У Львові оголосили Всеукраїнський архітектурний конкурс на відновлення Музею Шухевича

01 Березня 2024, 11:51
Знищений музей Романа Шухевича. Фото: Роман Балук 389
Знищений музей Романа Шухевича. Фото: Роман Балук

Оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який зруйнували внаслідок російського обстрілу в ніч на 1 січня. 

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Мета конкурсу – пошук найкращого проєктного рішення відновлення музею, а також розвитку прилеглої території із формуванням нового рекреаційно-меморіального простору імені Романа Шухевича. Зареєструватися на участь у конкурсі можна до 25 березня.

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, завдяки конкурсу вдасться опрацювати усі можливі варіанти відновлення музею Романа Шухевича, зокрема з додаванням нових об’ємів, розширенням можливої експозиції та впровадженням інклюзивності.

«Ми хочемо подивитися загалом на ареал цього музею для того, щоб територію, яка знаходиться навпроти, де встановлено пам’ятник Романові Шухевичу, опрацювати з точки зору ландшафтів, залучити простір, де знаходиться став, щоб ми могли сформувати невеличкий сквер пам’яті Романа Шухевича. Ми також зібрали всю можливу документацію щодо музею, експозицію, як вона виглядала, важливі елементи, в тому числі криївку, яку ми хочемо відтворити в оригінальному вигляді. Ми хочемо максимально автентики тут зберегти. Зокрема для цього відповідні комунальні підприємства зберегли автентичну цеглу, яку вдалося неушкодженою забрати з місця обстрілу. Тож всі вцілілі елементи будуть використані.

Ми розуміємо, що це місце важливе не лише як архітектурна пам’ятка, а й як пам’ятка історії, де відбувалися важливі історичні події. Тому це місце має залишатися відображенням важливих історичних подій, автентики. Водночас ми маємо сучасними засобами забезпечити інклюзивність простору, маємо дати можливість людям на кріслах колісних побачити експозицією, а також забезпечити належне для музею функціонування систем вентиляції та кондиціонування», – розповів Антон Коломєйцев.

Як уточнила заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань Ірина Кулинич, на місці вже практично завершили демонтажні роботи. Усе, що можна було передати музею на зберігання, місто передало. Йдеться, зокрема, про сходи та фортепіано.

Зареєструватися на конкурс можна з 5 березня і до 17:00 год 25 березня 2024 року за посиланням. Подати конкурсний проєкт можна до 17:00 год 6 травня 2024 року. В травні засідатиме журі, яке оцінюватиме проєкти та визначить переможців конкурсу.

Контактна та довідкова інформація: [email protected].

Читайте також: Знищення пам'яток у Львові: росіяни бояться Шухевича та Бандеру навіть після смерті

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024