Скільки років Державному Гімну України

06 Квітня 2023, 15:54
Скільки років Державному Гімну України 2753
Скільки років Державному Гімну України

Велика війна загострила інтерес до всього українського. Одним з головних державних символів України є Державний Гімн, який щодня лунає під час урочистих і сумних заходів, на міських і сільських вулицях, в окопах і полоні, на вулицях і театральних сценах багатьох міст України.

Водночас зявляються публікації, де вік Гімну обраховують то у 30, то у 160 років. 

Національний рух на Наддніпрянщині та Галичині

Щоб відповісти на це питання потрібно дійсно зазирнути у 1860-і роки, коли активного розвою набуває національний рух – і на Наддніпрянщині, і Галичині. Чому саме ці два регіони? А тому, що саме вони причетні до творення нашого Гімну. Саме творення славня, а не його становлення як Державного Гімну України.

На Наддніпрянщині в цей час, у Київському приватному жіночому пансіоні сестер Ленц, працював молодий парубок, який здобув правничу освіту та активно цікавився народним звичаєвим правом українців, їздив в експедиції, де записував народні обряди та фольклор, одночасно поширюючи серед народу поезії Тараса Шевченка та допомагаючи селянам у вирішенні їхніх соціальних питань. 

Звали того парубка Павло Чубинський. Саме він стане найвизначнішим українським етнографом ХХ століття. В ході експедиції 1869–1870 років дослідить 10 з 12 повітів Волинської губернії, а його прізвище стоятиме в Указі Верховної Ради України про Державний Гімн України.

Читайте також: Домініка Чекун: берегиня старовинного поліського співу

Павло Чубинський
Павло Чубинський

То ж скільки років Гімну? Питання не таке й легке. Причиною цього є те, що вірш «Ще не вмерла України» написав Павло Чубинським на одній з вечірок, де були присутні члени Київської Громади, саме 1862 року. 

Це підтверджується архівними документами та опублікованим спогадами. Дата створення вірша – осінь 1862 року. Є різні думки щодо місця написання вірша – дві адреси в Києві та Архангельська губернія, куди вже у листопаді 1862 року відправили на заслання Павла Чубинського. Але дата незмінна.

Наш Гімн створений 1862 року? Ні! Написані слова вірша-пісні, яка згодом стане словами Державного Гімну України. Поки що ж новостворена пісня виконується на музику сербського гімну. 

За кілька тижнів, коли з експедиції повернувся Микола Лисенко, створили нову, автентичну мелодію, але не Гімну, а «Української марсельєзи», як назвуть пісню «Ще не вмерла України».

Читайте також: Червона калина: спогади про автора бойового шлягера від його правнучки та друга родини

Львівський часопис «Мета»

До цього і близько, і далеко водночас. Наступного року вірш «Ще не вмерла України», завдяки Пантелеймону Кулішу, разом з поезіями Тараса Шевченка, потрапить до львівського часопису «Мета», який щойно почав видаватися у Львові, і наприкінці того 1863 року вперше опублікували, але не так, як його написав Павло Чубинський: «Ще не вмерла УкраїнИ», а «Ще не вмерла УкраїнА».

Його прочитає один галицький священник і композитор Михайло Вербицький і тут же, упродовж тижня, напише ноти до вірша ноти.

Читайте також: Народні депутати пропонують змінити текст Державного Гімну України

Репринтне відтворення первісного тексту і нот вірша, опублікованих в альманасі «Українська муза», 1908 р.
Репринтне відтворення первісного тексту і нот вірша, опублікованих в альманасі «Українська муза», 1908 р.

Гімн народився 1863 року?  І так, і ні. Дійсно, новостворена пісня з музикою Вербицького стала національним Гімном на Галичині, але не державним! А ці поняття все-таки різні. 

Та й після першого варіанту музики створили ще кілька: спочатку квартетний варіант, потім – солоспів, хорал, далі театральний варіант та інші. Але пісню підхопили та почали співати. 

