У музеї-скансені в Рокинях перекривають дах старовинної хати

26 Липня 2021, 11:17
Музей-скансен в Рокинях 1590
Музей-скансен в Рокинях

У Рокинівському музеї-скансені, що неподалік Луцька, перекривають дах старовинної хати. Про це повідомляє Суспільне. Дах двохсотлітньої хати перекривають снопами з очерету.

«Щоб зв'язати один такий сніп, потрібно витратити дві з половиною години. А щоб перекрити весь дах, то лише на одну сторону треба 40 снопів очерету», – розповідає робітник Дмитро Шрамко

«Очерет заготовили самі. Роботу почали три тижні тому. Перед тим, як класти снопи з очерету, будівлю перекрили спеціальними рулонними матеріалами», – додає робітник Роман Мишко.

Читайте також: Рокинівський музей-скансен провів ребрендинг

Провідний науковий співробітник музею Олександр Середюк розповів, що хату привезли у музей-скансен у 2010-му році з колишнього Шацького району. За підрахунками, будівлі понад дві сотні років. Вона складається з трьох частин: хати, сіней та комори.

Зі слів Романа Ковальчука, директора рокинівського музею, на часткове перекриття даху двохсотлітньої хати витратили понад 10 тисяч гривень. Він розповів, що планують повну реконструкцію будівлі. Спершу планують змінити підлогу, реставрувати експонати, які вже понищились від часу. На території є 5 старовинних хат, які потребують реконструкції.

Читайте також: В Острозі оновлять музей академії

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024