має готуватися до часткового скорочення або повного відключення російського газу», - заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. За її словами, заощадження дозволять пережити цю зиму. Тільки з постачаннями з Норвегії та імпортом зрідженого газу, який іде в основному із США та Катару. Минулого року російський «Газпром» покрив понад 40 відсотків постачання. Чехія майже на 100% залежить від газу.

На думку комісії, добровільне розслідування слід перетворити на обов'язкове, якщо дві чи більше країни ЄС оголосять надзвичайний стан та попросять солідарності інших. З цього приводу між штатами існує найбільша напруга і деякі не хочуть робити обов'язкових заощаджень. Наприклад, Бельгія та Нідерланди мають профіцит газу завдяки ЗПГ-терміналам та власному видобутку, а Польща заповнила свої резервуари на 98 відсотків, бо «Газпром» уже відключив постачання газу у квітні.

За оцінкою Міжнародної енергетичної агенції (МЕА), економія може заощадити від 50 до 80 мільярдів кубометрів газу. Її голова Фатіх Біроль закликав ЄС до економії, оскільки, за його словами, лише заповнення водоймищ на 90 відсотків не забезпечить Європі мирної зими. Водночас, ЄС ще не досяг такого рівня ємності зберігання.

ЄС хоче почати економити газ якнайшвидше — вже з 1 серпня. Він має тривати до кінця опалювального сезону наступного року у березні. Сума заощаджень розраховується за середнім споживанням країн протягом останніх п'яти років. У випадку з Чехією це означатиме понад мільярд кубометрів. Внутрішнє споживання газу минулого року було рекордним: 9,4 мільярда кубометрів.

Пропозиція ЄС має бути схвалена кваліфікованою (приблизно дві третини) більшістю держав-членів. Це може статися цього чи наступного тижня, коли міністри енергетики зустрінуться у Брюсселі під керівництвом міністра промисловості та торгівлі Чехії Йозефа Сікели (від STAN). Щоб прискорити справу, комісія використала спеціальну процедуру, яка виключає зі схвалення Європарламент.

Пропозиції, рекомендовані Брюсселем, включають, наприклад, підключення промисловості до відновлюваних або ядерних джерел енергії, де це можливо. Підприємства також буде тимчасово звільнено від обмежень на викиди, якщо вони перейдуть на вугільну електроенергію замість газу. Водночас рекомендується зниження норми опалення в громадських будівлях. У Чехії це мінімум 20 градусів за Цельсієм для офісів. Кожен крок вниз означає економію від п'яти до шести відсотків. На даний момент домогосподарства, лікарні та інші об'єкти критичної інфраструктури захищені від розслідування. "Ми рекомендуємо державам рекомендувати домогосподарствам економити", - сказала єврокомісар Віра Юрова. Спочатку комісія пропонувала опалювати будинки до 19 градусів, але ці цифри зникли з наступних варіантів плану.

Внутрішній аналіз консалтингової фірми EGÚ Brno також розраховує необхідну економію для Чехії.

77 відсотків - чеські газові резервуари наразі заповнені більш ніж на три чверті. Вони містять близько 2,6 млрд кубометрів природного газу, що становить майже 28 відсотків річного споживання Чехії.

 

 

Іспанія «El País» - «РОСІЙСЬКА РАКЕТА ПРОТИ УКРАЇНСЬКОГО ПІДЛІТКА».

У Харкові під час нападу, коли чекав автобус, загинув 13-річний підліток. Батько був поруч. Москва заявила, що розширює свої цілі в Україні за межі Донбасу.

Вчора в результаті російського ракетного удару в Харкові загинули троє мирних жителів, у тому числі 13-річний хлопчик, який чекав на автобус біля мечеті. Також постраждала 15-річна сестра юнака. Інші двоє загиблих - 72-річна жінка і чоловік, повідомив харківський губернатор Олег Синегубов.

Після нападу батько підлітка став навколішки, щоб тримати за руку сина, тіло якого лежало на вулиці. "Це черговий жахливий теракт з боку Росії". Росія, яка не коментує атаку, наполягає, що вона не навмисне націлена на мирних жителів, але її просування спустошило міста.

 

 

«ARA» - Харків: Батько оплакує смерть сина.

Батько, стоячи на колінах, нічого не міг вдіяти: 13-річний хлопець загинув вчора від вибуху снаряда на автобусній зупинці в українському місті Харків. Поки це відбувалося, Кремль заявив, що його наступ на Донбасі не зупиниться. 

«Прем'єр-міністр відкидає план економії газу, запропонований Брюсселем».

·         Європа планує споживати на 15% менше, що зашкодить Іспанії, Франції та Португалії.

·         Для держави з меншим внутрішнім споживанням таке скорочення має торкнутися промисловості.

 

 

Німеччина «TAZ Die Tagesziting»  - «Тільки не говоріть про це. Як жителі Москви ставляться до війни».

 

 

«Augsburger Allgemeine»  - «Відсьогодні газ має знову піти».

Путін оголошує про поставки, але Європа готується до нових проблем. Чому Баварія особливо стривожена.

Поточне технічне обслуговування газопроводу «Північний потік-1» у Балтійському морі, очевидно, пройшло без серйозних проблем. Тим не менш, цього четверга всі погляди прикуті до труби: чи потече газ знову, і якщо так, то скільки? "Газпром" виконує свої зобов'язання, завжди їх виконував і готовий продовжувати виконувати всі свої зобов'язання", - цитує президента Росії Володимира Путіна російське агентство "Інтерфакс". За попередніми даними мережевого оператора Gascade, поставки газу заплановані на четвер з 6 ранку. Але невизначеність залишається. Крім того, через те, що господар Кремля заявив про подальше скорочення кількості, відремонтовану в Канаді турбіну не повертають. Ще до початку ремонтної зупинки "Північного потоку-1" півтора тижні тому "Газпром" скоротив поставки по трубопроводу до 40 відсотків.

Тому ЄС готується до чергової гри в кішки-мишки з Росією. Згідно з волею Європейської комісії, у випадку надзвичайної ситуації з газом країни ЄС повинні мати можливість навіть економити газ. Зокрема, влада Брюсселя припустила, що можуть існувати обов’язкові цілі скорочення, якщо не буде досягнуто достатньої економії.

У Баварії за розвитком подій спостерігають особливо уважно. Оскільки поширення вітроенергетики тут сповільнилося останніми роками, і досі немає маршрутів, які могли б спрямовувати енергію вітру з півночі на південь, Фрі Стейт особливо залежить від російського газу як джерела енергії. Відповідно, прем’єр-міністр Маркус Содер тижнями попереджав про вузькі місця з постачанням взимку, хоча сонце все ще постачає набагато менше енергії. Ця тема тінню нависла над реколекціями депутатів Бундестагу ХСС у монастирі Банц. «Ця зима, ймовірно, буде найважчою зимою, яку Німеччина пережила за десятиліття», — попередив Содер, звинувативши федеральний уряд у поганому врегулюванні криз. «Де запасний газ? Головне завдання – щоб ні Схід, ні Південь не залишилися позаду. У будь-якому разі, наразі це загроза», – сказав бос ХСС. Він вважає неконституційним можливе припинення газопостачання лише в окремих частинах Німеччини. Голова регіональної групи Олександр Добриндт назвав такі міркування абсурдними. «Той, хто відокремить промисловий південь Німеччини від газу», матиме наслідки для всієї Німеччини та Європи через ланцюги поставок. Важко передбачити, в яких районах взимку може бути особливо людно. Депутат ХСС Хансйорг Дюрц поки не отримав відповіді на відповідний запит від федерального уряду. В інтерв’ю нашій редакції він закликав до більшої прозорості: «Світлофор має чітко говорити людям, чого чекати».    

Содер поновив свою вимогу залишити атомні електростанції в мережі на довше – і отримав підтримку від економіста Вероніки Грімм, яка розмовляла з парламентарями Csu в монастирі Банц про шляхи виходу з енергетичної кризи. Вона не лише виступала за використання вугілля, а не газу для виробництва електроенергії, вона також виступала за те, щоб дозволити атомним електростанціям «працювати ще приблизно п’ять років, тому що це дає нам свободу дій». Добріндт використав цей шаблон і вимагав: «У енергетичних дебатах ми повинні нарешті відійти від моральної енергії до раціональної енергії».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 17 липня про війну в Україні

 

Фон дер Ляєн: Ймовірно, взимку більше не буде поставок з Росії. 