Михайло Вербицький
Михайло Вербицький

До створення Національного Гімну причетний Тарас Шевченко

Павло Чубинський був особисто знайомий з Кобзарем, любив його творчість і написав вірш, що нагадує поезію Шевченка. А на Галичині автор музики також любив Шевченка і музику до вірша Павла Чубинського створив саме тому, що думав, що це твір Шевченка. 

І пісня «Ще не вмерла Україна» полетіла Галичиною як Шевченкова пісня. Отож, 2023 року минає 160 років з часу створення музики до майбутнього державного Гімну України.

Читайте також: Щедрик: відома пісня з невідомою історією

Коли з'явиться державний Гімн? До цього ще пройде доволі багато часу і наша «Ненька», «Матуся», як називав Україну Павло Чубинський, пройде ще багато історичних випробувань, а пісня-гімн неприйняття. Адже з Галичини «Ще не вмерла України» з часом також піде і зберігатиметься в середовищі зарубіжних українців.

 «Ще не вмерла України» повернеться 1989 року?

То наш Гімн з 1989 року? Ні! Це повернувся національний, але не державний Гімн. З початку 1990-х років «Ще не вмерла України» почали виконувати й хорові колективи Луцька – хор «Розмай» з тоді ще Луцького державного педінституту імені Лесі Українки, хор Луцького училища культури, Волинський народний хор.

Спільним виконанням пісні завершилось навіть проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. То вже державний? Ні! Процес щойно розпочинався. До визнання «Ще не вмерла України» Державним Гімном України ще пройде не один рік.

Читайте також: «Волиняночка» – відома на весь світ пісня Олександра Каліщука, у 90-ті була візитівкою волинських народних хорів

Подання голови Комісії з питань культури та духовного відродження Леся Танюка до Верховної Ради України «Про Державний Гімн України», 14.01.1992 р.
Подання голови Комісії з питань культури та духовного відродження Леся Танюка до Верховної Ради України «Про Державний Гімн України», 14.01.1992 р.

Не будемо зупинятися на перипетіях, які в ті роки відбувались у Верховній Раді України, коли обговорювали Гімн. Одразу зазначимо, що 16 січня 1992 року Президія Верховної Ради України Указом «Про Державний Гімн України» затвердила музичну редакцію (М. Вербицького) Державного Гімну України та запровадила його повсюдне виконання.

Указ Президії Верховної Ради України «Про державний Гімн України», який затвердила музичну редакцію (М. Вербицького) Державного Гімну України та запровадив його повсюдне виконання
Указ Президії Верховної Ради України «Про державний Гімн України», який затвердила музичну редакцію (М. Вербицького) Державного Гімну України та запровадив його повсюдне виконання

Нарешті! Гімн є!? І так, і ні (Хоча автори публікацій минулого року заявляли, що Державному Гімну України 30 років)! А є лише його музична редакція (музика Михайла Вербицького). А слів то нема! Минуло ще чотири роки й лише 1996 року оголосили конкурс на найкращий текст Державного Гімну України, на який прийшло 784 проєкти! 

Процес творення Державного Гімну України тривав.Виносились пропозиції, приймались проєкти… У 2000 році дисидент Левко Лук'яненко запропонував взяти два куплети та приспів твору, створеного Павлом Чубинським, повернувши слову «Україна» (зміненому 1863 року у Львові), літеру «И» – «Ще не вмерла УкраїнИ».

Гімн є, але він ніким не проголосований і не затверджений! Але, скільки б ниточка не розмотувалась з клубка, кінець таки має бути.

Історичний день настав 6 березня 2003 року, коли Верховна Рада України затвердила слова пісні «Ще не вмерла України» (перший куплет і приспів) як Державний Гімн і ухвалила відповідний Закон «Про Державний Гімн України»!

Читайте також: «Два кольори» Дмитра Павличка

Отож, 2023 року минає 160 років з часу створення музики і 20 років з часу утвердження пісні на слова наддніпрянця Павла Чубинського і музику галичанина Михайла Вербицького «Ще не вмерла України» як Державного Гімну України.

В поєднанні цих двох авторів також маємо віру в єдність, незламність, незалежність і неодмінну Перемогу України.

Андрій ПАВЛУСЬ та Алла ДМИТРЕНКО

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024