Минає 209 років з дня народження композитора Михайла Вербицького

04 Березня 2024, 12:23
Михайло Вербицький 390
Михайло Вербицький

Михайло Вербицький – священник УГКЦ, композитор та хоровий диригент, автор мелодії державного гімну «Ще не вмерла Україна».

Він народився 4 березня 1815 року у селі Яворник Руський біля Перемишля (нині Перемисль, Польща). Про це пише Український інститут національної пам'яті.

Музикознавець та композитор Станіслав Людкевич писав:

«Вербицький є найбільшим нашим, після Бортнянського, духовним хоровим композитором, творцем хорового стилю в Галичині. Його твори «Іже херувими», «Отче наш», світські пісні «Дай, дівчино», «Поклін», «Де Дніпро наш», «Заповіт» є перлинами хорової нашої музики. Його увертюри, у які вплітає народні пісенні і танкові мотиви... є першою талановитою спробою української симфонічної музики в Україні».

З десяти років, після смерті батька виховувався у перемишльського єпископа Івана Снігурського, який доводився хлопцеві далеким родичем. У Перемишлі Михайло Вербицький закінчив гімназію та музичну школу, що діяла при греко-католицькому храмі. 

Тоді ж він співав у кафедральному хорі. Ті роки Михайло Вербицький описав у спогадах:

«Школа у Перемишлі стала консерваторією в мініатюрі, а хор дорівнював добрій опері, виявилося, що існує в Європі крім трьох відмінних за характером категорій музики: німецької, французької, італійської, також четверта — українська». 

Він відчував духовне покликання, тому закінчив духовну семінарію у Львові. У 1850 році Михайла Вербицького висвятили на священника. У 1856 році він став парохом у селі Млини на Яворівщині, де й прослужив чотирнадцять років. Він жив скромно і часто переживав скрутні часи.

Сторінка з нотами до вірша «Ще не вмерла України». 10 березня 1865 року у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання Гімну України «Ще не вмерла України…» на слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Фото: www.day.kiev.ua
Сторінка з нотами до вірша «Ще не вмерла України». 10 березня 1865 року у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання Гімну України «Ще не вмерла України…» на слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Фото: www.day.kiev.ua

Михайло Вербицький двічі одружувався. Перша дружина померла коли їхньому синові Івану не було й року. До висвячення Вербицький обвінчався вдруге на доньці капітана цісарського війська Франциска та Анни Баронів. У подружжя Вербицьких народилося двоє дітей, але старша донечка Марія померла, не доживши до двох років. 

Уже у Завадові народився син Михайло. Але друга дружина також померла і отець Михайло сам виховував синів.

Наприкінці життя він також займався педагогічною діяльністю. Його учнями були отці-композитори Віктор Матюк та Порфирій Бажанський.

Михайло Вербицький помер 7 грудня 1870-го у віці 55 років, похований у Млинах.

Читайте також: Скільки років Державному Гімну України

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024