Друга світова та боротьба українців проти нацизму: добірка статей від Район.Історія

08 Травня 2021, 14:21
День пам'яті та примирення 1269
День пам'яті та примирення

7 травня  німецькі збройні сили підписали акт капітуляції у Другій світовій війні, а наступного дня  документ набрав  чинності, тож у більшості країн світу саме 8 травня відзначають як День перемоги над нацизмом.

В Україні 8 травня проголошене Днем пам'яті та примирення Указом Президента України  «Про заходи з відзначення у 2015 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року.

З нагоди цієї дати редакція Район. Історія підготувала добірку статей нашого видання, присвячені Другій світовій та боротьбі українців проти нацизму.

У 2021 році деякі офіційні установи продовжують вживати хибний термін «фашистські загарбники», відзначаючи річниці у різних містах України. Хоча ще 2014 року фахівці Українського інституту національної пам'яті розробили методичні матеріали щодо вигнання нацистських окупантів з України. Про це в статті Не «визволення від фашистських загарбників»: як правильно відзначати річниці.

На Волині ліс під час воєн був територією боротьби усіх з усіма. Тільки у Другу світову тут ішли запеклі бої між українськими повстанцями, червоними партизанами, німецькими і радянськими військами, загонами Армії Крайової…Про лісові могили, їх пошук і догляд   розповідає Темний ліс пам’яті: репортаж з однієї братської могили.

Розповідь волинянки яка пережила війну та нацистську окупацію, голод та безгрошів’я та дочекалася незалежності України – у статті «В селі нацисти зробили концтабір і заганяли за колючий дріт людей» – 90-річна жителька Грабова розповіла про своє життя.

Про пошуковий загін «Відродження» на чолі з ковельчанином, підполковником ЗСУ Вадимом Дорофєєнком та його діяльність розповідає Один день із життя пошукового загону на Турійщині. Підняли із землі тіла солдатів і спогади війни.

Де шукати причини Волині-1943, у чому різниця між українсько-польським конфліктом у Галичині та на Волині та чи тільки УПА була «організатором» Волинської трагедії, дізнаєтеся зі статті Волинь перед Волинню: історичні корені трагедії 1943 року.

У який саме день у червні 1941 року німці окупували Ковель? Про це є аж три версії в статті Чи знаєте ви, коли німці окупували Ковель?

«Найжахливіша в історії війна сталевим тевтонським катком пройшла і Локачами»,  – так починає свою розповідь про війни на Волині автор статті Гаряче літо 41-го року: події на Локачинщині

Ну і нарешті розповідь про унікальне самоврядне  утворення на звільненій 1943 року воїнами Української Повстанської Армії від нацистів території Волині, де майже пів року населення жило самостійно, розповість КОЛКІВСЬКА РЕСПУБЛІКА СВОБОДИ.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024