Перші шпальти світової преси 28 червня про війну в Україні

29 Червня 2022, 09:30
Російські ракети влучили в торговий центр у Кременчуці. Фото «De Standaard» 1600
Російські ракети влучили в торговий центр у Кременчуці. Фото «De Standaard»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

Головні теми газет:

  • Більшість перших сторінок Великої Британії присвячено ракетному удару Росії по торговому центру в Україні, внаслідок якого загинули щонайменше 13 людей.
  • До європейської солідарності щодо газу ще далеко. Коли справа доходить до закупівель, держави продовжують діяти насамперед із власної ініціативи
  • Росіяни мають перевагу, і це робить їх ще більш жорстокими
  •  G-7 зобов'язується стояти на боці України "доки буде потрібно"

 

  • G-7 обіцяє більше санкцій у Москві та більше фінансової та військової підтримки в Києві
  • РОСІЯ Вперше за століття країна збанкрутує через зовнішній борг
  • НАТО збільшить з 40 000 до 300 000 військовослужбовців високої готовності.

 

Велика Британія

 

Свою першу шпальту «i» присвятив фотографії пожежників, які борються із полум'ям у Кременчуці. Газета повідомляє, що вибух серед білого дня в «переповненому» торговому центрі викликав «глобальний протест», у тому числі з боку лідерів G7, які назвали це «навмисною провокацією» та «військовим злочином».

 

 

«Metro» повідомляє, що в момент удару в торговому центрі знаходилося близько 1000 осіб, назвавши удар «варварським нападом» російських військових на людей, які ходили за покупками. На відео, знятих за кілька миттєвостей після влучення ракети, видно, як «жертви кричать і намагаються втекти з палаючої, задимленої будівлі.

 

 

«Daily Telegraph». Глава британських збройних сил назвав російсько-українську війну "моментом 1937 року" для Великобританії, порівнявши вторгнення з підйомом нацистської Німеччини, повідомляє. Генерал сер Патрік Сандерс заявив, що додаткові британські війська мають бути готові до конфлікту в будь-який момент, що «вчинить тиск» на прем'єр-міністра Бориса Джонсона, щоб він зберіг чисельність британських збройних сил, йдеться в документі. каже, що західні лідери мають бути чесними з виборцями та «пояснити, що все це не коштуватиме дешево».

 

 

«Times» - прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Володимир Путін заплатить за своє варварство. Виступаючи на саміті G7 у Німеччині, пан Джонсон також зазначив, що ракетна атака ще більше зміцнить рішучість Європи продовжувати підтримувати Україну, тоді як газета зазначає, що Великобританія «натхнена єдиним фронтом» на щорічній зустрічі багатих країн.

 

 

«Daily Express» також наводить засудження Джонсоном «жахливого» нападу на мирних жителів, яке, за його словами, свідчить про «глибину жорстокості», виявлену російським президентом. Газета зазначає, що внаслідок вибуху, який прем'єр-міністр також кваліфікував як "злочин проти людяності", постраждали щонайменше 50 людей.

 

 

 

За повідомленням «Financial Times», НАТО має намір збільшити кількість військовослужбовців, які перебувають у стані підвищеної готовності, до 300 000 осіб, що в сім разів перевищує поточний рівень. Генеральний секретар оборонного альянсу Єнс Столтенберг також оголосив про збільшення чисельності військ поблизу Росії в рамках переходу до «повної оборони союзної території», йдеться у документі. У документі йдеться, що це «історичне зрушення порівняно з епохою після холодної війни», оскільки військовий альянс «із запізненням» визнав Росію «найсерйознішою та найпрямішою загрозою його безпеці».

 

 

«Guardian» - «Багато загиблих внаслідок попадання ракети в торговий центр».

Повіомляється, що в ТРЦ у Кременчуці перебували понад 1000 людей, коли російська ракета влучила в переповнений торговий центр у центральному українському місті Кременчук, у результаті чого загинули та отримали поранення десятки людей, повідомляє українська влада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на момент атаки в будівлі перебувало понад 1000 людей. На знімках з місця події видно гігантські клуби чорного диму та полум’я, а бригади швидкої допомоги поспішають шукати жертв та гасити пожежу.

