Лист Августину Волошину, який вилучили під час арешту у Празі

22 Травня 2023, 16:42
Августин Волошин та його дружина Ірина Петрик-Волошина 1011
Августин Волошин та його дружина Ірина Петрик-Волошина

В експозиції меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина представлений цікавий експонат — лист від знайомого. 

Про це пише Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького.

Лист в Августина Волошина вилучили представниками СМЕРШу в Празі під час арешту 15 травня 1945 року. Тоді серед вилучених документів були візитки, лікарські рецепти, аркуші з особистими нотатками, кілька фотознімків і цей лист. Всього було 20 архівних матеріалів. 

Ці документи передали краєзнавчому музею 15 липня 1999 року Служба безпеки України в Закарпатській області. Вони стали одними з перших безцінних експонатів при створенні експозиції меморіальної кімнати-музею.

Лист написав житель села Есень Іван Бушко 1 квітня 1937 року. Його автор, мабуть, добре знав родину Августина Волошина. Зміст листа має приватний характер і стосується дружини Ірини Петрик-Волошиної

Читайте такожВ Ужгороді вийшла друком монографія про президента Карпатської України

Августин Волошин отримав цей лист через рік після смерті дружини – 13 березня 1936 року. Іван Бушко повідомляє про три сни, в яких він бачив Ірину.

Ось, що пише в листі Іван Бушко адресату:

«12 квітня 1937 р.

Слава Ісусу Христу!

Заявляю славному Великому Мужови, що Ваша Пані три рази явилася мені у сні, а все по півночі.

На Різдво Христове 7 січня 1937 р. по півночі, у прекрасному вбранні на біло, лише опасок чорний і просила аби удати…

2-й раз на Благовіщення Пресвятої Богородиці, у краснім саду, указивала вночи, пошла згори з якої сонце сходить рано (блискає) так світло ударило в очі.т

Третій раз 11 квітня з’явилася у Келечині, на цвинтарі і указивала де спочиває славного мужа няньку. На фарі в Келечині, воскликнула: «пом’яни» пом’яни мого мужа, що жиє у краснім саду і наровних листах, при великій воді. 

 

Вічна їй пам’ять блаженний покій

Бушко Іван

Есень(Чоп)».

Цей текст був дуже дорогим для Августина Волошина, оскільки через 8 років після написання він носив його з собою. Лист був складений вчетверо і на згинах в окремих місцях пошкоджений. 

Читайте такожЛисти, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024