Для працівників тергромад Рівненщини провели навчання з питань охорони культурної спадщини

29 Березня 2024, 13:03
Для працівників тергромад Рівненщини провели навчання з питань охорони культурної спадщини 376
Для працівників тергромад Рівненщини провели навчання з питань охорони культурної спадщини

На базі Державного історико-культурного заповідника Дубна відбулося навчання для працівників територіальних громад з питань охорони культурної спадщини.

Захід пройшов у змішаному форматі. До тренінгу долучилися представники 43 громад Рівненщини. Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

В січні цього року за доручення голови облради Андрія Карауша надіслали листи всім 64 громадам області із переліком об’єктів культурної спадщини. У ньому – 163 пам'ятки місцевого значення та 44 – національного. 

У відповідь громади мали надати актуальну інформацію про тих, хто користується цими спорудами та землею під ними. У підсумку, 26 громад взагалі не відповіли, 38 інформацію надали, однак неповну.

На лютневій сесії депутати облради одним із рішень офіційно звернулися до громад з проханням до 15 березня надати інформацію про те, хто і на яких правах користується пам’ятками. Наразі відповіді ТГ в облраді опрацьовують та узагальнюють.

Щоб допомогти громадам розібратися у цьому питанні, на початку березня обласна рада провела зустріч-навчання. Тоді фахівці наголосили на важливості мати історико-архітектурні опорні плани, які захищають об’єкти культурної спадщини від самовільної реконструкції чи будівництва.

Тренінг, який відбувся напередодні – продовження цієї ініціативи. Фахівці профільного управління ОДА розповіли громадам про порядок обліку об’єктів культурної спадщини та їх інвентаризацію, про норми міжнародного права та захист культурної спадщини під час збройного конфлікту.

Читайте також: В Україні оновлять законодавство у сфері культурної спадщини

Науковці акцентували увагу на проблемах охорони пам’яток архітектури Рівненщини, розповіли про порядок укладання акту візуального обстеження та нормативно-правову базу у сфері охорони культурної спадщини.

Як свого часу зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, такими рішеннями та ініціативами обласна рада прагне підштовхнути громади навести лад в питанні обліку та охорони об’єктів культурної спадщини, зокрема, провести інвентаризацію землі та майна, користувачів, наявності дозволів на невід’ємні поліпшення та права власності на культові споруди. 

Читайте також: У Львові стартує міжнародний проєкт присвячений стилю сецесії

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024