Прокуратура повідомила Guardian, що в руїнах було знайдено 14 тіл, одна людина померла від отриманих ран у лікарні. Щонайменше 40 заяв про зникнення безвісти подали місцеві жителі, які шукають близьких, які перебували в будівлі та зникли безвісти.

Старший радник Зеленського Антон Геращенко сказав: «На даний момент відомо про загибель 15 людей від ракетного удару по торгово-розважальному центру у Кременчуці».

Вважалося, що в будівлі перебувало близько 1000 людей, коли ракета вдарила, що спричинило масову пожежу, на гасіння якої 300 рятувальникам знадобилося більше чотирьох годин.

Микола Лукаш із прокуратури Кременчуцького району повідомив, що сьогодні привезуть крани, які допоможуть підняти обвалений дах ТЦ.

«Ми не знайшли тіл дітей. Багато тіл згоріло. Нам потрібно провести тести ДНК. На даний момент на місці виявлено 14 тіл, ще один помер у лікарні», – сказав Лукаш.

Коли на місто настала ніч, згоріла будівля була освітлена прожекторами. Через дорогу чекали родичі, які боялися, що їхні близькі опинилися в будинку.

Атака сталася в день зустрічі G7 в Німеччині, де лідери обговорювали способи покарання Москви за її вторгнення і пообіцяли стояти з Україною «доки буде потрібно».

У спільній заяві лідери G7 назвали напади Володимира Путіна на мирних жителів «воєнним злочином».

У заяві йдеться: «Ми, лідери G7, засуджуємо огидний напад на торговий центр у Кременчуці. Ми разом з Україною оплакуємо невинних жертв цього жорстокого нападу. Невибіркові напади на невинних мирних жителів є військовим злочином. Президент Росії Путін і винні будуть притягнуті до відповідальності.

«Сьогодні ми підкреслили нашу непохитну підтримку України перед обличчям російської агресії, невиправданої війни вибору, яка триває вже 124 дні».

Вони заявили, що «продовжуватимуть надавати фінансову, гуманітарну, а також військову підтримку Україні, скільки буде потрібно».

«Ми не заспокоїмося, доки Росія не закінчить свою жорстоку і безглузду війну проти України».

Росія посилила свої ракетні удари по Україні під час саміту, вразивши в неділю столицю Київ і запустивши 20 ракет з білоруської території, що викликало в Україні занепокоєння, що Москва прагне втягнути свого ключового союзника Білорусь у конфлікт.

Зеленський заявив у Telegram, що кількість жертв «немислима». Він писав: «Окупанти обстріляли торговий центр, де було більше тисячі мирних жителів. ТРЦ горить, рятувальники гасять пожежу, кількість постраждалих немислима. Росія продовжує виводити своє імпотенцію на простих громадян. На порядність і людяність від Росії сподіватися марно».

 

 

«Daily Mirror» - «Жах: росіяни напали на переповнений торговий центр

"Щонайменше 13 людей загинули в магазинах". Російські літаки націлені на сім'ї

 

 

 

«The Independent» - Росія потрапила в торговий центр з 1000 усередині.

Щонайменше 13 загиблих під час «варварського» ракетного удару в центральній Україні. 

Борис Джонсон та інші лідери G7 засудили «жахливу» смертельну російську ракетну атаку на торговий центр в Україні. Дві ракети вдарили по комплексу в Кременчуці, на південний схід від Києва, вчора загинули щонайменше 13 людей і поранено 40. Президент Зеленський, який раніше закликав лідерів G7 в Баварії надати більше зброї, назвав ці жертви "немислимими" і заявив, що було 1000 покупців всередині. «Варварська» атака сталася, коли британські війська мають бути частиною масової експансії сил НАТО, спрямованих на посилення оборони на фланзі альянсу в Східній Європі.

 

 

«The Herald». Прем’єр-міністр засуджує «жорстокість» Путіна, оскільки в результаті страйку загинули щонайменше 13 людей

БОРИС Джонсон засудив «жорстокість і варварство» Володимира Путіна після ракетного удару по торговому центру в Україні, в результаті якого загинули щонайменше 13 людей.

