Перші шпальти світової преси 1-3 липня про війну в Україні

04 Липня 2022, 09:04
Українка Софія: "У мене немає інформації про чоловіка". Фото «KD» (Литва) 2403
Українка Софія: "У мене немає інформації про чоловіка". Фото «KD» (Литва)

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

  • Росіян вигнали зі Зміїного острова
  • Міністри кабміну Шотландії заявили, що їх не слід примушувати передавати Україні більше грошей на зброю
  • Нинішні британські збройні сили, що налічують менш як 140 000 кваліфікованих військовослужбовців, вважаються меншими, ніж будь-коли з часів наполеонівських воєн
  • Amnesty International звинуватила Росію у скоєнні «явного військового злочину» у Маріуполі за смертоносний авіаудар по театру, де ховалися сотні мирних жителів.
  • Діти серед 21 загиблого внаслідок ракетних ударів по Одесі
  • Стіна готова (майже). Будівництво стіни на польсько-білоруському кордоні ще не закінчено (довжина споруди 170 км, кордон 186 км)
  • «Шольц назвав звинувачення Путіна на адресу НАТО "смішними"»
  • Двоє безстрашних проти Путіна. Портрети жінок глав урядів Фінляндії та Швеції які рішуче ведуть свої країни до альянсу НАТО і які кидають виклик Путіну.
  • Війна в Україні трансформувала західну розвідку. Зіткнувшись із Росією, англо-саксонські служби розсекретити частину своїх аналізів.
  • Через біженців з України у Німеччині зростає безробіття
  • ЄЦБ оголошує рецесію до 2023 року, якщо Путін скоротить постачання газу
  • Іспанія має намір подвоїти оборонний бюджет за сім років
  • Союзники передають більше зброї Україні. Байден заявляє: "Ця війна не закінчиться перемогою Росії"
  • Російські кіберзлочинці керують складною компанією на мільярд доларів
  • Прем'єр-міністр Індії та президент Росії обговорили перевірені часом зв'язки між двома країнами
  • Туреччина діятиме належним чином, якщо обіцянки щодо угоди з НАТО не будуть виконані
  • Путін зосередив увагу на Центральній Азії, щоб заручитися підтримкою для Москви, коли Захід перетворює Росію на націю-ізгоя
  • НАТО: Москва головний військовий противник альянсу, стратегічний «виклик» альянсу – Китай
  • Байден – США підтримуватимуть боротьбу України «стільки, скільки буде потрібно»
  • $380 ймовірна ціна на нафту, якщо Росія припинить постачання нафти
  • У боях на фронті гинуть погано підготовлені добровольці
  • Поранений в Україні канадець намагається зібрати кошти, щоб повернутись додому.

Велика Британія

 

«The Guardian», 1 липня – «Росіян вигнали зі Зміїного острова»

Українські сили витіснили російські війська з острова Зміїний, стратегічно важливого острова у Чорному морі біля південного узбережжя на південь від міста Одеса.

Росія назвала виведення військ зі Зміїного острова «жестом доброї волі». Українські військові заявили, що росіяни втекли з острова на двох катерах після обстрілу української артилерії та ракет.

За словами українських офіційних осіб, перемога України послабить будь-які плани Росії щодо майбутньої наземної атаки на цю ділянку узбережжя.

Командувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що гаубиці «Богдана» українського виробництва відіграли важливу роль у розгромі російських військ, і подякував іноземним партнерам за їх підтримку. 

Міноборони Росії заявило, що виконало поставлені завдання та тактично відступає, щоб дозволити експорт зерна з чорноморських портів України. "З метою організації гуманітарних зернових коридорів у рамках реалізації спільних домовленостей, досягнутих за участю ООН, Російська Федерація ухвалила рішення залишити свої позиції на острові Зміїний", - повідомили в Міноборони. Єрмак назвав заяву Росії про добру волю брехнею.

Українські сили також повідомили про невелику перемогу у південній Херсонській області країни, яку було окуповано російськими військами з початку вторгнення. За даними українських військових, зараз українські сили контролюють херсонське село Потьомкіне.

Але Росія продовжує проводити атаки у східній частині Донецької області України, захопивши цього місяця майже всю Луганську область, щоб виконати свою мету щодо безпеки всього Донбасу. За словами мера Слов'янська Вадима Ляха, внаслідок нападу на місто Слов'янськ постраждали шестеро людей.

Україна заявила, що вночі змусила російські війська бігти двома швидкісними катерами. У заяві південного командування України йдеться про те, що вибухи все ще чутні, а острів покритий димом, що, мабуть, вказує на те, що бої можуть продовжуватися.

Зміїний острів прославився, коли Росія вперше захопила його у лютому. Український солдат, дислокований на острові, сказав атакувальному російському кораблю «йди на хуй», що стало одним із найпопулярніших українських гасел опору після вторгнення.

Українська поштова служба випустила марку, де український солдат показує палець російському крейсеру «Москва», який був потоплений у квітні.

Блокада чорноморських портів України з боку Росії призвела до різкого зростання цін на зерно, що загрожує голодом у низці країн. Начальник військової розвідки України Кирило Буданов заявив у травні, що острів має вирішальне значення для Росії та України, заявивши, що той, хто контролює Зміїний острів, контролює наземну та певною мірою повітряну безпеку півдня України. У той час він сказав, що Україна вважає, що Росія може використати острів, щоб почати вторгнення в західну Україну і відправити війська до Придністров'я, що відколовся від Молдови, де Москва вже розмістила свої війська.

Радник МВС України Вадим Денисенко заявив українському телебаченню, що повернення Зміїного острова стало «величезною перемогою» для України. Він сказав, що після того, як Україна зруйнувала «Москву», росіяни хотіли перетворити Зміїний острів на центр протиповітряної оборони. Потім вони планували використовувати острів для контролю над усією західною частиною Чорного моря та розпочати сухопутне вторгнення.

"Зараз росіяни нічого не можуть зробити в цьому районі моря, окрім як, на жаль, обстрілювати українські міста ракетами зі своїх кораблів", - сказав Денисенко.

Збройні сили України повідомляють про кілька нападів на острів із моменту його захоплення. 2 травня армія опублікувала відео ударів по двох російських патрульних катерах біля острова Зміїний. Атаки почастішали за останні два тижні. Представник південного командування України заявив у понеділок, що «операція зі звільнення острова триває», але, ймовірно, вона триватиме протягом тривалого часу. Південне командування також опублікувало відео, на якому зафіксовано 10 ударів по острову, один з яких свідчить про знищення російського ЗРК «Панцир-С1».

Минулого тижня, 17 червня, українські сили знищили російський буксир, який, за їхніми словами, перевозив на острів боєприпаси, зброю та персонал. 20 червня Україна завдала ударів по газових платформах біля острова Зміїний, які, як повідомляється, використала Росія.

 

 

«The Daily Telegraph» - Міністри кабміну Шотландії заявили, що їх не слід примушувати передавати Україні більше грошей на зброю, у суперечці з Вестмінстером.

Уряд Шотландії вніс 65 мільйонів фунтів стерлінгів у загальнобританський фонд розміром 1 мільярд фунтів стерлінгів, який буде використано для забезпечення найсучаснішим обладнанням після тиску з боку Казначейства.

Це сталося, коли Борис Джонсон зобов’язався підвищити витрати на оборону до 2,5 відсотка ВВП протягом наступного десятиліття, а Джо Байден, президент США, заявив, що надішле Україні ще 800 мільйонів доларів (650 мільйонів фунтів стерлінгів) летальної допомоги.

Кейт Форбс, фінансовий секретар SNP, сказала, що вона погодилася надати гроші «з цього приводу», але наразилася на Вестмінстер, чітко давши зрозуміти, що «це не повинно розглядатися як будь-який прецедент».

*Шотландська національна партія (Scottish National Party) - лівоцентристська політична партія Великобританії, яка виступає за незалежність Шотландії від Великобританії, третя за кількістю членів партія у Великобританії, а також найбільша партія в парламенті Шотландії.

 

 

«The Scotsman» – «Серед жахів України ми стоїмо перед вирішальним вибором»

Минулими вихідними, після того як східне місто Сєвєродонецьк остаточно впало перед російськими військами, президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні до українського народу зробив похмуру ноту, заявивши, що війна в його країні вступає у скрутний час, «морально та емоційно». Неважко, звичайно, зрозуміти, що він мав на увазі.

