Костопільські музейники досліджують села та записують спогади

26 Лютого 2024, 16:56
Музейники збирають експонати та записують історії старожилів на Рівненщині 672
Музейники збирають експонати та записують історії старожилів на Рівненщині

Працівники Костопільського краєзнавчого музею виявили ткані рушники, яким 200 років, і речі з санаторію «Солоне болото», що діяв у селі Гута на Рівненщині.

Це сталося під час першого польового виїзду у 2024 році. Проєкт з дослідження сіл розпочали, щоб зібрати факти з історії краю й поповнити музейну збірку. Про це Суспільному розповів завідувач Костопільського краєзнавчого музею Анатолій Вакулка.

«Вдалося поспілкуватися зі старожилами Гути, почути їхні трактування історії села про те, як виник курорт у селі, розвивався радгосп, про те, як жили за часів Польщі, під час війни, післявоєнної відбудови. Знайшли речі, серед яких цікаві рушники із вишивкою, якої немає у наших фондах. Їм по 200 років, крім цього вони ткані. З речей — цікавою є чашка із санаторію солоного озера, її ще треба досліджувати», — розповів Анатолій Вакулка.

Читайте також: У Костополі заклали камінь під майбутній меморіал Слави

Речі, які знайшли під час польових досліджень, поповнять фонди Костопільського краєзнавчого музею.

«Ми їх потім будемо використовувати при будівництві експозиції, а спогади — при складанні та проведенні екскурсій. Надіємося на те, що колись вдасться написати історію Костопільщини», – додав завідувач музею.

Дослідження історію краю

Анатолій Вакулка зазначив, що у лютому 2024 року музейники розпочали проєкт з дослідження історії населених пунктів колишнього Костопільського району. Вони їздять у села, спілкуються з довгожителями, записують їхні історії, збирають старі світлини та речі.
 
«Взагалі розроблено шість напрямків, куди ми поїдемо досліджувати. Вони охоплюватимуть майже всі населенні пункти колишнього Костопільського району. Здійснюємо ці поїздки, аби глибше дослідити історію краю на місці. Розраховуємо на те, що крім записаних спогадів, фотографій, ми ще роздобудемо і значні експонати матеріальної речової культури костопільчан», — зауважив Анатолій Вакулка.
Він зазначив, що такі дослідницькі виїзди практикували й у попередні роки. Наступним селом, куди планують поїхати у 2024 році, буде Великий Мидськ
 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024