Прем’єр-міністр зазначив, що напад у день виступу українського Володимира Зеленського на саміті G7 у Німеччині зміцнить рішучість союзників протистояти російському лідеру.

Зеленський, який закликав лідерів G7 постачати системи протиракетної оборони, назвав збитки від атаки на об’єкт у Кременчуці «немислимими».

Джонсон сказав: «Ця жахлива атака ще раз показала глибину жорстокості та варварства, до яких опуститься російський лідер».

Раніше прем’єр-міністр заявив, що «ціна свободи варта того, щоб заплатити» і що Велика Британія має бути готова підтримувати боротьбу України проти Росії стільки, скільки буде потрібно, будь-якої ціни.

Він та його колеги-лідери G7 також пообіцяли «надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно».

БОРИС Джонсон сказав, що «ціна свободи варта того, щоб заплатити» і що Велика Британія повинна бути готова підтримувати боротьбу України проти Росії стільки, скільки буде потрібно.

Прем’єр-міністр стверджував, що західні союзники повинні продовжувати підтримувати Україну, оскільки протистояння агресії Володимира Путіна в кінцевому підсумку зробить світ безпечнішим і процвітаючим.

Війна в Україні привів до зростання вартості життя, загострюючи турбулентність міжнародних цін на енергоносії та викликаючи дефіцит продовольства через те, що російський Чорноморський флот перешкоджає поставкам зерна з портів країни.

Але, виступаючи на саміті G7 в Німеччині, пан Джонсон сказав, що цей тиск почне послаблюватися, а довгостроковий економічний вплив захисту заснованої на правилах системи міжнародної поведінки буде корисним для світової економіки.

Якщо пану Путіну не чинити опір, це може дати зелене світло таким країнам, як Китай, для досягнення власних цілей територіального розширення, припустив він.

З'явилася новина про те, що в українському місті Кременчук внаслідок ракетного удару загинули щонайменше 13 людей. Джонсон сказав, що напад був актом «жорстокості та варварства».

Оскільки російське вторгнення триває, Великобританія надала Україні близько 1,5 мільярда фунтів стерлінгів економічної та гуманітарної підтримки плюс близько 1,3 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги.

Прем’єр-міністр сказав BBC на саміті в Баварських Альпах: «Я думаю, що економічні наслідки для Великобританії почнуть зменшуватися, ми знайдемо шляхи для вирішення ситуації, і деякий тиск на витрати почне зменшуватися.

«Але лише з точки зору того, щоб дотриматися курсу, уявіть собі, якби ви цього не зробили. Уявіть собі, якби ми дозволили Путіну піти насильницьким завоюванням величезних частин іншої країни, суверенної, незалежної території – уроки з цього були б абсолютно жахливими в усіх країнах колишнього Радянського Союзу. «Отже, з точки зору економічних наслідків цього, це означатиме довгострокову нестабільність, це означатиме тривогу в усьому світі». Порівнюючи ситуацію з поразкою нацистської Німеччини, пан Джонсон відмовився обмежити підтримку Великобританії. «Я б сказав людям: я думаю, що іноді ціну свободи варто заплатити». «І просто пам’ятайте, що в середині минулого століття демократіям знадобилося багато часу, щоб усвідомити, що вони повинні протистояти тиранії та агресії. Це зайняло у них багато часу, було дуже дорого».

Коментар Джонсона прозвучав у той день, коли президент України Володимир Зеленський звернувся до лідерів Великобританії, США, Канади, Японії, Франції, Німеччини та Італії по відеозв’язку з Києва, коли вони зібралися на розкішному курорті Schloss Elmau.

Зеленський закликав їх бути «партнерами, а не спостерігачами» і забезпечувати військову техніку, яка потрібна його країні. На саміті:

▪ Велика Британія пообіцяла 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт пошкодженої залізничної інфраструктури України, щоб створити сухопутний маршрут для вивезення зерна з країни.

▪ Уряд також поставить:

1,5 мільйона фунтів стерлінгів на розробку процесу тестування, щоб визначити, чи було зерно, яке продається Росією на світовому ринку, незаконно вивезене з України.