Хоча реальність війни завжди жахає та шокує, її легше переносити, коли перемога здається близькою; тоді як зараз, через чотири довгі місяці після невдалого маршу Росії на Київ, Україна, схоже, зіткнулася з тим, що має здатися нескінченним чергуванням бомбардувань, обстрілів, непередбачуваних ракетних ударів та запеклих наземних боїв на сході.

Правду кажучи, українці – незважаючи на величезний тягар, який вони несуть у цьому конфлікті – не єдині, хто стикається з емоційними труднощами, намагаючись упоратися з новою реальністю свого становища.

Протягом трьох десятиліть, з моменту падіння Берлінської стіни, західні політики і все західне суспільство вважали, що ми живемо в світі, що постійно глобалізується, де можна було б вести відносно вільну міжнародну торгівлю та обмін. як належне, поряд з довгими безперервними ланцюжками поставок, швидким зв'язком і широким науковим та культурним співробітництвом.

Звичайно, після фінансового краху 2009 року було багато ознак того, що ця фаза історії добігає кінця. Однак шок війни в Північній Європі змусив західних лідерів серйозно усвідомити нові часи, в які ми живемо, зумовлені не тільки відродженням Росії як основний противник, а й численними та зростаючими факторами тиску. пандемічних загроз та кліматичної кризи.

Враховуючи рівень агресії, виявлений Росією, і підтримку, яку вона, здається, отримує від Китаю, можливо навіть, що ми переживаємо перші місяці Третьої світової війни з точками напруженості від Тайваню до Балкан; рівень конфлікту, якого Захід не готовий у економічному і військовому, а й у емоційному і психологічному ставленні.

І про це величезне зрушення в наш час, думаю, варто сказати дві речі. По-перше, ми не повинні витрачати час на те, щоб докоряти собі за свою непідготовленість або, як це часто роблять британські політики, бити наших найближчих союзників за них. Сподіватися і бажати жити у світі в усьому світі — глибоко порядний людський порив, і великі надії тих, чия політика формувалася в 1990-х роках, коли здавалося, що великий світ у всій північній півкулі знаходиться в межах нашої досяжності, не викликають глузування. .

Наслідуючи досвід Європи після Другої світової війни, також було розумно думати, що зміцнення економічних зв'язків з колишніми противниками холодної війни — в галузі продовольства, енергії, технологій і виробництва — допоможе зв'язати світ у загальну систему права і цінностей. І навряд чи був уряд на Заході, який не скористався шансом на «дивіденди світу», коли справа дійшла до скорочення військових витрат;

Наприклад, нинішні британські збройні сили, що налічують менше 140 000 кваліфікованих військовослужбовців, вважаються меншими, ніж будь-коли з часів наполеонівських воєн.

Звідси випливає, що якщо певний вид західного альянсу хоче зберегтися в такий момент, країни, що беруть участь, повинні визнати, що кожна з них стикається з серйозними проблемами при пристосуванні до цієї нової ситуації, і що ці проблеми розрізняються за шляхами, глибоко сформованими географією, економікою та історією. .

Очевидно, наприклад, що Німеччина зіткнулася з унікальною кризою як у швидкій реконфігурації свого енергопостачання, так і у відмові від свого повоєнного відчуття себе як нації, яка ніколи не зможе знову озброїтися та підготуватися до війни.

Створення альянсу в цей новий час буде важким і вимагатиме реального порозуміння та гнучкості; процесу, якому може допомогти рішення Фінляндії та Швеції вступити до НАТО, зробивши на стіл великий досвід взаємодії з Росією.

Ще одна річ, яку слід сказати про нинішню кризу, полягає в тому, що вона несе в собі як загрозу, так і можливості.

Загроза полягає в тому, що вся українська криза стане ще однією великою можливістю заробити гроші для світових торговців зброєю та бензинових ентузіастів, які вже тривожно заявляють про себе в західних ЗМІ та сповнені рішучості зробити зовсім невірні висновки з кризи, яка насправді продемонструвала як марність багатьох військових «стримуючих факторів», що є нині у Заходу, так і гостра необхідність — як із стратегічних, так і з екологічних причин — повністю відмовитися від викопного палива та припинити нашу залежність від режимів, що його виробляють.

Однак тут також є можливість і шлях до того, що в довгостроковій перспективі могло б стати набагато мирним і стійким світом.

Якщо західні держави зможуть триматися разом і продовжувати переговори, вони нарешті можуть прокинутися, почувши запах кави, і почати швидкий перерозподіл інвестицій у відновлювані джерела енергії, що є як екологічним імперативом, так і очевидним постійним вирішенням проблеми стратегічного енергопостачання. проблеми.

Вони могли б переосмислити свої потреби в обороні у світлі реалій 21 століття і почати краще співпрацювати у розвитку своїх можливостей та прогнозуванні реальних загроз, з якими ми стикаємося.

І вони теж можуть, нарешті, дійти розуміння того, що якщо у Заходу і буде хоч якийсь шанс успішно захистити Україну та інші вразливі демократії, які перебувають під загрозою, то це станеться не через псевдо-черчіллівську помпезність з приводу того, яка країна є найкращим другом України; але завдяки кропітким зусиллям щодо побудови західного світу 21-го століття, який буде більш стійким, більш справедливим, менш гедоністичним і більш орієнтованим на майбутнє, ніж останні десятиліття, і, отже, більш здатним захищати себе в такі моменти, як зараз, коли необхідність оборони очевидна і більше не можна відкладати.

Нинішня криза таїть у собі як загрози, так і можливості. 

Гроші шотландців скорочуються через зростання витрат на оборону

Невитрата на 65 млн фунтів допоможе фінансувати значне збільшення допомоги Великобританії Україні.

Уряд Шотландії підкреслив, що виділення 65 мільйонів фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні слід розглядати як «разове», оскільки Борис Джонсон пообіцяв збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП до 2030 року перед загрозою з боку Росії.

Прем'єр-міністр заявив, що підштовхуватиме західних союзників до виконання зобов'язань, взятих після публічного лобіювання з боку міністрів кабінету Бена Уоллеса та Ліз Трасс.

Передбачається, що застава може скласти додаткові 55,1 мільярда фунтів стерлінгів у сукупності за частину десятиліття, що залишилася, виходячи з прогнозів Управління з бюджетної відповідальності щодо розміру економіки.

Представник уряду Шотландії наголосив, що «будь-яке ширше збільшення видатків Великобританії на оборону не повинно завдавати шкоди фінансуванню шотландського бюджету».

Ця заява була зроблена після того, як міністри Шотландії та Уельсу розкритикували необхідність спільного надання уряду Великобританії 95 мільйонів фунтів стерлінгів зі своїх виділених бюджетів для фінансування більшої допомоги Україні.

Фінансування стане частиною банку 1 мільярд фунтів стерлінгів, який Великобританія надає Україні на сучасне обладнання, у тому числі сучасні системи ППО та тисячі одиниць життєво важливого спорядження для українських солдатів.

Міністр фінансів Шотландії Кейт Форбс, адміністрація якої надала 65 мільйонів фунтів стерлінгів, заявила, що фінансування «не повинно розглядатися як прецедент».

"Ми стали притулком і притулком для переміщених осіб з України і зробили все можливе, щоб допомогти тим, хто тікає з країни, рятуючись від насильства", - йдеться у заяві.

«Це додаткове фінансування призначене для допомоги українським збройним силам у боротьбі з

Російська агресія і чинна невимовна жорстокість.

«Ми погодилися надати фінансування з цієї нагоди з огляду на очевидну необхідність максимізувати міжнародні зусилля щодо підтримки України. Однак ми ясно розуміємо, що це не повинно розглядатися як будь-який прецедент, який призводить до того, що виділені бюджети використовуються для оплати явно зарезервованих областей політики».

На питання, які обговорення велися з Мінфіном про те, чому уряд Шотландії мав виділити гроші, офіційний представник першого міністра сказав у четвер: «Так, враховуючи нагальну необхідність допомогти Україні, ми говоримо так на це, але друга частина полягає в тому , що ми не хочемо, щоб це був тонкий кінець клину, який напіврегулярно бачить, що розподілені бюджети використовуються для явно зарезервованих питань… Я не думаю, що це колись траплялося раніше.

«Ми б розглядали це як поодинокий випадок. Ми сказали «так» з очевидних вагомих причин, але ми не хочемо, щоб це стало регулярним».

