Операція «Берлога»: як загинув художник-повстанець Ніл Хасевич

04 Березня 2024, 18:00
Повстанці в ярах Волині 726
Повстанці в ярах Волині

Високоякісні роботи Ніла Хасевича не лише привертали увагу до листівок, але й стали своєрідним стилем УПА, за яким повстанську пропаганду впізнавали в Україні та світі.

З Москви в Україну надійшов наказ негайно «пресечь антисоветскую деятельность» Ніла Хасевича. Для розшуків митця радянська влада створила спеціальну міжобласну оперативну групу, яку очолив капітан держбезпеки Борис Стекляр. Вона й розпочала справжнє полювання на Ніла Хасевича під назвою операція «Берлога».

Ніл Хасевич
Ніл Хасевич

Труднощі в пошуках полягали в розшифруванні перехоплених повстанських записок. Зрештою, чекісти за допомогою вилученої літератури (її умовно використовували для шифрів) у повстанців таки змогли прочитати кілька повідомлень. 

У спогадах Борис Стекляр розповідав:

«Виходило, що від окружного до районного проводу – одна книга, а від районного до низового – друга, між простими людьми – третя».

Убивця Борис Стекляр
Убивця Борис Стекляр

З допитів вдови полковника УПА Ростислава Волошина – Інни Волошиної на псевдо «Домаха» чекісти дізналися про приблизне місце перебування художника. А також з’ясували, що з укриття в укриття Ніла Хасевича повстанці перевозили на велосипеді.

Читайте також: Як Ніл Хасевич пов'язаний з Луцьком

Ніл Хасевич і його побратими відмовилися здатися в полон і загинули у нерівному бою 4 березня 1952 року. Чекісти привезли до Клеваня їхні тіла, які майже три дні пролежали під дубом – для залякування місцевого населення. Після цього загиблих відвезли у невідомому напрямку. Де поховали радянські карателі тіло митця – й досі невідомо.

Незадовго до загибелі Ніл Хасевич написав в одному з листів: 

«Я не можу битися з ними (ворогами) зброєю, але я б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива… Я хочу, щоб весь світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються… Така моя думка, думка рядового підпільника. Слава Україні!».

Читайте також: «Воля ціни не має», – дизайнерка Марчела Можина про шрифт, натхненний Нілом Хасевичем

Посмертне фото Хасевича
Посмертне фото Хасевича

Посмертне фото друкарської боївки, позначене кимось з архівістів радянських спецслужб цифрами. Антон Мельничук – «Гнат», В’ячеслав Антонюк – «Матвій», Ніл Хасевич – «Бей-Зот». З альбому «Ніл Хасевич» (Львів, 2010). Джерело: Історична правда
Посмертне фото друкарської боївки, позначене кимось з архівістів радянських спецслужб цифрами. Антон Мельничук – «Гнат», В’ячеслав Антонюк – «Матвій», Ніл Хасевич – «Бей-Зот». З альбому «Ніл Хасевич» (Львів, 2010). Джерело: Історична правда

Його вбивця Борис Стекляр, на жаль, помер своєю смертю у січні 2018 року. Перед смертю він намагався заборонити розсекречення своєї особової справи, але йому це не вдалося. 

 

Попри те, що він репресував борців за незалежність України, Українська держава до останнього виплачувала йому високу пенсію та надавала пільги. У 2017 році Генеральна прокуратура України розпочала розслідування за фактом вбивства художника УПА Ніла Хасевича капітаном Борисом Стекляром, але справу закрили після смерті останнього.

Читайте також: Я б’юся різцем і долотом: історія художника-повстанця Ніла Хасевича

Подання Генеральної прокуратури
Подання Генеральної прокуратури

 

За матеріалами статті Лесі Бондарук

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024