Перша колонка праворуч: «Солідарність з Німеччиною».

Поставки з Nord Stream 1 були оголошені, але це, звичайно, не означає, що Європа знову може розраховувати на надійне постачання газу з Росії. Сам Путін ставить під сумнів повернення колишніх повноважень. Немає потреби надто глибоко вникати в технічні причини, які він називає для цього, це питання стратегічне: він використовує постачання газу для створення контртиску на санкції Заходу та постачання зброї в Україну. Це незвично в нинішньому масштабі, але є частиною стандартної програми міжнародної політики. Лише політичний клас у Німеччині жив переважно ментально у світі, де газопроводи були суто «проектами приватного сектора». Сподіваюся, вона засвоїть свій урок.

Це лише допоможе в майбутньому, тому Комісія ЄС права. Було б халатністю не готуватися зараз до можливої ​​зупинки поставок, навіть якщо ніхто не знає, як розраховує Путін. Комісія пропонує заощадити 15 відсотків, у Німеччині цього, мабуть, навіть буде недостатньо. Країни-члени, які повинні погодитися на цей надзвичайний план, стикаються з фундаментальним питанням, яке розділяє ЄС принаймні так само часто, як і об’єднує: наскільки солідарними вони хочуть виявити? І останнє, але не менш важливе, це була б солідарність з Німеччиною, а це не буде популярним у деяких країнах-членах. У цій кризі відсутня Німеччина (не тільки газова) як провідна держава і останній гарант ЄС – це новий досвід для континенту.

Федеральний уряд може полегшити справи іншим штатам, виконуючи їхнє домашнє завдання. Комісія закликає до використання всіх можливостей заміни газу до скорочення споживання, а також згадує про атомну енергетику. Навіть якщо це може зробити лише невеликий внесок – як Німеччина могла вимагати солідарності взимку, якщо вона навмисно заблокувала цей варіант?

 

 

Ірландія «Irish Times» - Росія розширює військові цілі в Україні.

Єврокомісія закликає членів скоротити споживання газу на 15 відсотків.

Росія заявила, що розширює свої військові цілі в Україні та має намір взяти під повний контроль частину території на сході, півдні та, можливо, за їх межами, оскільки США попереджали, що Москва планує провести «фіктивні» референдуми на окупованих територіях, щоб легітимізувати свої захоплення землі.

Російські обстріли забрали життя кількох людей у ​​контрольованих урядом містах, включаючи Харків і Нікополь, і Вашингтон пообіцяв надіслати Києву більше потужних ракетних систем, які його армія використовувала для ударів по лініях постачання сил Москви та ключовому мосту на окупованій території.

Після того як Росія була змушена відмовитися від спроби захопити Київ після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого, вона заявила, що «звільнить» Донецьку та Луганську області на сході України, де вона визнала незалежність контрольованих Москвою сепаратистських територій, відомих як Донецької і Луганської народних республік (ДНР і ЛНР).

«Зараз інша географія. Це далеко не тільки ДНР і ЛНР, це і Херсонська, і Запорізька області, і низка інших територій», — сказав учора пан Лавров, назвавши дві області на південному сході України, які частково утримуються російськими військами.

«Цей процес триває. . . логічно й рішуче», – сказав він, звинувативши західні держави – зокрема США та Британію – у наповненні Україною зброєю, яка може загрожувати Росії.

«Тому ми не можемо допустити, щоб частина України, яка буде контролюватися [президентом Володимиром] Зеленським або тим, хто його замінить, мала зброю, яка створюватиме пряму загрозу нашій території» або сепаратистським районам, керованим Москвою. – додав Лавров.

Тим часом Європейська комісія закликала країни-члени скоротити споживання природного газу на 15 відсотків протягом наступних восьми місяців, оскільки Росія погрожує «поставити зброю» у відповідь на санкції ЄС.

Захід, запропонований Європейською комісією, передбачає обов’язкове спрацьовування, якщо ситуація погіршується, а добровільних обмежень недостатньо. ПМ Ірландії Micheál Martin сказав, що хоча Ірландія зовсім не залежить від російського газу, як інші країни ЄС, скорочення поставок може вплинути на витрати енергії. Представники енергетики побоюються, що уряд може бути змушений обмежити природний газ цієї зими після цього кроку.

