Мати голови першого колгоспу на Волині була депутаткою Верховної ради УРСР

21 Вересня 2020, 17:00
2233

Парасковія Варфоломіївна Васюта (1890-1979) ‒ українська радянська діячка, колгоспниця, членкиня правління колгоспу імені Сталіна села Уховецьк Ковельського району Волинської області.

Її «зробили» депутатом Верховної Ради УРСР. Про це написала на сторінці Занесло в село журналістка Олена Лівіцька.

Читайте також: Занесло в село: авторський проєкт журналістки Олени Лівіцької

Параска Васюта була матір’ю голови колгоспу. Колгосп у селі Уховецьк на Ковельщині був особливим, бо то перший колгосп на Волині, який організували після приходу совєтів на початку 1940 року. 

На фото Параска Васюта у білій хустці.

«Типова нардепка часів СРСР. Бездоганна кандидатка в нардепи, коли депутатів і депутаток вибирали задля бездоганних радянських міфів. У парламенти йшли доярки, свинарки, матері й дружини комуністів... Майже так, як зараз водії, помічниці, співачки та івент-менеджери», – йдеться у дописі.

Читайте також: «Тоді сиділи тихо, щоб і муха не пролетіла», – екс-депутатка розповіла про те, як представляла Волинь у Верховній Раді УРСР

Тодішній Уховецьк ‒ село «патріотичне», «просвітянське». Саме там створити осередок комуністичного духу, це було справою честі для совєтів. Колгосп, не міг зватися інакше, як колгоспом ...Сталіна.

«Потім довгі роки навколо нього будували класні радянські історії. Возили туди піонерів на екскурсії. Головою колгоспу став комуніст Михайло Васюта, батька і брата якого нібито вбили польські жандарми перед 39-м. А на матір Михайлову поклали місію бути нардепкою...» – пише журналістка.

Фото початку 50-х з архіву лучанки Ольги Гармидер. Десь у селі Уховецьк, в хаті бабусі Полі приймають у гості її сестру Марію з Польщі. Їх розлучила навіть не війна.

Полю матір віддала на виховання іншим людям, а всіх інших дітей лишила при собі в Польщі. Сестри зустрілися через роки, в селі Уховецьк. Ось вони – поруч. Поля в темній хустці, Марія – простоволоса, в центрі.

Родина зійшлася. Гостя ж з самої Польщі (а в повоєнні роки звідти до СРСР пускали далеко не кожного). Запросили Параску Васюту. Знаменитість. Так і сфотографувалися на згадку.

А потім помер Сталін.

«Ми того дня саме корову до Ковеля здавати привезли. Ідемо з чоловіком. А всюди прапори. Гуде кругом! Сирени! Страшно! І вже на забойному пункті розказали нам, що то вождя не стало. Доки з Ковеля вернулися, вже й у селі траур. Люди позбиралися. Ридають. Я правда, плакати не стала. А через скількісь-то літ наш колгосп перейменували, і став він імені Васюти», – так в одній із публікацій про смерть Сталіна згадувала жителька села Уховецьк Галина Борисюк.

Читайте також: Ретро-фото з життя Шацька: колгосп імені Сталіна, кафе і мода 50-х

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024