Лідери розглядають можливість встановлення обмеження ціни на російську нафту.

Пан Зеленський сказав лідерам G7  що не треба дозволяти конфлікту в його країні «затягуватися на зиму», додавши: «Якщо Україна переможе, переможете ви всі». «Якщо Україна переможе, виграєте всі ви».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 26 червня про війну в Україні

 

The Scotsman - Зеленський: «Неможливо уявити» збитки після нападу на магазини». Президент України Володимир Зеленський попередив, що кількість втрат, що очікуються від російської ракетної атаки на жвавий торговий центр, у якому проживає до тисячі людей, «неможливо уявити».

За словами чиновників, внаслідок нападу на торговий центр у місті Кременчук пізно вдень у понеділок загинули щонайменше 10 людей і 40 отримали поранення, але реальні цифри очікуються набагато вищими.

На відеозаписах видно густі клуби диму, що піднімаються з торгового центру, який горів після нападу.

Борис Джонсон засудив «жорстокість і варварство» російського президента Володимира Путіна, сказавши: «Ця жахлива атака ще раз показала глибину жорстокості та варварства, до яких опуститься російський лідер.

«Знову наші думки з родинами невинно загиблих в Україні. Путін повинен усвідомити, що його поведінка лише посилить рішучість України та будь-якої іншої країни G7 підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно».

Міський голова Віталій Мелецький назвав напад «воєнним злочином».

Він повідомив у дописі у Facebook, що удар стався у «дуже людному» місці, де місцеві жителі займалися своїми звичайними справами.

У торговому центрі були магазини одягу, взуття та спорту, а також магазини іграшок, супермаркети та універмаги.

Зеленський сказав: «Окупанти обстріляли торговий центр, де було понад тисячу мирних жителів. ТРЦ горить, рятувальники борються з вогнем, кількість постраждалих уявити неможливо.

«[Це не була] небезпека для російської армії, жодної стратегічної мети. Тільки спроба людей жити нормальним життям, яка так обурює окупантів. Росія продовжує перекладати своє безсилля на простих громадян. Марно сподіватися на адекватність і людяність з її боку».

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив у Telegram, що щонайменше двоє загинули, близько 20 отримали поранення, дев'ять у важкому стані.

Удар був нанесений наступного дня після того, як Росія вперше за кілька тижнів напала на українську столицю Київ, при цьому ракети вразили щонайменше два житлові будинки.

Росія стверджує, що атаки насправді були українськими ракетами, які «помилково» влучили в будівлі.

Міністерство оборони Росії стверджує, що випустило чотири "високоточні" ракети повітряного базування, націливши на завод з виробництва боєприпасів для українських реактивних систем залпового вогню, при цьому всі ракети впали на ціль.

Тим часом Росія здійснює повноцінний штурм останнього українського опорного пункту на сході Луганщини, «обливаючи вогонь» на місто Лисичанськ із землі та повітря, заявив місцевий губернатор.

Сергій Гайдай повідомив, що російські війська обстрілюють Лисичанськ після захоплення сусіднього міста Сєвєродонецьк останніми днями.

Це частина посиленого російського наступу з метою вилучення ширшого регіону Донбасу з-під контролю українського уряду, що, за словами західних експертів, стало новою головною метою війни пана Путіна в Україні, яка триває вже п’ятий місяць.

«Вони ллють вогонь на місто як з повітря, так і з землі. Після взяття Сєвєродонецька ворожа армія зосередила всі свої сили на захопленні [нашого] останнього опорного пункту в Луганській області – Лисичанська», – сказав пан Гайдай.

Росіяни намагаються блокувати місто з півдня, «знищуючи все, до чого може дістатися їхня артилерія та реактивні системи залпового вогню», — додав він.

Останніми тижнями російські війська захопили кілька сіл і міст на південний схід від Лисичанська і намагаються зупинити доступ до міста з півдня.

На заході мер міста Слов’янська — потенційно наступного великого поля битви — сказав, що російські сили після світанку обстріляли місто касетними боєприпасами, у тому числі той, який влучив у житловий район.