 

 

Нідерланди «de Volkskrant» - «Селянам в Україні нічого не залишилося».

Оскільки блокада українських портів триває, велика кількість зерна знаходиться під загрозою згниття, що матиме катастрофічні наслідки для африканських країн. Фермери та водії вантажівок роблять усе можливе, щоб все-таки вивезти його з України. Вони майже не заробляють на цьому, повідомляє репортер Майкл Перссон, посередники пожинають усі прибутки. «Живемо як свині». 

«Європейська підтримка військової інтервенції в Україні зростає».

Європейці вбачають менше санкцій проти Росії, ніж на початку війни, хоча це залежить від країни. З іншого боку, дедалі більше людей виступають за військове втручання в Україні. У Нідерландах 61 відсоток підтримують санкції, а 43 відсотки підтримують воєнні дії.

 

 

Ізраїль «HAARETZ» - «Іран може допомогти Путіну виграти «гонку безпілотників» в Україні».

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахян намагався минулими вихідними спростувати американські витоки інформації щодо угоди між його країною та Росією щодо постачання безпілотників для війни в Україні, але ситуація здається однозначною. Російська армія загрузла майже п’ять місяців після того, як вона вторглася в Україну, і серед багатьох явних недоліків у її підготовці була відсутність значного потенціалу безпілотників, що є невід’ємною частиною війни 21-го століття.            

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив минулого тижня, підтвердивши супутникові записи, що російські офіцери двічі відвідували Іран за останні тижні, щоб перевірити безпілотники. Поки немає подробиць будь-якої угоди, і президент Росії Володимир Путін не згадував про це публічно під час свого візиту до Тегерана у вівторок.         

Росія розпочала свою війну 24 лютого з великою кількістю лише одного типу безпілотників: Орлан-10, який використовується для тактичного спостереження малої дальності (в основному для визначення цілей для артилерійських батарей). Окрім «Орлана», Росія має лише дуже обмежену кількість бойових безпілотників для ударних місій – щонайбільше кілька десятків відносно передових «Кронштадтський Оріон» і менший «Форпост-Р», який базується на ізраїльському літаку Aerospace Industries Searcher побудований за ліцензією в Росії.

Проте Росія, схоже, має лише кілька інших типів важливих бойових безпілотників: боєприпаси, що лежать. Ці «самогубці» або «камікадзе» дрони здатні літати, доки ціль – зазвичай мобільна – не буде виявлена, а потім знищена прямим ударом. Російська версія, Kub, виробляється Kalashnikov Group, але ще не була розгорнута у значній кількості.

 

 

Туреччина «Daily Sabah» -  «Туреччина хоче, щоб Росія та Іран підтримали її боротьбу з терористами в Сирії».

Незважаючи на те, що тріо в Астані має певні розбіжності в думках щодо Сирії, існує єдність у боротьбі з тероризмом, за словами президента Ердогана, який, повертаючись з Тегерана, розкритикував підтримку США сирійського відділення РПК YPG в регіоні. 

Колонка: «Росія б'є по Україні, а США звинувачують Москву в плануванні анексії». 

РОСІЙСЬКІ сили вчора обстріляли східну та південну Україну після того, як Білий дім заявив, що бачить ознаки того, що Москва готується офіційно анексувати територію, яку вона захопила під час майже п’ятимісячної війни.

Українські військові та політики повідомляли про потужні, а часом і смертельні, російські обстріли на тлі, за їх словами, переважно невдалих спроб російських сухопутних сил просунутися.

Британська військова розвідка заявила, що наступ Росії на східному Донбасі продовжував приносити мінімальні успіхи, оскільки українські сили, яких Британія підтримує, утримували лінію. Минуло більше двох тижнів після останнього великого територіального завоювання Росії – міста Лисичанська.

 

 

Японія «The Japan Times» - «ЧИСТКА РОСІЙСЬКИХ АГЕНТІВ. Київ проводить «самоочищення» у власних лавах».

ДУМКА: Як провалити вторгнення. Путін отримав невірні уроки з попередніх перемог.

 

 

Канада «National Post» - «Італійці перехоплюють безпілотники Росії».

Можливо, вантаж пройшов через Канаду.

Уряд Канади, можливо, пропустив м’яч, коли мова зайшла про заборону експорту військового обладнання до Росії.