Ребека Еванс, міністр фінансів уряду Уельсу, попередила, що лейбористська адміністрація тепер зіткнеться зі «складними рішеннями» щодо майбутніх варіантів видатків.

Вона сказала: «Ми продовжимо надавати гуманітарну підтримку українському народу, і це правильно, що Великобританія має продовжувати надавати таку необхідну військову підтримку. Проте оборона та іноземні справи залишаються зарезервованими питаннями.

«Це новий підхід Міністерства фінансів, що потенційно викликає розбіжності, — прагнення використовувати розподілені бюджети, які мають бути призначені для інвестицій у передані області, такі як охорона здоров'я та освіта, для фінансування зарезервованих областей витрат, таких як військова допомога та оборона. фінансування цих областей має по праву оплачуватись урядом Великобританії».

Представник казначейства заперечував, що було створено прецедент, коли гроші могли бути взяті з виділених бюджетів для зарезервованих областей видатків, заявивши: «Це відповідь на надзвичайну кризу».

The Scotsman повідомив минулого тижня, що шотландський уряд досі не вирішив, що робити із 41 мільйоном фунтів стерлінгів, отриманим від уряду Великобританії для пом'якшення наслідків кризи вартості життя.

Загальна військова допомога Великобританії Україні з того часу, як Росія розпочала свій варварський напад, зараз становить 2,3 мільярда фунтів стерлінгів — більше, ніж будь-яка інша країна, окрім США.

Говорячи про зобов'язання щодо витрат на оборону з наближенням саміту НА в Мадриді, пан Джонсон сказав: «Нам необхідно інвестувати в довгостроковій перспективі в життєво важливі можливості, такі як майбутня бойова авіація, одночасно адаптуючись до більш небезпечного і більш конкурентного світу.

 

 

«The Independent»,  «Діти серед 21 загиблого внаслідок ракетних ударів по Одесі»

Росіяни обстріляли багатоквартирний будинок і курорт поблизу портового міста

Вчора пожежники впоралися з вогнем у пошкодженому кварталі

Щонайменше 21 особа, у тому числі двоє дітей, загинули вчора вранці внаслідок обстрілу російськими ракетами житлового будинку та двох таборів відпочинку неподалік українського порту Одеса на Чорному морі, повідомила українська влада.

Українські офіційні особи повідомили The Independent, що щонайменше 18 людей загинули внаслідок удару по дев'ятиповерховому житловому будинку у селищі Сергіївка, ще троє загинули під час наїзду на курорт.

Співробітник військової адміністрації Одеси повідомив, що двоє дітей на курорті перебувають у критичному стані, пошуки зниклих безвісти продовжуються. Загалом було поранено близько 40 осіб, за словами Любові Гордіївської, речника Одеської обласної поліції.

Ще 41 людину було врятовано завдяки зусиллям щодо виведення людей з житлового будинку, де проживає близько 152 осіб. Мешканці прокинулися від трьох вибухів та сигналу повітряної тривоги близько першої години ночі за місцевим часом.

На відео вибухів учора вранці видно обгорілі залишки будівлі та дим, що заповнює небо над житловими кварталами у Сергіївці, приблизно за 50 км на південний захід від знаменитого портового міста.

Співробітник військової адміністрації Одеси, який погодився говорити на умовах анонімності з міркувань безпеки, повідомив The Independent, що Росія запустила по Одесі п'ять Х-22 — протикорабельних ракет великої дальності. Він сказав, що двоє приземлилися в морі та один у полі.

Інші два потрапили до будівлі та бази відпочинку у Білгород-Дністровській області. "Вони точно знали, що будуть жертви серед цивільного населення" через комбіновану дальність ураження ракет, сказав він.

«Думаю, найближчим часом ми побачимо більше подібних речей. Усі недавні ракетні удари свідчать, що Росія підвищує ставки. Вони не мають шляху назад у цій війні, тому що вони ізольовані світом», — додав чиновник.

Сусіди курортного селища Сергіївка допомогли рятувальникам розгрібати завали багатоквартирного будинку. Вибуховою хвилею також було пошкоджено стіни та вікна сусіднього 14-поверхового житлового будинку.

«Ми приїхали сюди, на місце, разом із МНС та місцевими жителями оцінили ситуацію, разом допомогли тим, хто

вижив. І тих, хто, на жаль, загинув. Ми допомагали їх вивозити», — сказав Reuters Олександр Абрамов, який проживає неподалік.

Після передсвітанкових обстрілів було виведення російських військ з сусіднього острова Зміїний у четвер, що Кремль назвав «жестом доброї волі». Україна заявила, що артилерійський та ракетний обстріл змусив росіян бігти на катері.

Очікувалося, що виведення військ зменшить загрозу для Одеси після того, як Москва взяла під свій контроль острів у перші дні війни, намагаючись використати його як плацдарм для нападу на Одесу.

Представник Одеської військової адміністрації заявив The Independent, що п'ятничні атаки можуть бути результатом спроби Росії «показати свою присутність у регіоні» після відходу зі Зміїного острова.

Це сталося після того, як Amnesty International звинуватила Росію у скоєнні «явного військового злочину» у прибережному місті Маріуполь в Україні, коли вона завдала смертоносного авіаудару по театру, де ховалися сотні мирних жителів.

Україна заявила, що у понеділок Росія обстріляла ракетами переповнений торговий центр у Кременчуці, внаслідок чого загинули щонайменше 19 людей. Росія заперечує напади на мирних жителів з моменту вторгнення до країни у лютому.

 

 

 Європа

 

Австрія,«Kleine Zeitung» -  «Двоє безстрашних проти Путіна»

Перед обличчям російської агресії глави урядів Фінляндії та Швеції рішуче ведуть свої країни до безпеки альянсу НАТО. Портрети жінок, які кидають виклик Володимиру Путіну.

 

 

«Salzburger Nachrichten» - «Переломний момент рухає бізнес зі зброєю».

На своєму саміті в Мадриді країни НАТО не тільки вирішили розширити НАТО на північ, включивши Швецію та Фінляндію, для яких протоколи про приєднання мають бути підписані наступного вівторка. Великі інвестиції також здійснюються в оборонний потенціал, і очікується, що витрати продовжуватимуть зростати в кожній країні-члені. З одного боку, щодо особового складу, наприклад, шляхом збільшення кількості солдатів у підвищеній бойовій готовності з 40 тис. до 300 тис. Але є також дуже особливі інвестиції в зброю. Німеччина планує додатково 100 мільярдів євро для Бундесверу. Тільки США схвалили пакет допомоги Україні на 40 мільярдів доларів (38,5 мільярдів євро). Половина суми призначена на витрати на оборону. Водночас Україна постійно вимагає більше зброї, щоб мати можливість протистояти російській армії.

 

 

«Der Standard» - 100 порад щодо економії електроенергії.

Криза в Україні та зміна клімату є рушійною силою ціни на енергію вгору. За допомогою простих хитрощів ви можете зменшити власне енергоспоживання - без особливих жертв і з позитивними побічними ефектами.

 

 

«Salzburger Nachrichten» -«Захід залишився в його колі».

Європа та її партнери знову об’єдналися проти Москви. Але самі по собі зустрічі однодумців війну не закінчують.

 

 

Чехія «Hospodarske Noviny» - «Головування в ЄС відрізняється від попереднього, але Чехія все ще може впливати на Європу».

Чехія до кінця року головує в Європейському Союзі. Головуюча країна вже не має такої ролі, як коли чехи вперше очолили союз у 2009 році. Однак це ще може багато чого змінити. Особливо зараз, під час війни в Україні. 

«CEZ замінить Газпром».

«Газпром» саботує заповнення чеського газового сховища. ЧЕЗ почне його виконувати замість російської компанії.

 

 

Польща.  «Gazeta Wyborcza» - «Стіна готова (майже). Будівництво греблі на польсько-білоруському кордоні ще не закінчено (довжина споруди 170 км, кордон 186 км). Це не завадило її «здачу», до якої, зокрема, Прем'єр-міністр. Він обрушився з критикою на опозицію і похвалив прикордонників, які, на його думку, «врятували життя багатьом людей, які заблукали».

 

 

Італія. «La Repubblica» - «Російські втрачають острів Змій. Одеса тепер дихає».

 «Змова Ердогана щодо відновлення Великої Туреччини між США та Росією».

 

 

«Corriere della Sera»- «Байден Путіну: ти ніколи не переможеш. Гнів Москви».

