У 15 років відкрила дитячий садок: що знаємо про педагогиню Софію Русову

18 Лютого 2024, 10:00
Софія Русова (1856 - 1940). Фото: gazeta.dt.ua 494
Софія Русова (1856 - 1940). Фото: gazeta.dt.ua

Софія Русова (Ліндфорс), педагогиня, засновниця перших дитячих садочків, голова департаменту дошкільної освіти Генерального Секретаріату УНР, активна діячка жіночого руху, народилася 18 лютого 1856 на Чернігівщині.

Походила з аристократичної родини. Її мати – Ганна Жерве, була француженкою, батько Федір Ліндфорс – швед, – йдеться на сайті «Українського інституту національної пам'яті».

Родина переїхала до села Олешні на Чернігівщині, де купили землю із садибою.

Коли Софії було 10 років, померла мати, і родина переїхала до Києва. Тут дівчина вступила до Фундуклеївської гімназії. Коли помер батько, дітям довелося сутужно і Софія з сестрою Марією вирішили відкрити дитячий садок. 

Сестри Марія та Софія Ліндфорс,   70-ті   роки ХІХ   ст. Фото: www.dnpb.gov.ua.
Сестри Марія та Софія Ліндфорс, 70-ті роки ХІХ ст. Фото: www.dnpb.gov.ua.

Попечитель шкільної округи підписав дозвіл на відкриття, хоч мав сумніви стосовно віку претенденток. Бо Софії Ліндфорс на той час було 15 років.

1 вересня 1871-го до їхнього приватного садочка завітало 20 вихованців. 

Серед них були дві донечки Старицьких, з родиною яких сестри Ліндфорс зблизилися. Після цього Софія познайомилася і заприятелювала з Миколою Лисенком, Павлом Чубинським, Михайлом Драгомановим, Оленою Пчілкою та своїм майбутнім чоловіком етнографом та статистом Олександром Русовим

Читайте такожМоду на вишиванки і українську мову ввела Олена Пчілка

«Він перший, – згадувала Софія Русова, – відкрив мені красу української народної поезії, заговорив до мене українською мовою, і без довгих промов та роз’яснень збудив у мені ту любов до нашого народу, яка вже не покидала мого серця і кермувала моїм політичними виступами, всією моєю працею довгі літа». 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024