Архів національної пам’яті презентував освітні відеоролики про пошук репресованих

17 Травня 2021, 17:04
1451

Архів національної пам’яті презентував п’ять відеороликів, які навчають українців самостійно шукати інформацію про репресованих. Захід приурочили до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Про це повідомляє видання «Історична правда».

П'ять відеороликів можна переглянути на офіційній Youtube-сторінці Архіву національної пам'яті.

У першому відео «Що таке Архів національної пам'яті» директор Ігор Кулик розповідає про установу та 4 мільйони документів періоду СРСР, які у ній зберігатимуться.

Читайте також: Від польського Сейму до катівні НКВС: як праонук відшукав інформацію про прадіда волинянина

У другому відео «З чого почати пошук документів про репресованих родичів» наводиться перелік основних онлайн-баз даних, в яких кожен охочий може вільно шукати інформацію про постраждалого від репресій предка.

У третьому відео «В яких архівах шукати інформацію про репресованого родича» надається перелік архівів, в яких можна знайти архівну слідчу справу чи справу на ув'язненого родича.

Читайте також: Патріарх політв’язнів: біографія Михайла Сороки, який відсидів 35 років

У четвертому відео «Як написати заяву в архів» розповідається про те, яку обов'язкову інформацію треба вказати при зверненні в архів, чи потрібно доводити родинний зв'язок, щоб отримати архівну справу на репресованого і як довго архіви відповідають на звернення.

Читайте також: Волинську сім'ю відправили до Сибіру через вигадку про сина-упівця. #ЦінаІсторії

У п'ятому відео «Як працює Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих при Архіві національної пам'яті» йдеться про те, як працює сервіс з пошуку інформації про репресованих при ГДА УІНП, у який безкоштовно можуть звернутися за допомогою всі охочі.

Також у відео історію своєї сім'ї та успішного пошуку справи на розстріляного у 1937 році прадіда розповідає одна із заявниць Консультаційного центру.

Читайте також: У Сибір за книжку про Січ: як «совєти» репресували луцького студента

Відео на замовлення Архіву національної пам'яті створили «Divaki production».

 Читайте також: Закатовані в Биківні: сумна доля минулих поколінь. #ЦінаІсторії

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024