Наприкінці саміту президент США вважає заслугою стратегію захисту України. І він говорить як лідер Заходу: тепер Америки більше.

Американський президент Байден на саміті НАТО в Мадриді повертається до російської агресії проти України. «Ви ніколи не виграєте, ми ніколи не такі компактні», — каже він лідеру Кремля. Президент України Зеленський передає Путіну квиток через главу індонезійської держави Відодо.

Саміт Атлантичного альянсу дав відповідь Володимиру Путіну, але не західній громадській думці. НАТО зміцнює східний фланг, перекидає солдат і важке озброєння до кордонів Росії та Білорусі. Окремі країни пообіцяли подальшу військову допомогу Україні. Сполучені Штати ще один пакет на 800 мільйонів, який додає до вже виділених семи мільярдів доларів. Велика Британія, ще один мільярд доларів. І так далі.

Джо Байден приписав собі заслуги у великій мобілізації та, фактично, консолідував своє лідерство над усім Заходом, з усією повагою до європейських проектів спільної оборони, які після Мадридського саміту здаються ще важчими для реалізації. США збільшили кількість солдатів, дислокованих у Європі, з 80 до 100 000; вони дали знати, що підірвуть командування армійським корпусом у Польщі; вони відправлять оборонні системи до Італії, винищувачі до Великобританії, крейсери до Іспанії. Війна спалахнула в серці Європи, але в результаті тепер на Старому континенті стало більше Америки.

Ось чому на вчорашній заключній конференції Байден виступав як «головнокомандувач» усього Заходу: «На цьому саміті ми об’єднали наших союзників, щоб протистояти прямим загрозам, які Росія становить для Європи, і системному виклику, який Китай ставить для світу по закону».

Американський президент зарахувався до плану захисту України, в якому беруть участь понад 50 держав. Останній меседж для Путіна: «Він думав, що зможе «фінляндізувати НАТО», тепер він закінчує «народженим» Фінляндією».

Але ключові питання залишаються без відповіді: як довго ще триватиме війна? Чи зможуть трансатлантичні демократії ще довго нести витрати на конфлікт?

П’ятеро американських журналістів, єдиним, кому дозволено ставити питання Байдену (принаймні сумнівний метод у міжнародному контексті), наполягають на зростанні ціни на бензин у США. Президент відрізав: «Ми будемо підтримувати українців, скільки буде потрібно; ми подбаємо про те, щоб вони не зазнали поразки від росіян».

 

 

«La Stampa», 2 липня - «Російські бомби на Одесу».

 

 

Німеччина. «Der Tagesspiegel», 1 липня - «Шольц назвав звинувачення Путіна на адресу НАТО "смішними"».

Шольц назвав звинувачення Путіна на адресу НАТО «сміховинними».

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) однозначно відкинув звинувачення президента Росії Володимира Путіна в імперіалізмі проти НАТО. "Чесно кажучи, це досить смішно", - сказав він після саміту НАТО в Мадриді. НАТО є оборонним союзом. "Фактично саме Путін зробив імперіалізм метою своєї політики та об'єктом своєї політики". . Саміт НАТО ухвалив рішення щодо стримування загрози з боку Росії. До кінця 2030 року бюджет НАТО був збільшений більш ніж на 20 мільярдів євро. За розрахунками НАТО, загальна сума становитиме майже 45 мільярдів євро.

Президент США Джо Байден тим часом передбачає перемогу України. За його словами, війна "не закінчиться тим, що Росія переможе Україну в Україні". Він заявив про подальший продаж зброї Україні на суму 800 мільйонів доларів.

Федеральний уряд незабаром може схвалити постачання західних бойових танків до України. За інформацією Tagesspiegel, військові фахівці країни у липні проведуть огляд танків Leopard 2 в Іспанії, які Мадрид запропонував Києву. Берлін мав би погодитися на постачання, тому що вони походять від місцевого виробництва. Офіційного запиту поки що не надходило.

Канцлер висловився за врегулювання конфлікту з приводу перевезення вантажів до російського ексклаву Калінінград через Литву. Він вважає, що «всі учасники зараз дуже намагаються встановити тут динаміку деескалації».

 

 

«Der Tagesspiegel», 3 липня - «Зеленський засудив обстріли житлових кварталів як "терор"»

Згідно з їхніми власними заявами, проросійські сепаратисти та російські військові взяли під контроль будівлю міської адміністрації в Лисичанську, що розгорнувся на сході України. Про це російському агентству "Інтерфакс" заявив у суботу ввечері представник сепаратистів Андрій Марочко. Цю інформацію не вдалося перевірити незалежно. Українська сторона також говорила про запеклі бої, але продовжує описувати місто як бої. Губернатор Луганської області Сергій Гайдай заявив, що росіяни намагаються штурмувати Лисичанськ з різних боків.

Лисичанськ – останнє велике місто Луганської області, яке останнім часом утримували українські війська. Завоювання цього району є однією із заявлених цілей Москви у війні, яка триває вже понад чотири місяці. За словами очевидців, під час боїв у місті Слов'янськ Донецької області знову були обстріляні житлові квартали, імовірно одна людина загинула. з

Мер Слов'янська Вадим Лях звинуватив Росію у використанні касетних боєприпасів. Це заборонено міжнародними договорами, які Москва не підписувала. «Це цілеспрямований російський терор, а не помилка чи випадкова атака», – сказав Зеленський у своєму відеозверненні. Ракети влучили в "дев'ятиповерховий житловий будинок, в якому ніхто не ховав зброю і військову техніку", додав український президент.

На тлі спекуляцій щодо дедалі більшої участі Мінська в конфлікті між Києвом і Москвою, білоруський правитель Олександр Лукашенко звинуватив Україну в ракетних ударах по його країні. «Нас провокують. Приблизно три дні тому, може й більше, з боку України була зроблена спроба атакувати військові об’єкти в Білорусі», – заявив Лукашенко в суботу, повідомляє держінформагентство.

 

 

F.A.Z, 1 липня – «Здійснилося».

Підпис під фото: «Чіткі слова» – У перший день російського вторгнення в Україну нині затонулий флагман Чорноморського флоту Росії через гучномовець закликав український екіпаж «Острова Зміїний» здатися. Вона відповіла в тому ж дусі: «Російський військовий корабель, до біса!» Росія спочатку все одно захопила острів, але цей вислів породив багатий політичний фольклор в Україні, як-от такі нашивки, і нову ідіому: хтось росіянам посилає військовий корабель. 

Головний матеріал: Україна виганяє Росію зі стратегічно важливого острова

·         Байден: Підтримуйте Київ, скільки потрібно

·         Німецький підрозділ для НАТО.

Збройні Сили України досягли значних успіхів у Чорному морі. Масованим артилерійським ударом їм вдалося відкинути російські війська від стратегічно важливого острова Зміїний. Міністерство оборони в Москві підтвердило в четвер відведення своїх солдатів з невеликого скелястого острова на кордоні з румунськими водами. Однак представила це як «жест доброї волі», таким кроком Росія демонструє, що не перешкоджає зусиллям ООН створити гуманітарний коридор для експорту українського зерна через Чорне море.

Президент США Джо Байден пообіцяв довгострокову військову допомогу Україні. "Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - сказав Байден наприкінці саміту НАТО в Мадриді. Війна не закінчиться поразкою України від Росії, це забезпечать США та їхні союзники. Байден оголосив про новий американський пакет озброєнь на 800 мільйонів доларів, який вперше включатиме «передові західні системи ППО». Байден резюмував рішення альянсу щодо нової структури військ, посилення присутності на східному фланзі та приєднання Швеції та Фінляндії словами, що президент Росії отримає Путіна «саме те, чого він не хотів», а саме міцніший і тісніший союз.

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) відкинув звинувачення Путіна в тому, що НАТО стурбоване «своєю перевагою, своїми імперськими амбіціями» як «смішне». «Насправді, це Путін зробив імперіалізм метою своєї політики та об’єктом своєї політики», – сказав Шольц. У Мадриді канцлер пообіцяв альянсу бронетанкову дивізію з 15 тис. солдатів для захисту північно-східної Європи, понад 60 літаків і до 20 військово-морських підрозділів для нової структури військ, яка передбачає 300 тис. солдатів у підвищеній готовності. Ці сили будуть створені «якнайшвидше». 

Колонка: «Через біженців з України зростає безробіття».

