Онлайн-екскурсії місцями Лесі Українки

28 Грудня 2021, 17:19
Леся Українка в Урочищі Зелений Гай, 1904 р. 1954
Леся Українка в Урочищі Зелений Гай, 1904 р.

Команда проєкту «Українка 1.5.0» створила оглядовий тур «Місцями натхнення», щоб наблизитись до розуміння природи та оточення Лесі Українки у різні роки. 

Відомо, що Леся Українка багато подорожувала (зокрема по причині хвороби та необхідності перебування у теплому кліматі) та в самій Україні були улюблені місця відпочинку у теплу пору року. Саме тому першою зупинкою у маршруті став Гадяч Полтавської області, і зокрема відомий «Зелений Гай». Про це пишуть на сайті проєкту «Українка 1.5.0».

Більше про перебування Лесі Українки у «Зеленому Гаю» можна дізнатися у відеорозповіді старшої наукової співробітниці Марії Рахмун.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Подорожуючи далі, команда проєкту завітала до музею Панаса Мирного у Полтаві. У 1903 році відбулась знаменна подія для Полтавської громади та світу інтелігенції того часу – урочисте відкриття пам'ятника Івану Котляревському.

Цікавий факт, що після урочистостей більшість митців зупинилися у домі Панаса Мирного. Дім, в якому перебували зокрема і Леся Українка, Олена Пчілка – згодом став Літературно-меморіальним музеєм Панаса Мирного. 

Сама будівля, інтер'єр та особисті речі (включно зі старовинним фортепіано на якому грала і Леся Українка) здебільшого збереглися в оригінальному вигляді.

У формі невимушеного діалогу кореспондентка Дарина Литвак і старша наукова співробітниця музею Вікторія Пащенко спробують реконструювати деталі цієї знаменної події.

Читайте також: «Місцями натхнення...»: онлайн-екскурсія Новоград-Волинським музеєм Лесі Українки

Читайте також: У Колодяжному відреставрували будинки Косачів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром