Вижила в Сагрині: історія луцької вчительки. #ЦінаІсторії

11 Грудня 2020, 17:14
2237

Редакторка видання Район.Історія – Оксана Мельничук поділилася історією своєї бабусі Олени Миронівни Шум (Кузьми), яка вижила в подіях одного із найкривавіших злочинів проти українців.

Олена Миронівна народилася 1930 року селі Комарів поблизу Замостя (Польща). На її юність припали найстрашніші події ХХ століття – Друга світова, різанина в Сагрині та примусове виселення. Від смерті цілу сім'ю врятувала небайдужа полька та маленька іконка Ченстоховської Божої Матері. 

Жінка запам'ятала ті сумні події на все життя.


 

«Ця правда «незручна». Все ж, про неї не можна мовчати. Я можу довго говорити про цю мудру та сильну жінку, адже мені пощастило зростати поруч з нею. 

У свої ніжні 14 років Олена зазнала страшну трагедію, яку вже ніколи не змогла забути. Вона завжди казала: «Після того, що я пережила, я нічого не боюся». Олена була найстаршою і мала сестер Євгенію та Марію. Батьки передчували щось лихе і тому часто ходили до села Сагринь, адже його охороняв відділ Української допоміжної поліції. 

Жахіття розпочалося раптово, але сім'ю прихистила полька. Коли до них навідалися бандити із перевіркою, то жінка сказала, що це її невістка з дітьми. У прабабусі Марії була іконка Ченстоховської Божої матері і саме ця святиня врятувала цілу сім'ю. Тоді Марія відбулася лише ударом приклада. Вони запідозрили, що це українці, але точних доказів у них не було. Однак, без втрат не обійшлося, загинули наші родичі (прізвище Мазурок).

Після того сім'ю виселили в чужу для них Одеську область. Розуміючи, що сім'я довго не протягне, Кузьми вирішили поїхати на Волинь, де гуртувалися вихідці із Холмщини. Родина оселилася в Луцьку на вулиці Троїцькій (Драгоманова). Старовинний будинок часто горів і нині від нього лишилася пустка. На одному із фото бабуся стоїть саме біля нього. В Луцьку бабуся також познайомилася із дідусем Андрієм, але про нього вже в іншому дописі.

Я дуже рада, що з'явився такий флешмоб. Це прекрасна нагода дослідити своє коріння та дізнатися рідну історію»,  – йдеться у дописі Оксани.

В 1950 році Олена Миронівна закінчила фізико-математичний відділ Луцького педінституту. Свою професію вона дуже любила та присвятила їй 30 років. Працювала у луцькій школі № 11. Вдома зберігається альбом вітань, який зробив  7-Г клас.

Усі фото належать Оксані Мельничук.

Читайте також: Вкрали 10 років життя: історія агронома з Рівненщини. #ЦінаІсторії

Нагадаємо, що долучитися до флешмобу може кожен. Правила флешмобу прості. Все що потрібно зробити це:

  • розмістити старе фото і розповісти про нього, використавши тег #цінаІсторії;
  • зробити будь-який внесок на Спільнокошті для Район.Історія на розвиток проєкту;
  • факт оплати підтвердити у своїх коментарях;
  • передати естафету двом людям.

 Читайте також: Чемодан листів: історія випадкової зустрічі на ковельському вокзалі. #ЦінаІсторії

Історія повинна стати цікавою та доступною для всіх! Підтримайте видання Район.Історія на СПІЛЬНОКОШТІ.

Використання фото без дозволу редакції інтернет-видання Район.Історія заборонене. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024