Оскільки біженці з України мають право на базове забезпечення з початку червня і тому офіційно зареєстровані центрами зайнятості як безробітні, кількість безробітних у Німеччині значно зросла. У червні він зріс на 103 тис. до 2,363 млн. Не дивлячись на це, ринок праці поки що виявився стабільним, незважаючи на війну, вузькі місця в постачанні та високі ціни на енергоносії.

 

 

Франція «Le Figaro», 2 липня  - «Війна в Україні також трансформувала західну розвідку». Зіткнувшись із Росією, англо-саксонські служби вирішили розсекретити частину своїх аналізів.

Бюлетень англійської військової розвідки потрапляє до Твіттера як інформаційний бюлетень. Британські служби дають оцінку ситуації конфлікту в Україні. Бос американської розвідки Авріл Хейнс майже так само балакуча. Минулої середи вона описала сценарії, очікувані агентствами США. Розвідка більше не здається такою секретною областю.

Перед початком конфлікту, 24 лютого, США таким чином розсекретили та попередили всіма силами оголосити та спробувати перешкодити російському вторгненню. Ця політика є частиною стратегії, яка має назву кампанії, як революція у світі розвідки. Поняття «кампанія» або

"Агітація" з'явилася в Стратегії національної оборони США на 2022 р. Вона "дозволить нам отримати перевагу перед усім спектром силових дій з боку конкурентів", - йдеться у загальнодоступній версії тексту. Він має відповісти на виклик гібридних протистоянь.

Спочатку «є меморандум із 36 зірками», — каже Джейк Харрінгтон, фахівець із розвідки Інституту CSIS у Вашингтоні. Цей документ, підписаний на початку 2021 року дев'ятьма американськими «чотирьохзірковими» генералами, закликав американську розвідувальну спільноту до засобів боротьби з дезінформацією чи маневрами впливу. "Вони просили розвідку поділитися більш загальнодоступною інформацією, щоб "назвати і зганьбити", позначити ворожі дії, як спосіб перешкодити їм", - продовжує дослідник. На їхню думку, потрібно було «діяти швидше» та допомагати партнерам, які постраждали від дестабілізаційних операцій.

Ця стратегія була реалізована у відповідь збільшення чисельності російських збройних сил проти України. Якщо якісь повідомлення були адресовані безпосередньо Кремлю, операція підготувала і західників до конфлікту. Американська кампанія супроводжувалася обміном аналізами із союзними службами, що пов'язано з технічними труднощами та передбачає взаємну довіру. Спецслужби у будь-якому разі намагаються тримати в секреті свої джерела, а також способи збирання інформації.

Кампанія також є «адаптацією до світу, який стає менш секретним», наголошує Джейк Харрінгтон. Те, що раніше було рідкістю, наприклад супутникові знімки, тепер доступне завдяки приватним операторам. "Війна в Україні - це перший конфлікт, про який ми так багато знаємо", - погоджується генерал Гомар, колишній директор французької військової розвідки. Але маса доступної інформації є приманкою. «Занадто багато інформації вбиває інформацію. Кожна соціальна мережа лише проливає світло», – каже він. На українському полі бою інформація з відкритих джерел може бути упередженою, неповною або маніпульованою. Послуги мають можливість перевірки та аналізу. Вони здатні орієнтувати погляд. Але для якого результату? "Американці закричали "вовк", і зрештою вовк прибув", - продовжує генерал Гомман. Але якби це було не так, що вони сказали б?

У Франції війна в Україні також вдарила світ розвідки. За це заплатило Управління військової розвідки (DRM). Не те, щоб вона не «бачила» піднесення росіян. Але вона не вірила, що Володимир Путін вживе заходів. «DGSE і DRM знали дещо, але вони не мали сильного бажання спілкуватися», — сказало військове джерело. DRM також страждає від утопленого зображення. «Військові не люблять розвідки, — продовжуємо ми. Це не стосується начальника Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Буркхарда, який працював у Національній раді з розвідки. Стурбований інформаційною боротьбою, він чекає на реформи спецслужб.Італія. «La Stampa» - «Вирішено, більше солдатів і більше баз у Європі, але справа Туреччини та курдів спалахує».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 28 червня про війну в Україні

 

Попереджає, що інфляція триватиме вище 2% до 2024 року і що його придбання боргу в країн спричинить політику бюджетної стабільності.

Європа має як мінімум ще три роки різкого зростання цін на товари та послуги і, як тільки справи підуть не так, рік економічної рецесії: наступний 2023 рік. «Майже апокаліптичний» сценарій, за визначенням Директор з економіки Європейського центрального банку (ЄЦБ) іспанець Оскар Арсе, який кілька тижнів тому здавався далеким у проекціях установи, що базується у Франкфурті, тепер здається якщо не таким ймовірним, то не виключеним через збереження інфляції наростаюча загроза повного припинення постачання газу з Росії восени наступного року.

Маневр Путіна щодо блокування надходження газу до Європи газопроводом «Ямал», який проходить через Польщу, і викликане цим автоматичне підвищення майбутніх цін на газ на 11%, а також нові проблеми з ланцюжками поставок і зростання цін на продукти харчування, потрясли таблицю прогнозів, підготовлену ЄЦБ, і, як визнав вчора Оскар Арсе в рамках конференції на літніх курсах Міжнародного університету Менендеса Пелайо у Сантандері, вони, швидше за все, призведуть до перегляду його прогнозів у бік зниження. поточні прогнози зростання на 2022 та 2023 роки та перегляд у бік підвищення прогнозів інфляції.

Масштаби перегляду залежатимуть від того, як розвиватимуться події, але ЄЦБ уже не враховує, що якщо Росія вирішить закрити газовий кран у Центральній та Західній Європі наступної осені, потенційні наслідки для євроекономіки будуть більш ніж значними.

На графіку стресу, складеному організацією під головуванням Крістін Лагард, ціна бареля нафти становить від 170 до 180 доларів, що майже вдвічі перевищує ціну; ціна на газ утричі дорожча на енергоринках; і ще вище зростання цін на продукти харчування, один із факторів, який, за словами Арсе, сьогодні викликає найбільше занепокоєння у Франкфурті.

Три роки високої інфляції.

В очікуванні цього перегляду свого індексу споживчих цін та прогнозів зростання, який відбудеться швидше раніше ніж пізніше, ЄЦБ вже змінив свою промову щодо інфляції.

Історія, яка вказувала на минуще явище, яке почне виправлятися після літа цього року і наблизиться до опорного рівня в 2% вже в 2023 році, в останні тижні була підірвана і поступилася місцем набагато темнішому горизонту.

Уся Європа євро дивиться на ЄЦБ. Уряд Іспанії також стурбований можливістю того, що надмірно агресивне зростання відсоткових ставок покладе край все ще неповному відновленню економіки і що іспанська економіка все ще далека від рівня ВВП до пандемії. У цьому контексті директор центрального банку визнав учора, що завдання ЄЦБ у сфері грошово-кредитної політики є «між важким і дуже складним».

Починається нова ера, в якій ЄЦБ прагне підтримувати встановлений Маріо Драгі принцип «робити все необхідне, щоб гарантувати стабільність євро», але з новим набором інструментів, символічним інструментом якого спочатку буде антифрагментаційний механізм. оголосила кілька тижнів тому Крістін Лагард, щоб заспокоїти перші хвилювання на ринках після зміни грошово-кредитної політики.

Після цього оголошення дебати оберталися навколо того, чи ЄЦБ збирається супроводжувати можливу активацію цього механізму деякими умовами щодо країн-бенефіціарів чи ні. Оскар Арсе вчора підказав у цьому відношенні, що новий інструмент «збереже стимули для країн-членів проводити політику, що сприяє бюджетній стабільності», що, мабуть, підтверджує обмін фінансуванням в обмін на заходи, які ринок пророкував і навіть очікував.

Він попередив, що грошово-кредитна політика не може бути єдиним інструментом боротьби з кризою і що країнам доведеться використати свою податково-бюджетну політику для вирішення своїх проблем. «Є політика, яка краща, ніж грошово-кредитна, пристосована для реагування на конкретні вразливі місця кожної країни чи регіону», — наголосив він.

 

 

«ARA», 1 липня - «Санчес має намір подвоїти оборонний бюджет за сім років».

·         Президенту Іспанії, який виходить із саміту зміцненим, доведеться переконати парламент у мілітаристському повороті

·         Альянс домовився відправити Україні більше зброї: «Путін не виграє війну».

 

 

«ARA», 2 липня «Використання забороненої зброї розкриває брудну війну в Україні».