Українські війська тижнями зміцнювали свою оборону навколо Слов’янська через занепокоєння, що це може стати наступною великою метою Росії, якщо Лисичанськ впаде.

Минулого тижня пан Зеленський заявив, що Москва хоче «захопити і повністю знищити» Слов’янськ.

 

 

«Daily Star» - «У ПУТІНА ЛИШЕ 2 РОКИ».

Хворий тиран «помре за два роки».

Учора ввечері стверджували, що у хворого на РАК Володимира Путіна «попереду не довге життя».

Старший офіцер української розвідки генерал-майор Кирило Олексійович Буданов каже, що російський президент, встав, страждає від кількох «важких» захворювань – і помре через два роки.

Раніше він заявляв, що Божевільний Влад страждає на рак, що уряд тирана заперечував.

Буданов також стверджував, що Україна стоїть на порозі великих перемог у війні з окупантами, а «перемоги» очікуються до серпня.

Він сказав: «Оборона України триває чотири місяці, а оборона Сєвєродонецька – трохи більше чотирьох тижнів.

«Наші сили там не будуть знищені, цього не буде.

«На окремих ділянках лінії фронту ми успішно контратакуємо, на окремих ділянках лінії фронту успішно обороняємося».

Він сказав, що успіх України проти росіян «зрештою призведе до зміни керівництва Російської Федерації», і що переворот «вже розпочато». Колишній керівник московської станції ЦРУ Девід Хоффман також заявив, що змова щодо скинення Путіна вже триває.

Він сказав, що удар настане раптово, коли змовники завдадуть удару до того, як російський президент запідозрить їх. Російська економіка також зазнала серйозної шкоди від західних санкцій: понад 1000 компаній, включаючи McDonald’s, Visa і навіть Lego and Levi’s, вийшли з країни.

 

 

Європа

 

Австрія «Der Standard» -  «НАТО хоче збільшення на 300 тис. військових»

Підвищення готовності Столтенберг оголошує про семикратне збільшення сил швидкого реагування.

 

 

«Kurier» - «До європейської солідарності щодо газу ще далеко».

Коли справа доходить до закупівель, держави продовжують діяти насамперед із власної ініціативи.

 

 

Франція. «Le Figaro» - «Військова рада НАТО проти Росії».

На саміті альянсу до четверга в Мадриді буде ухвалено рішення про зміцнення військового потенціалу проти ворога, який більше не є гіпотетичним.

Альянс — це питання взаємодоповнюваності ресурсів та політичного діалогу. Для захисту свого східного флангу вона поєднує свої можливості. Оснащений вісьмома ракетами "Астер" з дальністю 60 км, модуль ППО "Мамба" забезпечує, наприклад, захист бази НАТО неподалік Констанци в Румунії. Французька система була пов'язана з командною мережею Атлантичного альянсу та з румунською системою оборони. "Але ми ніколи не проводили тренування з "Мамбою" в рамках НАТО", - дивується і шкодує високопоставлений французький офіцер, наголошуючи, що НАТО необхідно терміново переглянути свою організацію. Альянс має заново навчитися діяти перед менш гіпотетичною російською загрозою, ніж раніше, понад чотири місяці після початку вторгнення в Україну. У вівторок тридцять держав-членів альянсу зустрінуться у Мадриді на історичному саміті.

Після багатьох років миру в Європі та міжнародного врегулювання криз «колективна оборона» знову стала головною місією НАТО. "Багато країн НАТО стурбовані своєю безпекою", - заявила представник Пентагону в альянсі Рейчел Еллехуус на конференції інституту CSIS. НАТО має «вміти реалізувати статтю 5», якщо це необхідно, додала вона. Стаття 5 організовує колективну відповідь у разі нападу на союзника.

