У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї презентували оновлені експозиції

15 Березня 2024, 17:04
У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї презентували оновлені експозиції 481
У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї презентували оновлені експозиції
В Ужгороді відкрили оновлені експозиції Закарпатського краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького  «Карпатська Україна. 1938 – 1939» та «Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина».
 
Презентація відбулася у четвер, 14 березня. Про це повідомили в музеї.
 
На відкритті виступили директор департаменту культури Закарпатської військової адміністрації Євген Тищук, директорка музею Ольга Шумовська та завідувач відділу новітньої історії та меморіальної кімнати-музею Августина Волошина Михайло Джахман.
 
Експозиція «Карпатська Україна» хронологічно охоплює період з жовтня 1938 по березень 1939 року. Її створили на базі оригінальних експонатів із фондів музею. 
 
На окрему увагу заслуговують особисті речі піаністки та педагогині Софії Дністрянської. Серед них пам'ятна листівка з маркою, яку випустили з нагоди Першого Сойму Карпатської України, звернення Організації Народної Самооборони «Карпатська Січ» до народу Карпатської України вступати в її ряди. 
 
Багато унікальних речей експонується вперше. Доповнюють експозицію майстерно виготовлені музейні інсталяції, манекени, макети, художні полотна, портрети, фотоілюстрації та науково-допоміжний матеріал.
 
Експозицію «Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина» доповнили новими експонатами, які відображають життєвий шлях Августина Волошина. У залі замінили також експозиційне освітлення та обладнання. 
 
З оригінальних експонатів вперше представили альбоми з привітальними листами та телеграмами Августину Волошину з нагоди ювілеїв – 50-річчя та 60-річчя, почесну грамоту Союзу Підкарпатських Руських Студентів у Празі про визнання Августина Волошина почесним членом товариства 11 березня 1928 року, вітальний лист з нагоди 50-річчя від членів читальні «Просвіта» у Великому Бичкові та інші.
«Запрошуємо відвідати оновлені експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та ознайомитися з оригінальними експонатами і науково-інформаційним матеріалом, які відображають ці визначні події історії нашого краю та українського народу», – йдеться в дописі.
 Під час заходу також відбувся виступ Заслуженого академічного Закарпатського народного хору під керівництвом заслуженого працівника культури Наталії Петій-Потапчук. Хор виконав «Гімн України» та коротку концертну програму. 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024