 

 

«El País», 1 липня - «Союзники передають більше зброї Україні».

Байден заявляє: "Ця війна не закінчиться перемогою Росії".

Саміт Атлантичного альянсу завершився вчора в Мадриді заявою про непохитну підтримку України на п'ятому місяці російського вторгнення. Незважаючи на військові труднощі на місцях та заворушення, що назрівають у багатьох суспільствах, кристалізувалася політична рішучість забезпечити Київ важчою та досконалішою зброєю, як і оголосили Вашингтон, Лондон та Париж. Зобов'язання включає навчання українських сил поводженню зі зброєю відповідно до стандартів НАТО. Президент США Джо Байден був прямолінійним: «Ця війна не закінчиться перемогою Росії над Україною». На питання, як довго громадяни миритимуться з високими цінами на бензин, він відповів: "Стільки, скільки буде потрібно Росії, щоб не перемогти Україну". Російський лідер Володимир Путін применшив запрошення Швеції та Фінляндії вступити до НАТО, але пригрозив відповісти на будь-яке військове підкріплення у цих країнах.

Союзники НАТО використали останній день щорічного саміту Альянсу, щоб передати послання про непохитну підтримку України, оскільки російське вторгнення триває вже п'ятий місяць, протягом кількох тижнів досягаючи успіхів на сході Донбасу і викликаючи серйозні глобальні потрясіння, особливо з точки зору ескалації. на їжу. Зіткнувшись із військовими труднощами на місцях та хвилюваннями, що назрівають у багатьох суспільствах, кілька країн оголосили про посилення підтримки Києва новою військовою допомогою, включаючи США, Велику Британію та Францію.

"Ця війна не закінчиться перемогою Росії над Україною", - заявив президент США Джо Байден на прес-конференції, оголосивши, що його країна готується направити додаткову військову допомогу на суму близько 770 млн євро. "Він включатиме передову західну систему ППО, нові боєприпаси для системи залпового вогню "Хімарс" і радари для виявлення артилерійських гармат", - сказав Байден, уточнивши, що його міністр оборони Ллойд Остін зустрічався в середині червня в рамках Контакт групової оборони України представникам п'ятдесяти. країн, готових надати підтримку країні, яка зазнала нападу. США схвалили військову допомогу Києву на суму близько 6,7 млрд. євро з моменту вступу Байдена на посаду.

Сполучене Королівство також скористалося самітом, щоб оголосити в середу про доставку додаткової допомоги на суму 1 160 мільйонів євро, яка включатиме засоби протиповітряної оборони, безпілотники та обладнання для радіоелектронної боротьби. Президент Франції Еммануель Макрон заявив на своїй прес-конференції, що Париж відправить ще шість артилерійських систем Caesar на додаток до 12. «Цезарі» мають радіус дії до 50 кілометрів.

Оголошення накладаються один на одного, а доставка часто стикається з труднощами і проходить набагато менш гладко, ніж спілкування. Але на саміті викристалізувалася політична рішучість забезпечити Україну важчою та досконалішою зброєю, ніж спочатку. У цьому сенсі Альянс висловив готовність навчати українські сили поводженню зі зброєю.

"Поступатися - означає поступатися нашим принципам", - говорить Еммануель Макрон. Все свідчить про затяжний конфлікт із постійними потрясіннями.

за стандартами НАТО. Українська армія використовує зброю радянського виробництва, але мізерні запаси такої техніки в арсеналах деяких східних партнерів НАТО закінчуються.

Іншим важливим аспектом є можлива поява втоми від війни в західних суспільствах через побічні ефекти конфлікту, що відображено в даних про інфляцію, таких як дані, опубліковані в середу в Іспанії. Не виключено, що це виллється у посилення тиску на уряди деяких західних країн для того, щоб вони проектували свій вплив заради переговорного рішення.

Але лідери як на саміті НАТО, так і на саміті Великої сімки, що завершився у вівторок, рішуче підтвердили концепції, далекі від цієї точки зору. «Поступка — це поступка нашим принципам, — сказав Макрон, — тому ми наполягатимемо на підтримці України та санкціях». «Якщо Україна програє, то програють демократії. Якщо Україна програє, буде складніше стверджувати, що демократія є найефективнішою моделлю управління», — заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на G-7. На питання, як довго американським громадянам доведеться платити високі ціни на газ, Байден відповів: «Все, що потрібно, щоб Росія не змогла перемогти Україну та не змогла вийти за межі України».

І «стільки, скільки буде потрібно» — таким був меседж «великої сімки» про готовність допомогти Україні. Лідери дали зрозуміти, що саме Київ має вирішувати, чи варто.

 

 

Ірландія «Irish Examiner», 2 липня - «Війна з Росією посилює загрозу для Ірландії».

Російське вторгнення в Україну "значно підвищило" рівень небезпеки для безпеки Ірландії, заявив суддя, який наглядає за нашими законами про шпигунство.

Пан суддя Чарльз Мінан заявив, що існують "дуже серйозні загрози" державі, і що ці загрози "збільшилися" за останній рік.

Він неодноразово закликав до оновлення законодавства, що дозволяє державним органам отримувати доступ до зашифрованих повідомлень з метою боротьби з організованою злочинністю та захисту держави. Він попередив, що відмова від модернізації законів «неминуче матиме серйозні наслідки». Пан суддя Мінан є призначеним суддею за двома ключовими шпигунськими повноваженнями — перехоплення телефонних дзвінків та пошти, а також доступу до даних про трафік у приватних повідомленнях.

Ці повноваження докладно описані у Законі про перехоплення поштових пакетів та телекомунікаційних повідомлень (Регулювання) 1993 р. та Закон про зв'язок (збереження даних) 2011 р. відповідно.

У своєму річному звіті за рік, що закінчився 27 червня 2022 року, суддя повідомив, що 24 червня він відвідав штаб-квартиру Garda у Фенікс-парку та казарми Маккі Сил оборони. У цьому звіті пан Судян Мінан сказав, що небезпеки для держави походять як зсередини, так і ззовні, додавши: «Російське вторгнення в Україну значно підвищило рівень небезпеки та загрози безпеці держави».

Він не став описувати основу для цієї оцінки, але сказав, що йому були передані «всі файли» щодо додатків для перехоплення, і він випадково вибрав файли для ретельного вивчення. "Існують дуже серйозні загрози безпеці держави з боку осіб або груп, організованих як усередині держави, так і за її межами", - сказав він. «Ці погрози збільшились минулого року».

Суддя заявив, що положення 1993 року «серйозно застаріли», оскільки визначення «телекомунікаційного повідомлення» ґрунтується на значенні, що міститься у законодавстві від 1983 року.

"Хоча ці перехоплення все ще використовуються, для боротьби зі злочинністю та захисту безпеки держави необхідно, щоб у законі була передбачена можливість доступу до передачі даних у зашифрованому вигляді", - сказав він. Громадянські права групи стверджують, що прослуховування зашифрованих повідомлень порушує права ЄС на недоторканність приватного життя і ставлять під сумнів технічну можливість перехоплення зашифрованих повідомлень. Вони кажуть, що ордери на прослуховування видає міністр юстиції, а чи не незалежний орган. Пан суддя Мінан сказав: «Оновлення законодавства, яке передбачає це, терміново необхідне і давно назріло. Неприйняття такого законодавства неминуче матиме серйозні наслідки для безпеки держави». Він також сказав, що юридичний глухий кут, пов'язаний із зберіганням та доступом до комунікаційних даних відповідно до Закону 2011 року, «необхідно вирішити».

Міністерство юстиції поспішає ухвалити законопроект про зберігання даних після рішення Європейського суду у справі Грема Дваєра про те, що загальне зберігання та доступ до даних для розслідування серйозних злочинів порушують закони ЄС. Представник сказав, що департамент працює над оновленням законодавчої бази, щоб відобразити технічні розробки з 1993 року.

 

 

Литва. «KD» -«Українка Софія: У мене немає інформації про чоловіка».

Вирвавшись із пекла війни на восьмому місяці вагітності, українка Софія народжувала в Каунасі не сама – за пологами сина по телефону спостерігав її чоловік, який зараз у російському полоні. Жінка живе надією.

 

 

Нідерланди. «Російські кіберзлочинці керують складною компанією на мільярд доларів».

