Віктор Медведчук не оскаржив рішення суду щодо «Справа Василя Стуса»

18 Травня 2021, 18:00
1568

Лідер партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук не подав касаційну скаргу на рішення апеляційного суду щодо книги «Справа Василя Стуса».

Про це повідомляє видання «Історична правда».

Автор книги та головний редактор видання «Історична правда» Вахтанг Кіпіані поділився цією новиною у фейсбуці.

«Є гарна новина. Маємо документальний доказ, що нєкто Медведчук не подав касаційну скаргу на рішення апеляційного суду щодо книги "Справа Василя Стуса". Отже, крапку іменем України поставлено.

Лояльний КГБ екс-адвокат не отримав бажаного – ні заборони книги "в будь-який спосіб на будь-якій території", ні жодних вилучень з моїх текстів, ні спроби отримати фактичне вето на згадування свого імені в контексті розправ над українськими поетами Стусом і Литвином», – написав Вахтанг Кіпіані.

Читайте також: «Справа Василя Стуса»: Віктор Медведчук програв суд

Він подякував адвокатові В'ячеславу ЯкубенкуЄвгену Захарову та Харківській правозахисній групі за підтримку його представника в суді, а також видавництву «Vivat».

Водночас Кіпіані зауважив, що попереду ще рішення суду, яке стосується розміру витрат на правничу допомогу. А також повідомив, що Медведчук не хоче компенсувати оплату роботи захисників видавництва.

Нагадуємо, що 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» та інформації про неї.

Зокрема, суд визнав недостовірними деякі фрази, наведені у книзі, і зобов'язав видалити їх, а також заборонити розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що містять інформацію про Медведчука.

30 листопада Київський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника журналіста Вахтанга Кіпіані на рішення суду першої інстанції щодо книги «Справа Василя Стуса».

Розгляд апеляційної скарги мав розпочатися 21 січня 2021 року, але засідання перенесли на 19 лютого. Під час засідання 19 лютого суд оголосив перерву і переніс розгляд на 19 березня.

19 березня 2021 року Київський апеляційний суд скасував рішення Дарницького районного суду Києва про заборону поширення книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

Довідково:

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КГБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів. Віктора Медведчука призначили державним адвокатом Стуса, коли його у 1980 році заарештували вдруге.

Читайте також: Архів національної пам’яті презентував освітні відеоролики про пошук репресованих

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024