Верховна Рада засудила злочин комуністів – депортацію українців з теренів Польщі

24 Вересня 2021, 13:28
Депортація 5445
Депортація

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 2038 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки».

Про це повідомили на сайті Верховної Ради України.

Законопроєктом пропонується визнати примусове переселення осіб українського походження у 1944-1951 рр. з місць їх постійного проживання на території Польської Народної Республіки депортацією та здійснити відшкодування моральних та матеріальних збитків, соціальних пільг для людей, що постраждали внаслідок депортації.

Читайте також: Спогади про депортацію: 92-річна волинянка розповіла про Холмщину та свою родину

Матеріальні та моральні збитки підлягають відшкодуванню у розмірах та порядку, які встановив Кабінет Міністрів України у вигляді щорічної разової матеріальної допомоги.

Крім цього, на депортованих осіб поширюються пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», як для учасників війни, а на членів сімей депортованих осіб – пільги, передбачені зазначеним Законом для членів сімей учасників війни.

Таке поширення пропонують здійснити незалежно від дати народження депортованої особи, оскільки внаслідок депортації більшість переселенців втратила документи, які підтверджують їх перебування на території Польщі. 

Через цю обставину примусово переселені особи мають значні проблеми з підтвердженням депортації, тому порядок надання статусу депортованої особи встановлюється Кабінетом Міністрів України при відповідному міжнародному співробітництві з Республікою Польща.

Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Читайте також: Створили видання про українських жертв Холмщини та південного Підляшшя у 1939–1944 роках

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024