  • Жертвою витоку цієї весни стала сумнозвісна група кримінальних хакерів.
  • В результаті обмін повідомленнями між лідерами групи знаходиться у відкритому доступі.
  • Банда виявляється набагато більше, краще організована та прибутковіша, ніж очікувалося.

Кіберзлочинці, які вимагають гроші у компаній, грабуючи чи блокуючи їх комп'ютери, діють професійніше, ніж очікувалося. Сумно відома російська банда Conti імпортує передові західні технології і має дослідницький відділ, який тестує нові методи атак, як показують дані, що просочилися.

У росіян є все необхідне, щоб у найближчі роки завдати збитків на мільярди доларів. Організації постійно зламуються за допомогою так званих програм-вимагачів та вимагають вкрадену інформацію. Буквально цього тижня комп'ютери зоопарку Артіс зазнали атаки, яка, крім іншого, заблокувала онлайн-продаж квитків. Хакери вимагають 1 мільйон доларів у крипто-монетах, щоб випустити комп'ютери.

Conti перетворюється на транснаціональну компанію з власними офісами та десятками штатних співробітників. Злочинці постійно інвестують у ефективність та інновації продуктів. Тим більше, що в Україні війна, ватажки банд явно співпрацюють із російськими спецслужбами.

Сила групи очевидна із внутрішніх повідомлень, що просочилися невдовзі після російського вторгнення в Україну. Експерти з компаній, що займаються кібербезпекою, проаналізували ці Contileaks і дійшли такого ж висновку: хакерська група набагато ієрархічніша і професійно організована, ніж передбачалося. Це одна з причин надзвичайної ефективності Conti.

"Я не знав, що вони настільки добре організовані", - сказав Пім Таккенберг, директор фірми з кібербезпеки Northwave, який регулярно домовляється з Conti про виплату викупу від імені клієнтів. "Conti - це вершина професіоналізму", - говорить Джон Фоккер, голова відділу погроз

інформація від Trellix. «У них є великі групи у платіжній відомості, вони інвестують у системи нападу, у них є ланцюжок підпорядкування».

Contileaks показують, що злочинці використовують західні технології. Наприклад, Conti купила передове обладнання безпеки SonicWall, щоб покращити власне програмне забезпечення для атак. Група також розміщує оголошення про пошук технічного персоналу на російському торговому майданчику Avito.

Половина злочинних доходів інвестується в організації, вважають експерти. Conti використовує складну торгівлю.

щоб уникнути санкцій проти Росії, а також іноземних спецслужб. Наприклад, компанія, що базується у Франції, купує Carbon Black, спеціальне програмне забезпечення для захисту від хакерів.

Лідери групи, які використовують кодові імена Стерн та Манго, обговорюють між собою довгострокову стратегію. Група хотіла б створити власну соціальну платформу. Двічі вони вже пропонували на існуючих російських форумах, але безуспішно. Беренд Баардсе, експерт охоронної компанії Eye Security, каже, що вони хочуть підключити мільйон учасників по всьому світу, можливо, для найму нових співробітників.

Згідно з розмовами, що пройшли, у групи також є ранні плани на власний блокчейн. Ця система цифрового шифрування дозволить їм перевіряти особу та репутацію членів банди, які реєструються у цифровому вигляді. Власна цифрова валюта також предмет обговорення. Група шукала експертів на кримінальних форумах для просування такої монети, зокрема, за рахунок підняття її в результатах пошуку Google.

"У нас поки немає доказів того, що ця монета існує", - сказав Крісто Батчер, голова відділу аналізу загроз у Fox IT. «Це показує, що злочинці мають великі амбіції не лише використовувати криптовалюти, а й самі розробляти та запускати їх».

Заробітна плата понад вісімдесят співробітників Conti виплачується два фіксовані дні на місяць. В один день виплати платні в червні 2021 року 73 147 доларів (69 705 євро) буде переведено в біткойнах. Це відповідає середній місячній зарплаті понад 1800 доларів на одного працівника. Середньомісячна брутто-зарплата у Росії становить 996 доларів.

Оцінки доходів Conti обчислюються сотнями мільйонів доларів, виходячи з транзакцій з біткойнами, згаданих у документах, що просочилися. Низка експертів вважають, що обсяг продажів цього року перевищить мільярд доларів.

Схоже, гурт відключив свої сервери на тиждень. Останньою активністю був напад на уряд Коста-Ріки. Експерти вважають, що Conti знаходиться у процесі зміни назви та працює над поділом на нові підрозділи. М'ясник із Fox IT: «Це могло б дати групі більше уваги та гнучкості. Це тільки робить їх небезпечнішими».

 

 

 Інші країни

 

Туреччина «Daily Sabah»  - «Туреччина діятиме належним чином, якщо обіцянки щодо угоди з НАТО не будуть виконані».

Швеція та Фінляндія повинні виконати обіцянки, дані Туреччини в рамках угоди про скасування вето на їхні заявки на членство в НАТО, сказав президент Ердоган на зворотному шляху з зустрічі в Мадриді, де альянс безпеки вказав на позитивний крок у боротьбі з тероризмом.

Угода, підписана з Фінляндією та Швецією про відміну вето Туреччини на їхні заявки на членство в НАТО, не є кінцем справи і зобов'язує скандинавські держави виконувати свої обіцянки, заявив у п'ятницю президент Реджеп Тайіп Ердоган.

У розмові з журналістами по дорозі назад з важливого саміту НАТО в Мадриді Ердоган сказав, що немає необхідності поспішати з ратифікацією двох заявок у парламенті. За його словами, спочатку Анкара має перевірити, чи виконують вони обіцянки, дані в рамках меморандуму, зокрема про екстрадицію підозрюваних, які розшукує Туреччина.

«Це має бути відомо: ці підписи не означають, що питання вирішене… Без схвалення нашого парламенту це не набирає чинності. Тож не треба поспішати», — сказав Ердоган. «М'яч зараз на їхньому боці. Швеція та Фінляндія нині не є членами НАТО. Коли є якась помилка, ми вже маємо незаперечні документи, і ми зробимо те, що необхідно», — додав він. 

Заголовок: «Російські ракети вбили 19 людей під Одесою після відступу зі Зміїного острова».

 

 

Індія. «The pioneer», 2 липня - «Моді та Путін розмовляють по телефону, обговорюють Україну, двосторонню торгівлю».

Прем'єр-міністр Нарендра Моді та президент Росії Володимир Путін у п'ятницю обговорили перевірені часом зв'язки між двома країнами. На переговорах фігурувало й питання війни в Україні. Моді виступав за діалог і дипломатію, щоб покласти край конфлікту, що триває в Україні.

Це був вчетверте, коли два лідери розмовляли телефоном з того часу, як у лютому почався конфлікт в Україні.

Лідери двох країн розглянули виконання рішень, ухвалених під час візиту Путіна до Індії у грудні 2021 року.

До речі, переговори відбулися через три дні після того, як Моді відвідав саміт G-7 у Німеччині, де лідери деяких країн обговорювали шляхи посилення тиску на Росію для припинення військових дій в Україні.

Індія досі утримувалась від голосування проти Росії в Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН).

Наводячи подробиці переговорів між Путіним та Моді, Міністерство закордонних справ (МЗС) повідомило, що два лідери обмінялися ідеями про те, як можна ще більше стимулювати двосторонню торгівлю сільськогосподарськими товарами, добривами та фармацевтичною продукцією. Лідери також обговорили глобальні питання, зокрема стан міжнародних енергетичних та продовольчих ринків.

У контексті ситуації в Україні прем'єр-міністр підтвердив давню позицію Індії на користь діалогу та дипломатії. Два лідери домовилися підтримувати регулярні консультації з глобальних та двосторонніх питань, йдеться у повідомленні МЕМ.

Вперше два лідери поговорили телефоном 24 лютого, коли почалися військові дії Росії в Україні. Путін та Моді розмовляли ще двічі 2 та 7 березня. 

Заголовок: «Російські ракети вбили щонайменше 19 людей в Одесі». 

 

 

Японія. «The Japan Times», 1 липня – «НАТО стає сміливішим, оскільки Захід протистоїть Росії та Китаю».

Зіткнувшись з новою агресією Росії, лідери НАТО в середу окреслили загальне нове потужне бачення, в якому Москва названа головним військовим противником альянсу, але також вперше оголошений стратегічним «викликом» Китаю.

Це був фундаментальний зрушення для альянсу, що зародився в роки холодної війни, але прийшов до того, щоб розглядати пострадянську Росію як потенційного союзника і взагалі не зосереджуватись на Китаї.

