Створили Цифрову бібліотеку староукраїнських книг

28 Березня 2024, 12:53
Створили Цифрову бібліотеку староукраїнських книг 440
Створили Цифрову бібліотеку староукраїнських книг
В Україні створюють «Цифрову бібліотеку українських стародруків». На сьогодні на сайті проєкту «Стародрук» виклали 311 цифрових копій стародруків. У планах – удоступнити всі відомі 4200 книг, виданих з 1574-го по 1800 рік. 
 
Про це MediaSapiens розповів керівник проєкту Владислав Захаров.
 
Команда почала збирати інформацію для проєкту наприкінці 2022 року, каже Владислав Захаров. Сайт для цифрової бібліотеки створили в листопаді 2023 року. Наразі користувачі за умови реєстрації отримують доступ до 311 стародруків та гравюр. До кінця року колекцію бібліотеки планують розширити до 1,5 тисяч цифрових копій.
«Проблема в тому, що дотепер в Україні процес оцифрування старих видань відбувався дуже мляво. Такі проєкти, як я знаю, реалізують у бібліотеці Вернадського, Музеї друкарства і книги, Острозькій бібліотеці. Проте поки що ці колекції невеликі — 50–60 книжок. Однак ми знаємо, що з 1574-го по 1800 рік староукраїнською було видано понад чотири тисячі книг», — розповів керівник проєкту.
 
За його словами, команда поставила собі за wskm завантажити до бібліотеки щонайбільше книг, які видали у той період у Чернігові, Новгород-Сіверську, Києві, Острозі, щоб їх зберегти та зробити доступними.
 
«Це необхідно, щоб аргументовано показувати тяглість розвитку української мови, книговидавництва і культури і розвінчувати російські міфи. Про те, що українська мова штучно створена і нею нічого не друкувалося в ті часи», — пояснив Владислав Захаров.
Він додав, що колекція вже привернула увагу науковців з Києва, Харкова, Львова. При цьому з тисячі перших відвідувачів сайту близько третини — користувачі зі США, Канади та країн Європи, тому до травня планують додати англомовну версію. Проєкт є соціальним, доступ до цифрових копій книг на сайті безкоштовний за реєстрацією.
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024