Минулого тижня італійська газета la Repubblica повідомила, що італійська влада конфіскувала партію безпілотників, виготовлену в США та прямувала в Росію. Контейнери з дронами або їх компонентами були перехоплені в порту Джоя Тауро.

Вони прямували до Катару, але слідчі підозрюють, що їхнім кінцевим пунктом призначення була Росія, яка відчайдушно прагне отримати в свої руки кращі американські системи наведення та управління безпілотниками для своєї війни в Україні.

Американці були достатньо налякані, тому що команда ФБР негайно вилетіла з Вашингтона до Джоя Тауро, повідомляє la Repubblica.

Канадський зв'язок полягає в тому, що газета повідомила, що контейнери прибули з Канади.

Лама Ходр, представник відділу глобальних справ Канади, сказав National Post, що Канада ніколи не видавала дозволів на експорт контрольованих військових безпілотних літальних апаратів до Катару чи Росії. Для експорту військового обладнання потрібен буде такий дозвіл. Канада припинила видачу нових дозволів на весь експорт товарів військового призначення та подвійного призначення до Росії після її вторгнення в Україну.

Кліффорд Соснов, співголова групи міжнародної торгівлі та інвестицій юридичної фірми Fasken, сказав, що безпілотники, ймовірно, були експортно-контрольованими, враховуючи складні технології, які вони містять. Вони не повинні бути розроблені для військового використання, щоб вимагати дозволу на експорт, оскільки вони містять чутливу технологію та/або програмне забезпечення, яке містить надійне шифрування, сказав він. «Ймовірно, вилучені дрони підійдуть. Якщо дрони були зроблені в США, влада США буде стурбована несанкціонованими поставками».

Крістін Больє, менеджер зі зв’язків із громадою в порту Монреаля, найімовірнішому пункті посадки, сказала, що контроль за товарами, які переміщуються через порт, є відповідальністю Податкового агентства Канади через Агентство прикордонної служби Канади - CBSA.

CBSA не зміг надати коментар до часу преси, але читання канадських правил перевалки дає зрозуміти, що в момент, коли товари потрапляють до Канади, вони підпадають під дію канадського законодавства.

Якщо уряд не видав дозволу на експорт, а вантаж справді походить із Канади, це означає, що він уникнув не лише нагляду CBSA, але й Правил міжнародної торгівлі зброєю США (ITAR), правил, які контролюють експорт американських оборонних товарів і послуг.

Одна людина, яка продавала передові військові системи по всьому світу, сказала, що, виходячи з наявної інформації, схоже, що CBSA перехитрили.

«Американці теж могли бути спіймані під час сну. Елементи ITAR відстежуються дуже ретельно. Брокер/вантажовідправник мав би подати заявку на отримання дозволу на експорт із США та дозвіл на імпорт до Канади», — сказав він. «Це звучить дуже дивно. Американці будуть у повному циклі віджиму, якщо надсилатимуть товари, що регулюються Itar. Це свідчить про злочинність, оскільки вони (вантажовідправники, швидше за все) стверджували, що товар був чимось іншим».

Нездатність забезпечити безпілотники з Північної Америки може підвищити ставки в переговорах Росії з Іраном щодо безпеки безпілотних літальних апаратів. Радник США з національної безпеки Джейк Салліван нещодавно попередив, що уряд Ірану готується надати Росії кілька сотень БПЛА. Президент Росії Володимир Путін у середу відвідав Тегеран для переговорів з лідерами Ірану та Туреччини.

Вочевидь незаконне постачання військового обладнання підкреслює відсутність прозорості в міжнародній збройовій промисловості під час великої війни. Ottawa Citizen цього тижня повідомила, що Канада не має можливості відстежити сотні мільйонів доларів військової допомоги, пожертвованої Україні. Є занепокоєння, що зброю, надіслану в Україну, було перенаправлено на чорний ринок. Агентство Європейського Союзу зі співробітництва правоохоронних органів заявило, що зброя передається організованим злочинним групам.

Financial Times повідомила, що члени НАТО обговорюють з Україною шляхи створення систем відстеження або детального переліку зброї.

 

 

США «Arkansas Democrat gazette» - «Перша леді України пов’язує жорстокість війни з Капітолієм».

