У Луцьку презентували виставку артефактів Трипілля

22 Березня 2024, 12:42
У Луцьку презентували виставку артефактів Трипілля 568
У Луцьку презентували виставку артефактів Трипілля
В Арт Галереї «Образ» відкрили виставку колекції зразків Трипільської цивілізації, яку представив Народний музей України. 
 
Про це повідомляє Волинська обласна рада.
 
Голова громадського об’єднання Народний музей України Діана Юрко розповіла, що центральним експонатом виставки є велика таріль з назвою «Усмішка», якій за оцінками експертів від 5 до 7 тисяч років. 
 
«Ви також побачите тут залишки трипільських ниток. Настільки древніх ниток історія не знає. А це свідчення того, що наші предки ходили не в шкурах, а у тканому одязі і столи застеляли скатертинами, про що свідчать відбитки на горщиках. Це була надзвичайно розвинена цивілізація, яка існувала ще до Єгипту і Шумеру. А українці – її нащадки. У важкий час війни нас має надихати цей спадок. Хочу, аби всі ми долучалися до його дослідження», – розповіла Діана Юрко.
Ідейний натхненник демонстрації колекції трипільських артефактів в обласному центрі Митрополит Луцький і Волинський Михаїл додав, що для презентації виставки не випадково обрали день весняного сонцестояння.
 
«Сьогодні наступає 7 533 літо. Це культурні традиції, які існували у дохристиянський час та існують донині. Церква Христова і сьогодні пов’язує своє життя із давніми обрядами. Хочу висловити вдячність голові обласної ради Григорію Недопаду за підтримку ідеї проведення цієї виставки. Під час спілкування з ним і виникла думка запросити на Волинь збирача старожитностей, у чиїй приватній колекції зберігаються трипільські артефакти. Вони дають можливість стверджувати, що культурний центр знаходиться саме в Україні», – зазначив Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.
Голова Волиньради Григорій Недопад, звертаючись до присутніх, наголосив на важливості дослідження історії України. 
 
«Трипільська культура – це складова генофонду України. Це те давнє і глибоке, якого немає на болотах, як би не намагались переписати історію наші вороги. Дивишся на ці дати – 4000 тисячі і більше років до нашої ери – і усвідомлюєш: коли на території росії мешкали лише дикі звірі, на нашій землі вирувало цивілізоване життя і високорозвинена культура. Тому головне для усіх нас – не тільки берегти уже досліджене, а й розвивати, примножувати цей спадок і популяризувати його», – зауважив Григорій Недопад.
За можливість долучитися до історично-культурних витоків відвідувачам пропонують зробити донат на дрони для оборонців.
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024