У Рівному відбулася лекція про перших фотографів міста ХІХ століття

28 Березня 2024, 11:00
У Рівному відбулася лекція про перших фотографів міста ХІХ століття 323
У Рівному відбулася лекція про перших фотографів міста ХІХ століття

У відділі краєзнавства відбулася бінарна публічна лекція «Перші рівненські фотографії 19 століття» (краєзнавця Василя Гудзія) та «Хранителі образів старого міста. Вуличні фотографи Рівного 1920-1930-их рр.» ( архівістки Людмили Леонової).

Про це повідомляє Рівненська обласна наукова бібліотека.

Краєзнавець та колекціонер Василь Гудзій зупинився на історії виникнення фотоательє у Рівному в ХІХ столітті та іменах фотографів того часу. Першим відомим фотографом Рівного був Адольф Адлер, першу світлину датують 1867 роком. 

Культовими фотосалонами старого Рівного були заклади Гальперіна, Долінка, Німена. Це найдавніші салони, власниками яких були великі родини, де фотосправа передавалася наступному поколінню. 

Чимало робіт майстрів цих салонів донині зберігаються в цифрових колекціях у Польщі та Росії. 

Читайте також: У Волинському краєзнавчому музеї презентували виставку «Вінтаж. Фото»

Серед перших майстрів фотографічної справи Рівного була й жінка – Єлизавета Сильвестрова, заклад якої діяв у 1896-1904 роках.

Людмила Леонова на основі архівних документів розповіла про власне дослідження вуличних фотографів Рівного 1920-1930-х років. Роздивляючись старі світлини, зроблені на вулицях міста, можемо уявити, яким було місто сто і більше років тому, як виглядали рівняни, в що одягалися. 

Цікавою була інформація про те, що не можна було фотографувати річку Устю на відтинку вулиці Соборної та міст через неї, залізничний переїзд і колії, державні установи, військові будівлі.

Дозвіл вуличні фотографи отримували на певних умовах. Станом на 11 травня 1930 року у Рівному функціонувало 12 салонів, два з яких очолювали жінки. Зарплата фотографа становила 30-40 злотих. Людмила Леонова зазначила, що більшість власників фотосалонів загинули у часи Голокосту.

Читайте також: Фото Луцька міжвоєнного періоду з колекції польського режисера Ришарда Біске

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024