Підпис під фото: «Ми не хочемо більше авіаударів. Більше ніяких ракетних ударів», – сказала перша леді України Олена Зеленська членам Конгресу в середу під час показу фотографій молодих жертв війни. «Це занадто багато, щоб просити?» 

Перша леді України Олена Зеленська давно дала зрозуміти, що не має особистого бажання бути в центрі уваги. Проте в середу вона виступила в Капітолії США і виступила за те, щоб більше систем ППО США блокували російські ракети. 

Вона показала найвпливовішим законодавцям Америки яскраві фото вбитих українських дітей від російського бомбардування міст — забризкану кров’ю дитячу коляску, маленьке зім’яте тіло.

Для Зеленської, дружини президента Володимира Зеленського, поява завершила тиждень у Вашингтоні, який ознаменувався одними з її найгучніших виступів 5-місячної війни. Цей візит також був одним із перших випадків, коли більшість американців поглянули на неї. 

«Ми не хочемо більше авіаударів. Більше ніяких ракетних ударів», – сказала Зеленська республіканцям і демократам у середу, коли на екрані над головою відображалися наймолодші жертви війни. «Це занадто багато, щоб просити?»

Зеленська, виступаючи перед присутніми, серед яких були конгресмени та сенатори США.

 

 

«NYT» - Підпис під фото: «Один із українських командирів, які брали участь у відвоюванні Павлівки, під псевдонімом Крига. Він сказав, що його війська застали росіян зненацька».

·         Європейцям сказали обмежити використання газу через ризики відключення Росією.

·         Чиновники бояться відключення. Ціль – скоротити споживання на 15%, щоб уникнути кризи.

Європа повинна скоротити споживання природного газу на 15 відсотків з цього моменту до наступної весни, щоб запобігти серйозній кризі, оскільки Росія скорочує експорт газу, заявила виконавча влада Європейського Союзу в середу, закликавши людей найбагатшої групи світу до важких жертв. націй.

«Росія нас шантажує», — заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, представляючи ЄС. планують зменшити споживання газу. «Росія використовує енергію як зброю».

За кілька місяців до того, як вона вторглася в Україну в лютому, перевернувши енергетичні ринки та інші аспекти світової економіки, «Росія навмисно підтримувала поставки газу на максимально низькому рівні, незважаючи на високі ціни на газ», — сказала вона.

Потік російського газу, який забезпечує 40 відсотків ЄС. споживання, становило менше однієї третини звичайного середнього показника в червні. Газосховища в Європі, зазвичай майже заповнені в цей момент року, готуючись до зими, недостатньо укомплектовані, щоб впоратися з такою нестабільністю та дефіцитом, що загрожує порушити як промисловість, так і приватне життя.

«Ми повинні підготуватися до можливого повного припинення поставок російського газу, і це ймовірний сценарій», – сказала пані фон дер Ляєн.

Європейський Союз уже заборонив більшу частину імпорту російської нафти після кропітких переговорів цієї весни між 27 країнами-членами, які зробили винятки для деяких невеликих країн, таких як Угорщина та Словаччина. Очікується, що план скорочення використання газу буде набагато легше прийняти, коли ЄС міністри енергетики зустрінуться в Брюсселі наступного вівторка, оскільки, на відміну від нафтового ембарго, це не вимагає одностайності.

Якщо країни-члени погодяться з планом і новим законодавством, яке до нього йде, комісія, виконавчий орган блоку, зрештою зможе змусити країни дотримуватися обмежень на споживання газу, якщо вони не зроблять цього добровільно. У пропозиції комісії не вказано, який механізм примусового виконання буде використано.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у середу визнав, що його країна має ширші амбіції в Україні, ніж вона визнавала раніше, що є останнім свідченням того, що війна далеко не закінчена, незважаючи на паузу в наступі Москви на сході. Москва неодноразово змінювала опис своїх військових цілей, даючи суперечливі заяви про те, чи мала на увазі повалення українського уряду.

 

 

«WSJ» - «Перша леді України звернулася до Конгресу».

Підпис під фото: «ЖЕРТВИ ВІЙНИ: Олена Зеленська, перша леді України, звертається до членів Конгресу на Капітолійському пагорбі в середу, закликаючи їх надати більше оборонної зброї її зруйнованій війною країні та називаючи напади на мирне населення «Голодними іграми Росії». 

Колонка: «Путін продовжить подачу газу, але попереджає ЄС».

