23 червня, 81 рік тому, московити розстріляли в’язнів Луцької тюрми

23 Червня 2022, 15:47
Луцька тюрма 1176
Луцька тюрма

Добірка публікацій Район. Історія про трагедію Луцької в'язниці.  

23 червня 1941 року, коли війська гітлерівської Німеччини підходили до Луцька, з тамтешньої тюрми  радянські окупанти  звільнили неповнолітніх та засуджених за малозначні злочини, решту ув'язнених розстріляли. Зі слів працівниці Інституту національної пам’яті Лесі Бондарчук, за в'язничними мурами тоді загинуло близько двох тисяч мешканців сорока міст і сіл Волині.

Про трагедію Луцької тюрми наше видання давало ряд публікацій. Зокрема, це Старе місто: підняли перші рештки розстріляних в’язнів, у якій ідеться про те, як археологи під час розкопок знайшли рештки загиблих в’язнів та підняли їх підняли на землю. За кількістю черепів визначили, що  віднайшли тіла близько півсотні людей.

 

 

Стаття Які злочини тоталітарного режиму ховала Луцька в’язниця присвячена  історії Луцької трагедії та розкопкам на території монастиря Бригіток, будівля якого  була облаштована під окружну в’язницю, яка існувала в часи самодержавства, радянської влади (до і після Другої Світової війни) та німецької окупації.

 

 

У публікації  Донька Зінаїди Рубіновської поділилися спогадами про матір, яка пережила розстріли у Луцькій тюрмі волинянка ділиться  спогадами про матір, котра вийшла живою з того більшовицького рекла.

 

 

Луцький фотограф Віктор Чухрай поділився світлинами з першого несанкціонованого мітингу проти органів НКВС, який відбувся у 1989-му році – про це йдеться в новині Унікальні фото першого мітингу під стінами Луцької тюрми

 

 

І нарешті інтерв'ю з істориком та краєзнавцем Сергієм Годлевським, який багато років займається вивченням Трагедії Луцької тюрми – Волинська Голгофа: що варто пам'ятати про Трагедію Луцької тюрми.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024