Оскільки Росія збільшує свої смертоносні бомбардування України, президента Володимира Зеленського було запрошено взяти участь у відеоконференції на саміті. Якщо НАТО гарантує, що не перейде червоної межі, союзники повинні домовитися про ту чи іншу форму допомоги Україні, включаючи постачання систем зв'язку або засобів захисту від безпілотників. "У довгостроковій перспективі ми допомагатимемо Україні в її переході з техніки радянських часів на сучасну техніку типу НАТО", - також заявив у понеділок генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

Зустріч у Мадриді ознаменує зміну доби. Дванадцять років тому, прийнявши в Лісабоні свою чергову «стратегічну концепцію», союзники простягли руку Росії, яку тоді вважали «стратегічним партнером». Це була епоха, коли військові асигнування скорочувалися. В Іспанії тридцять країн-членів, навпаки, мають визнати Москву «прямою та безпосередньою загрозою» їхній безпеці. «Росія обрала конфронтацію», — зазначив Йєнс Столтенберг, вітаючи той факт, що дев'ять із тридцяти країн уже досягли або перевищили поріг у 2% свого бюджету, який виділяється на їхню оборону, за який НАТО виступає з 2014 року. поріг все частіше розглядається як підлога, а не стеля», - сказав Столтенберг. Дев'ятнадцять країн запланували досягти 2% до 2024 року. Німеччина, яка здійснила революцію у цій галузі, тому готова взяти на себе велику відповідальність.

Після анексії Криму Росією союзники посилили свою військову присутність у Польщі та країнах Балтії. З 24 лютого було розгорнуто чотири нові батальйони в Угорщині, Словаччині, Румунії та Болгарії. Очікується, що в Мадриді союзники оголосять про посилення деяких із цих військ «до рівня бригади», тобто близько 5000 солдатів. Єнс Столтенберг також оголосив про перетворення Сил реагування НАТО (СРН), які можуть об'єднати до 40 000 солдатів, з можливістю постановки на бойове чергування «понад 300 000 солдатів». Він також пообіцяв заздалегідь розмістити техніку та боєприпаси, у тому числі системи ППО та командні пункти. «Ці війська тренуватимуться разом із місцевими силами оборони. Таким чином, вони зможуть швидко відреагувати на будь-яку надзвичайну ситуацію», - наголосив він.

Але війна не розпорошила всі джерела напруженості між союзниками. Країни Балтії, що знаходяться на лінії фронту проти Росії, хотіли б, щоб НАТО продовжувала зміцнюватися. "Росію можна стримати тільки військовими засобами", - говорить джерело в прибалтійських дипломатичних колах. Створення постійних баз НАТО є одним з можливих варіантів. Теоретично вони були виключені з моменту підписання «основного акту» відносин із НАТО у 1997 році. Але військові держави, такі як Сполучені Штати чи Франція, швидше за виступають за ротацію підрозділів, що дозволяє адаптуватися до потреб.

Через два з половиною роки після засудження «смерті мозку» НАТО перед лондонським самітом президенту республіки Еммануелю Макрону доведеться взяти до відома його воскресіння. Глава держави все ще бореться за визнання у «Стратегічній концепції», яку необхідно ухвалити.

"Обговорення все ще тривають", - повторили ми в понеділок в Єлисейському палаці. "Було б незбагненно, якби роль ЄС не була визнана", - додав він. У своїх переговорах із США Франція також наполягає на тому, щоб НАТО не називала Китай ще одним противником НАТО. Вашингтон не відмовився від своєї стратегічної стурбованості. Вперше до участі у саміті альянсу будуть запрошені Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея та Японія.

Останній болісний пункт порядку денного саміту стосується розширення. Рішенням, також історичним, Швеція та Фінляндія подали заявку на членство. Але Туреччина блокує. Президент Реджеп Тайіп Ердоган хоче домогтися поступок від своїх «союзників» на користь власної «безпеки». Діалог відбувся у понеділок. Кожна коаліція має свої слабкості.

 

 

Бельгія «De Standaard» - «Росіяни мають перевагу, і це робить їх ще більш жорстокими».

Російські ракети влучили в торговий центр у Кременчуці, де перебувало близько тисячі людей. Невідомо, скільки людей загинуло, але ця атака дає зрозуміти, що Україні терміново потрібні кращі системи протиповітряної оборони.

 

 

Хорватія. «Večernji list» - «Десять пунктів оборони Заходу від Росії та Китаю».

Енергетична безпека, продовольча безпека, рекордна інфляція – все це створює все більший тиск на єдність Заходу, який, як каже Байден, не розділений і не буде розділений.

