Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

01 Травня 2020, 15:04
Фото Лесі Українки у барвах 6603
Фото Лесі Українки у барвах

Адміністратори Facebook-сторінки «Історія України у барвах» зробили кольоровими фото української письменниці, перекладачки, культурної діячки Лесі Українки.

В описі сторінки адміністратори зазначають, що колоризують чорно-білі фото, які мають цінність для нашої історії. Проєкт некомерційний, і ніколи комерційним не стане. Авторські права на світлини належать їхнім авторам і правовласникам.

«Для колоризації ми використовуємо засіб DeOldify, він має відкритий програмний код. Комп’ютерний алгоритм добре натренований фахівцями, але відтінки кольорів (зокрема одягу) можуть дещо відрізнятися від тих, які бачили сучасники в реальному житті. Просимо звертати на це увагу, перш ніж критикувати за недостовірність. Натомість запрошуємо в коментарях додавати свої варіанти колоризації, якщо вони краще передають барви. Програмні алгоритми постійно вдосконалюються.

Ми розуміємо, що в реальному життя все могло виглядати трохи по іншому, але нами рухає бажання оживити наше минуле і краще уявити як виглядали наші предки. Ви маєте повне право не поділяти наших переконань і надавати перевагу чорно-білим фото, але давайте не будемо про це сперечатися. Ми живемо у вільному суспільстві», – йдеться на сторінці. 

Пропонуємо переглянути фото Лесі Українки та її оточення у кольорі. 

Читайте також: «Леся Українка – наша козирна дама», – Оксана Забужко на «Фронтері». ЦИТАТНИК











Читайте також: Як вітали з Великоднем і готували паску у родині Косачів

Леся Українка серед родичів і знайомих. Зелений Гай, 26 червня 1906 року. Зліва направо: Перший ряд (сидять): Петро Косач, Антоніна Трегубова. Другий ряд (стоять): Катря Трегубова, Леся Українка, Олена Пчілка, Ольга Косач-Кривинюк з сином Михальом, Єлісей Трегубов.

Читайте також: Олена Пчілка видавала єдиний український журнал для дітей у Російській імперії

Леся Українка з родичами. Зелений Гай, літо 1906 року. Зліва направо: Перший ряд (сидять): С. М. Драгоманов, Олександра Шиманoвська. Другий ряд (сидять праворуч): Марія Карташевська, Леся Українка. Третій ряд (стоять): К. В. Квітка, Олена Пчілка, Ізидора Косач, Ольга Косач-Кривинюк, М. В. Кривинюк.

Леся Українка серед мешканців вілли «Континенталь». Гелуан, грудень 1909 – квітень 1910 року.

Леся Українка. Київ, 11 травня 1913 року. Фото Юрія Тесленка-Приходька. В останній раз Леся Украінка відвідала Київ 28 квітня (11 травня) – 12 (25) травня 1913 року. Зупинилась вона у квартирі своєї матері (вулиця Маріїнсько-Благовіщенська, 101). В цій квартирі двоюрідний брат поетеси Юрій Тесленко-Приходько зробив серію фотографій, яка стала останньою в житті Лесі Українки.


Жалобна процесія з тілом Лесі Українки на Байковому кладовищі, 7 серпня 1913 року

Читайте також: У Волинській ОДА розробили програму відзначення 150-річчя Лесі Українки

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром