Фундатор модерного українського театру: 10 фактів про Леся Курбаса, які варто знати

25 Лютого 2024, 19:00
Лесь Курбас 921
Лесь Курбас

Минає 137 років з дня народження видатного українського режисера-реформатора, актора, теоретика театру, драматурга, публіцист та перекладач Леся Курбаса.

Він європеїзував український театр, що доти був виключно національно-етнографічним, побутовим. Саме завдяки йому наше сценічне мистецтво почало ставати істинно естетичним, відкрило для себе коло героїв, тем, прийомів, до того часу просто недоступних («Молодий театр» 1917–1919 роки). 

Лесь Курбас створив експериментальний театр українського модернізму, вивівши його на лінію передових мистецьких шукань Заходу (діяльність «Березоля» 1922–1926 років). Митець пробував синтезувати національні традиції українського театру з найновішими формами європейського.

Мистецькі пошуки Курбаса виросли на ґрунті Української революції 1917–1921 років та її продовження в культурному Ренесансі 1920-х початку–1930-х років. Лесь Курбас посів вагоме місце в сузір’ї розстріляного відродження.

Улітку 1937 року особлива трійка Управління НКВД Ленінградської області РРФСР засудила одним списком 1825 осіб Соловецької тюрми особливого призначення до смерті. У списку значилося й прізвище Леся Курбаса. Виконання вироку щодо митця було призначено на 3 листопада.

Літератор

1. У восьмому класі гімназії написав першу літературну спробу – етюд «В гарячці» і 11 березня 1906 року звернувся з листом до Івана Франка з проханням надрукувати твір у щомісячнику «Літературно-науковий вістник»: 

«Вельмишановний Добродію! Для спробуваня своїх сил на літературному полі зважились ми оба [друг Тома Водяник] написати по одному «творови» та шлемо отсе їх до Вас, щоб почути Вашу гадку про них, та про нас яко «літераторів». Як можна, то помістіть в ЛНВ, а як ні, то киньте в кіш, а нам дайте лише відповідь, на яку залучаємо марку... Просим теж о скору відповідь бо ми дуже нетерпеливимось». 

Не дочекавшись миттєвої відповіді, друзі через півмісяця написали другого листа: 

«Високоповажний Пане Добродію! Просимо не гніватись, що ми так наприкряємось Вам своїми листами, тим більше, що Ви усе дуже зайняті. Ми виклали до Вас 12 марта свої перші проби літературні разом з уклінною просьбою прислати нам в листі свою гадку, чи є в нас який талан, чи працювати нам далі на полі літературнім… Як можете, то просимо о ласкаву відвовідь перед 7 цьвітня, тому, що в тім дни роз’їзджаємось на великодні фериї і лист в гімназії легко може пропасти…»

Етюд «В гарячці» на чотирьох сторінках з’явився в українському часописі «Літературно-науковий вістник» за квітень 1906 року під псевдонімом Зенон Мислевич.

Засновник шести театрів

Лесь Курбас заснував шість театрів: перший український стаціонарний професійний у Тернополі (1915), незалежну акторську студію при «Молодому театрі» (1918 році), перший театр Української Радянської республіки імені Шевченка (1919), Державну українську музичну драму (1919), Кийдрамте – Київський драматичний театр (1919), мистецьке об’єднання «Березіль» (1922), а в 1934-му – театр політичних в’язнів на Соловках.

Лесь Курбас, «Горе брехунові», 1918. Джерело фото: Молодий театр
Лесь Курбас, «Горе брехунові», 1918. Джерело фото: Молодий театр

Перекладач

Знав вісім мов, але ніколи не вивчав російської. Здійснив переклади: із німецької – книги «Мистецтво вмирає» Віктора Обюртена, п'єс «Молодість» Макса Гальбе, «Войцек» Георга Бюхнера, «Горе брехунові» Франца Грільпарцера; з польської – «Йоля» Єжи Жулавського; із французької – «Останній лист» Віктор’єна Сарду, з норвезької – вірша «Березіль» Б’єрнстьєрне Б’єрнсона

Сучасник митця Олександр Дейч згадував: 

«Німецькою, польською, на ідиші він спілкувався легко, вільно, з французької перекладав, англійською читав. Взагалі він був людиною культури, гуманітарієм широкого світогляду, до того ж з хистом до вивчення мов».

Нагорода

Перший у радянському театрі отримав театральну медаль Парижа у 1925 році.

Актори театру «Березіль»
Актори театру «Березіль»

Кіностудія

На Одеській кіностудії зняв кілька стрічок: у 1922 році – «Шведський сірник», 1924-му – «Вендета» і «Пригоди Макдональда», 1925 – «Арсенальці».

Вишкіл

Увів до обов’язкового акторського вишколу акробатику й спорт.

Куля в серці

Жив із кулею в серці. Вона застрягла, коли Курбас стрілявся, щоб покінчити життя через нерозділене кохання до актриси Катерини Рубчакової. У Львові хірург врятував митця, але кулю дістати не зміг.

Катерина Рубчакова
Катерина Рубчакова

Популярність

Популяризувати Курбаса було ризиковано: за це відлучали від театру, архівів, газетних сховищ, аспірантури, не допускали до захисту дисертації. Але стримати потік було важко. Олесь Гончар, бувши головою Спілки письменників України занотував у щоденнику: 

«Корнійчук з фальшивою посмішкою: “Послухай моєї поради, викинь Курбаса з виступу (5-й з’їзд письменників України)”. – “А він, до слова, ставив на Соловках ваші п’єси”. Корнійчук червоніє, з натугою жере бутерброд (розмова в буфеті). – “І його театр Соловецький, кажуть, був одним із найкращих у Європі”. – “Уперше чую”, – пробурчав Корнійчук…»

Лист про смерть

Дружина Леся Курбаса Валентина Чистякова тільки у 1961 році отримала листа зі свідоцтвом про смерть чоловіка, де йшлося, що Олександр Курбас помер 15 листопада 1942 року у віці 55 років від крововиливу в мозок.

Розстріл

Місце розстрілу Леся Курбаса стало відомим лише у липні 1997 року. Виявили й опублікували «Справу № 3168» за обвинуваченням О. С. Курбаса, знайшли «розстрільні» соловецькі списки, оприлюднили десятки інших документів і свідчень.

Позначення на місці розстрілів
Позначення на місці розстрілів

Детальніше про життя митця читайте у статті Лесі Бондарук – Лесь Курбас жив із кулею в серці. І загинув від кулі ката у Сандармоху

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024