Обмеження цін на нафту і газ, щонайменше 200 мільярдів доларів на інвестиції в інфраструктурні проекти в країнах, що розвиваються, збільшення кількості військ НАТО у підвищеній бойовій готовності до понад 300 тис.

Розпочинаючи війну в Україні, президент Росії Володимир Путін «з самого початку розрахував, що НАТО і G7 якимось чином розділяться», – заявив президент США Джо Байден на початку зустрічі семи найрозвиненіших демократій світу в замку Ельмау на півдні Баварії. "Але ми не робили і не будемо", - додав Байден.

Два саміти, один між лідерами G7 в Німеччині та інший між лідерами НАТО та партнерами в Іспанії, цього тижня стануть місцем і часом для дедалі складніших спроб демократичних західних країн допомогти Україні захиститися від російських агресорів, завдати економічної шкоди Росії. але вони не втрачають контролю над стабільністю своїх суспільств і держав.

Пізніше цього тижня на саміті НАТО в Мадриді очікується ухвалення стратегічної концепції альянсу, в якій Росія  вже не буде "стратегічним партнером" як було визначено у Стратегічній концепції 2010 року. А буде прямою загрозою безпеці Альянсу та міжнародному порядку. Також приймаються рішення про створення більш постійних і значно більших баз НАТО на сході альянсу, від Балтійського до Чорного моря.

Але зібрання державних діячів НАТО в Мадриді, де Швеція та Фінляндія спочатку планувалося стати майбутніми членами з підписаним протоколом про вступ, починається сьогодні ввечері без ясності щодо того, коли Туреччина може фактично зняти блокаду приєднання двох північних країн до альянсу.

На саміті G7 одна з великих ідей, які обговорюються, – це обмеження цін на нафту і газ з Росії. Ефект від санкцій протилежний тому, чого хотів Захід, тому що Росія, щоправда, експортує менше енергії до Європи та світу, але насправді заробляє більше. Через підвищення цін, яке сталося на ринку через невизначеність, яку приносить війна, і через санкції як реакцію на ту російську війну. Узгоджене політичне рішення західних країн про встановлення «стелі» максимальної ціни на нафту і газ може мати залізний ефект у плані суттєвого скорочення надходжень для Росії і водночас зупинення зростання цін на енергоносії в західних країнах, включаючи Європейський Союз, де стан найкритичніший.

Принаймні так вважають американці та інші, хто підтримує цю ідею. Але деякі в Європі, і, як повідомляється, в основному німці, побоюються, що такий захід може дати Росії підставу для припинення постачання газу, створюючи паніку через неможливість заповнити європейські газові сховища до цільового рівня 90 відсотків перед початком наступного зимового опалювального сезону. 

На переговорах у замку Ельмау Байден нібито переміг президента Франції Еммануеля Макрона, але ще не канцлера Німеччини Олафа Шольца, але навіть це може статися, якщо вважатимуть, що неофіційні заяви просуваються до введення максимальних цін на російську нафту і газ.

– Як G7, ми об’єднані на боці України і будемо її підтримувати. Для цього ми повинні приймати важкі, але необхідні рішення. Ми продовжуватимемо тиснути на Путіна. Ця війна має закінчитися, - сказав канцлер Шольц, вітаючи відеозвернення президента України Зеленського до учасників саміту в Баварських Альпах. Господарі, німці, також запросили лідерів Аргентини, Індії, Індонезії, Південної Африки та Сенегалу, чий президент Макі Салл цього року також очолює Африканський Союз, у якості гостей на зустріч G7.

Такий жест свідчить про продовження безперервних зусиль американців і європейців залучити на свій бік так звані країни глобального півдня, для яких російське вторгнення в Україну є не стільки «чорно-білою війною», а тому вони тримаються відносно нейтрально, не чіпляючись за санкції Заходу.

У неділю американці оголосили, що планують інвестувати 200 мільярдів доларів в інфраструктурні проекти в країнах, що розвиваються, у своєрідному демократичному варіанті стратегії, яку Китай реалізує протягом тривалого часу. З американцями – європейці, від яких також очікується фінансовий внесок.

