Коли народилася Олена Пчілка: справжня дата

17 Липня 2023, 13:06
Олена Пчілка 4396
Олена Пчілка

Щорічно день народження Олени Пчілки викликає у прихильників її творчості та дослідників етнографічної й фольклорної спадщини збентеження. Адже коли говорять про появу на світ Ольги Драгоманової найчастіше, озвучують кілька дат. 

Хоч у науковому світі на це питання вже дали відповідь, проте у колах прихильників дискусії з цього приводу точаться донині. То ж коли народилася велика українка – 17 липня чи 29 червня? 

Насамперед врахуймо наступне. Коли мова де про злам ХVIIIXIX століть, важливо не забувати про зміни, що відбулися у календарній системі. Від 1918 року Рада міністрів УНР затвердила «Закон про заведення на Україні числення часу по новому стилю і переведення годинників на середньоєвропейський час». 

Читайте також: Моду на вишиванки і українську мову ввела Олена Пчілка

Відтоді дати попереднього календаря починають зазначати у дужках поруч із датою нового: 25 (12) лютого 1918. Але у контексті народин Ольги Драгоманової і тут спостерігаємо розбіжність. Адже різниця між червневим і липневим варіантами становить більше 13-ти днів.

То звідки ж узялося 17 липня і чому воно настільки міцно закріпилося у датуванні, що навіть було викарбувано на могильній плиті письменниці?

За відповіддю – до метрики

У пошуках істини нам не обійтися без першоджерел і документів. Пропоную поглянути на метричну довідку із Соборно-Успенської церкви м. Гадячого (старосвітська назва Гадяча) про народження Ольги Петрівни Драгоманової. 

У відомості зазначено, що її видала Полтавська духовна консисторія 16 вересня 1911 року на прохання дійсної статської радниці Ольги Петрової Косач. Як бачимо, правдивість дати засвідчує вже сама отримувачка.

Соборна церква. Гадяч

З огляду на ряд фактів, у достовірності інформації документа сумніватися не доводиться – чоловік Ольги Петрівни був Петро Антонович Косач, чиє прізвище вона носила і який обіймав посаду дійсного статського радника. У записі йдеться: 

«Червня двадцять дев’ятого (29 числа) у чиновника 8 класу Петра Якима Драгомана і законної дружини його Єлизавети Іванової, обидва православні, народилася донька Ольга хрестив протоієрей Іоан Симонов того місяця і числа…».

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

17+12 отримуємо 29

Ще одним документом, якому можемо повністю довіряти є «Молитвослов» батька громадської діячки. Рукою Петра Якимовича Драгоманова у зшитку виведено: 

«17 червня 1849 року в п’ятницю 9:45 години пополудні народилася моя донька Ольга».

У 1927 році тоді ще студент Гадяцького технікуму Петро Одарченко виконав копію із того батьківського молитовника. Відбулося це під час роботи з рукописним фондом музею імені Михайла Драгоманова, що його облаштували у місті 1920-го року. 

Петру Васильовичу наприкінці 1910-х років поталанило близько знатися і приятелювати з письменницею, проживати поруч, винаймаючи у Ольги Петрівни помешкання на території старої Драгоманівської садиби. 

Читайте також: Мешканець Звягеля листувався з Оленою Пчілкою

Будинок Драгоманових у Гадячі

У майбутньому відомий науковець, літературознавець, критик і педагог Петро Одарченко у своїх спогадах і літературних розвідках відкриє для дослідників і краєзнавців чимало важливих штрихів біографії Олени Пчілки.

Завважмо, що попри авторитетність джерел дати у метриці та молитовнику теж не збігаються. Навіть якщо ми вирахуємо 13 діб розбіжності у старому і новому календарях то все одно не зведемо кінців. 

Чому так? А тому, що хрестили Ольгу Драгоманову на 12-й день опісля народження і церковний запис засвідчує акт хрещення нарівні з датою іменин. Єдине про що можемо сказати напевне: і вищенаведені документи і шанований інформатор відкидають широковживану дату народження 17 липня, адже обидва вказують нам лише на червень.

Читайте також: Онлайн-екскурсії місцями Лесі Українки

Звідки ж узявся липень

З’ясувати це ми зможемо звернувшись до свідчень доньки Олени Пчілки Ізидори Косач-Борисової:

«Вам цікаво знати, як сталося, що в автобіографії трапилася помилка, – писала вона до Петра Одарченка у листі від 22 лютого 1970 року. – Коли «Рух» (Харківське видання) в 1930 році приступив до видання маминих творів, мама була дуже хвора. За неї писав редактор пан Черкаський. І місяць він записав римськими шість. Мама завжди уважно перечитувала записане ним. А як вийшла книжка, то і мама, і я одразу зауважили той липень. Мама ту помилку сприйняла байдуже, і помилка пішла у «світ широкий…». 

Відповідь зовсім не крилася від нас, а знаходилася майже на поверхні. Нам лиш треба було знати де шукати. І нехай ми сьогодні не зробили ніякого відкриття, та все ж нині з певністю можемо сказати: «29 (17) червня 1849 року народилася Ольга Петрівна Драгоманова, більш відома під псевдонімом Олена Пчілка».

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

Коментарі
17 Липня 2023, 16:53
Дуже корисна і змістовна стаття, дякую авторці. Вичерпна інформація, котра кладе ще один так необхідний камінчик в історію України
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024