Російський лідер каже, що санкції загрожують скороченням виробництва; Європа готується до нормування.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна виконає свої зобов’язання щодо постачання природного газу до Європи, але попередив, що потоки через газопровід «Північний потік» можуть скоро бути обмежені, якщо санкції перешкодять додатковому технічному обслуговуванню його компонентів.

Тим часом Європейський Союз підготувався до життя без достатнього обсягу поставок російського газу, випустивши вказівки щодо нормування палива в усьому блоці.

Північний потік, головна артерія для російського газу в Європу, наразі не працює через регулярне технічне обслуговування, і європейські уряди стурбовані тим, що Кремль не відновить його потік після закінчення робіт у четвер.

Тривале відключення може спонукати уряди до нормування енергії, що завдасть шкоди промисловості та вдарить по слабкому економічному зростанню.

У коментарях у вівторок пізно після свого візиту до Тегерана пан Путін сказав, що контрольований Кремлем експортер енергії ПАТ «Газпром», мажоритарний акціонер трубопроводу, «завжди виконував і буде виконувати всі свої зобов’язання».

 Колонка: «Кремль відкрив другий бойовий фронт».

У той час як Володимир Путін веде звичайну війну в Україні, він відкрив другий фронт в Європі, який наближається до апогею: битва за природний газ.

Європейські країни з нетерпінням чекали, чи російський президент знову відкриє газові крани на континент найближчими днями після 10-денного періоду, коли магістральний трубопровід був закритий на планове технічне обслуговування. У вівторок пан Путін заявив, що Росія виконає свої зобов’язання, але попередив, що потоки можуть постраждати, якщо санкції перешкодять подальшому обслуговуванню.

Аналітики та трейдери кажуть, що вони не очікують, що пан Путін повністю перекриє подачу газу, що є крайнім варіантом, який занурить Європу в глибоку рецесію та залишить мільйони людей без опалення — частково тому, що коли він вистрілить, він не залишилося нічого.

«Він може грати в ігри з Європою: закриватися, відкривати деякі, все ще отримувати значні доходи через ціну», — сказав Річард Морнінгстар, голова-засновник Global Atlantic Council.

 

 

«THE WASHINGTON TIMES» - «Росія відправляє мільйони біженців на ворожу територію». 

Підпис під фото: «У НЕВІДОМЕ: українці сідають на потяги до Росії в очікуванні своєї долі. Їх можуть допитати та обшукати з роздяганням або навіть відтягнути убік, щоб вони більше ніколи їх не бачили».

Українці, яких мучать на «фільтраційних пунктах», отримують підпільну допомогу від незгодних.

Наталія Задоянова на кілька тижнів втратила зв'язок зі своїм молодшим братом Дмитром, який опинився у пастці в обложеному українському портовому місті Маріуполі.

Російські війська розбомбили притулок, де він працював, і він разом із десятками інших тулився у промерзлому підвалі будівлі без дверей та вікон. Коли вона наступного разу почула від нього, він був у сльозах. - Я живий, - сказав він. "Я у Росії".

Пана Задоянова чекала наступна глава спустошення для жителів Маріуполя та інших окупованих міст: насильницьке переселення до Росії, націю, яка вбивала своїх сусідів і обстрілювала їхні рідні міста майже до забуття.

Близько 2 мільйонів українських біженців було відправлено до Росії, повідомляють українські та російські офіційні особи. Україна репрезентує ці переміщення як примусове вигнання на ворожу землю, що вважається військовим злочином. Росія називає їх гуманітарною евакуацією цивільних осіб, які опинилися у зоні бойових дій.

Розслідування Ассошіейтед Прес показало, що, хоча картина більш тонка, ніж передбачає український уряд, багато біженців дійсно змушені в'їжджати до Росії, зазнають жорстокого поводження, позбавлені документів і не знають свого майбутнього чи навіть місцезнаходження.

Все починається з отруєного вибору: померти в Україні чи жити у Росії. Їх проводять через ряд так званих «пунктів фільтрації», де звернення варіюється від допиту та обшуку з роздяганням до відсмикування убік та зникненням.

 

 

      «WP» - «Сполучені Штати та їхні союзники розмірковують над тим, чи постачати Україні винищувачі для протидії Росії».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 20 липня про війну в Україні

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024