У фінансовому плані Росія вчора відчула першу несплату боргу вчасно, це перша офіційна глухота з 1918 року, повідомляє New York Times. Термін виплати близько 100 млн доларів відсотків за державними облігаціями закінчився 27 травня, після чого в неділю закінчився 30-денний «пільговий період», а виплата не зарахувала рахунки інвесторів у ці облігації.

 

 

 «La Stampa» - «Остання путінська різанина». «Російські ракети по ТЦ Кремчук: 13 загиблих та понад 60 поранених».

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» - «Захід відповість Росії».

Починається саміт НАТО у Мадриді. Ми розширимо східні бойові групи НАТО до бригадного рівня. А чисельність наших сил підвищеної готовності понад 300 тисяч

 - заявив Єнс Столтенберг, голова Альянсу.

Напередодні саміту НАТО у вівторок у Мадриді генеральний секретар Єнс Столтенберг виклав основні рішення щодо зміцнення східного флангу Альянсу.

Після першого вторгнення Росії в Україну та анексії Криму у 2014 році НАТО прийняло рішення розмістити багатонаціональні бойові групи у Польщі, Естонії, Латвії та Литві. Усього їх налічується близько 5 тисяч. солдатів, і їхня присутність у разі нападу Росії має спровокувати ширшу міжнародну реакцію, включаючи підкріплення із США. Однак прибалтійські держави вважають, що напад Росії зітре їх з землі до того, як НАТО зробить контратаку, щоб звільнити їх. Звідси постулати про те, що батальйони НАТО (близько 1000 солдатів кожен) повинні розширюватися до бригад, які зазвичай складаються з кількох тисяч солдатів і мають набагато більшу вогневу міць.

- Ми збільшимо бойові групи у східній частині НАТО до рівня бригади, - підтвердив Столтенберг у понеділок, хоча й обмовився, що збільшення присутності не обов'язково має бути однаковим для кожної країни. Деталі буде визначено ще.

Вже цього року Альянс вирішив створити ще чотири бойові групи: у Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині. Це реакція на зростаючу загрозу навколо кордонів України та Чорноморського регіону.

НАТО також готується розгорнути бригади за "новою моделлю", яку зараз у Брюсселі називають "німецькою моделлю" у зв'язку з військовою пропозицією Берліна Литві. Справа в тому, що командування, техніка та озброєння будуть дислоковані на східному фланзі, але більшість солдатів постійно дислокуватимуться на батьківщині. Їхнє «первісне призначення» для захисту однієї з країн східного флангу означатиме часті навчання на сході та тилову підготовку до швидкого розгортання у разі війни. - Одним із прикладів нової моделі є присутність Німеччини у Литві. Я очікую, що інші союзники НАТО візьмуть на себе аналогічні зобов'язання, пояснив Столтенберг у понеділок.

- Ми трансформуємо сили реагування НАТО та збільшимо чисельність наших сил підвищеної готовності до більш ніж 300 000 осіб. - також оголосив Столтенберг, що означає - спричинене агресією Росії - більш ніж шестиразове збільшення "сил підвищеної готовності", дислокованих у їхніх країнах.

Крім того, очікується, що цього тижня на саміті НАТО в Мадриді буде ухвалено нову Стратегічну концепцію.

"Я чекаю чіткої вказівки в новій концепції на те, що члени НАТО вважають Росію найсерйознішою і безпосередньою загрозою для нашої безпеки", - сказав Столтенберг.

НАТО також надасть у Мадриді пакет допомоги для України. Згідно з витоками, йдеться про підтримку переходу з техніки радянських часів на стандарти НАТО.

Українці на окупованих російськими територіях переходять до партизанської війни.

 

 

Іспанія. «ARA» - «G-7 зобов'язується стояти на боці України "доки буде потрібно".

  • G-7 обіцяє більше санкцій у Москві та більше фінансової та військової підтримки в Києві
  • РОСІЯ Вперше за століття країна збанкрутує через зовнішній борг
  • НАТО збільшить з 40 000 до 300 000 військовослужбовців високої готовності.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 27 червня про війну в Україні

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024