Створили віртуальну виставку «Депортації. Візуальна пам'ять»

09 Грудня 2021, 18:00
Спецпоселенці та спецпоселенки на лісозаготівельних роботах у Томській області, 1950-ті роки. Джерело: Приватний архів Віри Цвик (Боровець) 1310
Спецпоселенці та спецпоселенки на лісозаготівельних роботах у Томській області, 1950-ті роки. Джерело: Приватний архів Віри Цвик (Боровець)

Команда громадської організації «Після тиші» створила віртуальну виставку «Депортації. Візуальна пам'ять». Проєкт здійснили за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля, Бюро Київ – Україна. 

Про це повідомили на сторінці «Після тиші» в фейсбуці.

Ця виставка є першою спробою упорядкувати та критично проаналізувати фотографічний спадок людей, яких депортували з Західної України до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії упродовж 1944-1953 років.

Радянський режим депортував понад 210 тисяч мешканців Західної України. Більшість з них – родини учасників підпілля ОУН та вояків УПА, які тоді перебували у нелегальному статусі, загинули або відбували терміни у таборах ГУЛАГу. 

Читайте також: Операція «Запад»: наймасовіша депортація на Західній Україні

Також депортували родини заможних селян, які противились колективізації, греко-католицьких священників, які відмовились переходити у православ’я, свідків Єгови та інших. 

Як повідомляють на сайті виставки, команда «Після тиші» упродовж року інтерв’ювала людей, які пережили радянські масові депортації, та їхніх рідних. Під час роботи вдалося оцифровувати фотографії з приватних архівів. 

Виставка «Депортації. Візуальна пам’ять» – це початок подальших критичних досліджень візуальної спадщини радянського періоду та досвіду примусових міграцій у минулому та сучасному.

Якщо ви маєте фотографії з депортації та пов'язані з ними історії – напишіть команді ГО «Після тиші» за електронною адресою – [email protected] або на сторінці у фейсбуці.

Читайте також: «І поїхали ми на двох підводах»: чи отримають депортовані українці відновлення справедливості від держави

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024