Але це було до 24 лютого, коли російські війська ринули через кордон в Україну, а китайські лідери демонстративно не приєдналися до глобального засудження.

«Поглиблення стратегічного партнерства між Китайською Народною Республікою та Російською Федерацією та їхні взаємопосилюючі спроби підірвати міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах, суперечать нашим цінностям та інтересам», — заявили лідери НАТО в новій заяві про місію, опублікованій під час їхнього саміту в Мадриді.

Цю заяву було зроблено того дня, коли високопосадовець американської розвідки заявив, що перемога в Україні ще не в руках Росії, обидві сторони заявили, що обміняли понад 200 військовополонених, а український чиновник сказав: «Усюди йдуть бої».

На саміті в Мадриді, який завершується в четвер, президент США Джо Байден та інші лідери НАТО спробували відповісти на войовничу Росію, що відроджується, президента Володимира Путіна. Безпосередньо перед публікацією програмної заяви вони направили офіційні запрошення до членів скандинавських країн Фінляндії та Швеції, які досі не приєдналися, проклавши шлях до найзначнішого розширення НАТО більш ніж за десятиліття.

"У момент, коли Путін зруйнував світ у Європі і напав на самі принципи, заснованого на правилах порядку, США і наших союзників - ми збираємося активізуватися", - сказав Байден. "Ми активізуємося".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що тисячі нових військовослужбовців будуть розгорнуті у восьми країнах на східному фланзі НАТО. І Байден сказав, що Вашингтон розмістить штаб армійського гарнізону та батальйон польової підтримки в Польщі, перші сили США, які постійно перебувають на східному фланзі НАТО.

Китай холодно відреагував на нові кроки НАТО.

«Ми виступаємо проти певних елементів, які виступають за участь НАТО в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні або азійсько-тихоокеанську версію НАТО, засновану на військовому союзі, - заявив посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь. — Застарілий сценарій холодної війни не має відтворити в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні не можна допустити заворушень у різних частинах світу».

Зі свого боку, Путін зосередив свою увагу на Центральній Азії, куди він навідувався, щоб заручитися підтримкою для Москви, що особливо важливо зараз, коли Захід зробив усе можливе, щоб перетворити Росію на націю-ізгоя.

 

 

ОАЄ «The National» - «Байден каже, що США підтримуватимуть боротьбу України «стільки, скільки буде потрібно».

 

 

«Khaleej Times» - «$380 ймовірна ціна на нафту, якщо Росія припинить ії постачання».

Путін має економічну силу, щоб помститися G-7, якщо ціна на російську нафту буде встановлена ​​в спробі закрутити гайки щодо Росії.

Але, враховуючи міцне фінансове становище Москви, країна може дозволити собі скоротити щоденний видобуток сирої нафти на 5 млн барелів, не завдаючи надмірних збитків економіці, написали в записці для клієнтів аналітики, зокрема Наташа Канева, голова відділу глобальної сировинної стратегії jPM.

Однак для більшості решти світу результати можуть бути катастрофічними. Аналітики пишуть, що скорочення щоденних поставок на 3 мільйони барелів підштовхне базові ціни на лондонську нафту до 190 доларів, тоді як у гіршому випадку 5 мільйонів можуть означати «стратосферні» 380 доларів за нафту, пишуть аналітики, згідно з Bloomberg.

«Найбільш очевидний і ймовірний ризик обмеження цін полягає в тому, що Росія може вжити заходів у відповідь, скоротивши експорт, щоб заподіяти біль Заходу», — написали вони.

 

 

«NYT» - «У боях на фронті гинуть погано підготовлені добровольці».

Україна. Юрій Брюхал, електрик за фахом, не мав особливо небезпечної ролі, коли він пішов добровольцем у сили територіальної оборони України на початку війни. Йому доручили доставляти товари та обслуговувати контрольно-пропускний пункт у відносній безпеці його сонного села.

Декількома тижнями пізніше його підрозділ передислокувався з його будинку на заході для фронтового бою на сході України, в центрі запеклих боїв з російськими військами. Він був убитий 10 червня.

Андрій Вертєєв, який працював у бакалійній крамниці у селі, перші місяці війни провів після роботи, охороняючи невелику естакаду, а вночі повертаючись додому до дружини та доньки. Потім він теж зголосився вирушити на схід. Він загинув у бою в Луганську, всього за кілька тижнів до Брюхаля.

Їхня смерть показала, наскільки війна торкнулася кожної громади по всій країні, навіть ті, що знаходяться далеко від фронту. Це також наголосило на ризиках, з якими стикаються добровольці з обмеженою підготовкою, які все частіше спрямовуються в такі битви, які є випробуванням навіть для найдосвідченіших солдатів.

 

 

«WP» - «Система озброєння, що поставляється США, змінює сили на передовий».

Головна зброя в арсеналі України проїхала ґрунтовою дорогою, не поміченою на жодній карті, вздовж поля з соняшниками, перш ніж військові припаркували її між деревами — гілками, що захищають її від російських безпілотників, які, безсумнівно, полюють на неї.

Високомабільна артилерійська ракетна система M142, широко відома як HIMARS, є однією з чотирьох ракет, які українці отримали минулого місяця від Сполучених Штатів у рамках пакету військової допомоги на суму 700 мільйонів доларів. Відряджені до цього солдати вже прикрасили інтер'єр зображенням напівроздягненої жінки, освіжувачем повітря та вервицями. На зовнішній стороні нанесені трафаретом три маленькі чорні черепи — по одному на кожну успішно уражену мету.

"Насправді їх шість", - сказав начальник цієї системи, чий позивний "Кузя". «У нас просто ще не було можливості додати решту трьох».

Після громадського невдоволення з приводу затримок Заходу у передачі обіцяного важкого озброєння, особливо реактивних систем залпового вогню, таких як HIMARS, українці швидко запустили своє нове обладнання більш як за чотири місяці після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення.

Кузя та його товариші заявили, що їхні цілі поки що зосереджені на російських командних пунктах – складах, де розміщувалися ворожі офіцери та озброєння.

Українські офіційні особи кажуть, що нова західна техніка вже приносить користь на полі бою — свідчення важливості постійної допомоги в галузі безпеки та болісної вартості повільних поставок, оскільки російські військові повільно розширюють свій контроль в Україні. східний регіон Донбасу. Повідомляється, що у четвер артилерійські удари французьких самохідних гаубиць, дислокованих у портовому місті Одеса, змусили росіян піти зі стратегічно важливого острова Зміїний у Чорному морі.

HIMARS є найпередовішою системою, наданою США, і має найбільшу дальність дії наземних озброєнь України, майже 50 миль, що дозволяє її силам точно вражати російські військові цілі, не наражаючи на небезпеку власне громадянське населення на окупованих територіях. Україна просила апони близько двох місяців. 

Підпис під фото: «За словами українських військових, підрозділ HIMARS має найбільшу дальність стрілянини з наземних озброєнь України та точність до одного ярду».

 

 

«The Global and Mail» - «Поранений в Україні канадець намагається зібрати кошти, щоб повернутись додому». 

Канадський військовий ветеран, який служив у Боснії та Афганістані, перш ніж добровільно воювати за Україну, проведе День Канади, лежачи з тяжким пораненням у лікарні, сподіваючись, що онлайн-кампанія збере достатньо грошей, щоб сплатити за його евакуацію додому до Оттави.

JT, як відомий 50-річний кадровий військовий, уникнув серйозних травм завдяки двом поїздкам на Балкани та чотирьом до Афганістану, де він служив у Кабулі та Кандагарі. Але 15 травня його успіх закінчився.

Його загін із 12 іноземних добровольців, який отримав прізвисько «Росомахи», виконував завдання у південно-східній Запорізькій області України, розмінуючи протитанкові міни, щоб українські війська могли просунутися на російські позиції.

Вони діяли парами. JT — фахівець підрозділу з розмінування — і американець рухалися лісовою долиною, використовуючи саморобні гаки для захоплення, щоб прибрати міни зі шляху запланованої української атаки.

Потім був дзвінок по радіо, який назавжди змінив кілька життів. Інший член Росомахи - ветеран армії США Стівен Забельскі - торкнувся розтяжки та підірвав міну.

52-річного чоловіка було вбито на місці, ставши другим американським військовим, який загинув у цій війні. Ще один американець був тяжко поранений.

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 30 червня про війну в Україні

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024