Донька Зінаїди Рубіновської поділилися спогадами про матір, яка пережила розстріли у Луцькій тюрмі

23 Червня 2021, 10:48
Спогади про Зінаїду Рубіновську 1747
Спогади про Зінаїду Рубіновську

Волинянки Зінаїди Рубіновської не стало чотири роки тому. Жінка була однією з тих, хто вижив під час масових розстрілів у Луцькій тюрмі у ніч на 23 червня 1941 року.

Спогадами про матір поділилася її донька Калина Войтович. Про це пише «Суспільне».

Зінаїда Рубіновська жила в селі Шельвів. Ще юнкою, у 16 років, дівчина стала зв’язковою УПА, розповідає її донька Калина. До Луцької в’язниці у лютому 1941-го потрапила через участь у Шевченківському вечорі. Там, каже жінка, її мама читала «Катерину». За це одразу ж викликали на розмову до сільради, потім заарештували разом з багатьма односельцями.

За участь у вечорі і читання творів Шевченка жінці присудили 10 років тюрми.

У Луцькій тюрмі 17-річна Зінаїда втрапила у камеру з десятками жінок. Там, як у спогадах розповідала жінка, терпіла побої і знущання. Їх називали «контриками» й до загальних звинувачень додавали інші, політичні. Отримала вирок – 10 років таборів і 5 – позбавлення громадянських прав. До Сибіру, розповідала Зінаїда Рубіновська, відправити засуджених НКВСники не встигли. Німці увійшли до Луцька, совєти почали розстрілювати ув’язнених у тюрмі.

Жіночу камеру відчинили лучани, які шукали рідних. Так мама Калини Войтович врятувалася від розстрілу. Ями із загиблими бранцями тюрми засипали вапном.

Після цього жінку арештовували ще раз – уже була заміжньою, виховувала дітей. Допитували, знущалися, але – відпустили. Зінаїда Рубіновська працювала у колгоспі – на ланці та на фермі, розказує донька. До настання Незалежності України нікому не розповідала про своє минуле.

«Встала, помолилась і каже: Богу дякувати, я дожила до того, за що я завжди страждала, до Незалежної України», – пригадує Калина Войтович.

У 2012 році Зінаїда Рубіновська виклопотала пам’ятний знак у селі Шельвів тим односельцям, які боролися за незалежність України.

За часів Незалежності жінка щороку приїздила до Луцької тюрми, аби вшанувати пам’ять загиблих і закатованих. До останніх днів, каже донька, раділа, що можна не пошепки розповідати про любов до України. Померла Зінаїда Рубіновська у січні 2018-го на 94-му році життя.

У червні 1941-го у Луцькій тюрмі було понад 2 тисячі бранців, – розповів історик Богдан Зек. Каже: дослідники сходяться на версії, що розстріляних було до двох тисяч, майже три сотні могли оминути смерті. Зокрема, каже, це євреї, яких через тиждень після тих подій розстріляли гітлерівці.

Читайте також: Лучани вшанували пам’ять жертв Другої світової війни

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024