Український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв

16 Січня 2024, 14:19
Український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв 745
Український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв
Український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв – з фокусом на Україні. Він міститиме розбір конкретних прикладів і огляд найкращих практик. 
 
Про це повідомляє Український інститут.
 
Це перший посібник такого роду, який розробили спеціально для музеїв та закладів культурної спадщини в Україні, Великій Британії та по всьому світі.
 
Путівник стане доступним інструментом для фахівців і всіх, хто намагається правильно визначити та описати культурну спадщину зі Східної Європи. Він також допоможе виявити приховані упередження та стереотипи, які могли виникнути внаслідок десятиліть агресивної політики колонізаторів. 
 
Посібник пропонуватиме кілька практичних кроків і відповіді на запитання:
 
  • Як ідентифікувати українську культурну спадщину?
  • Як описувати історично змінювані державні кордони?
  • Як уникати некоректної лексики, термінології та маркування?
  • Як представляти суперечливу спадщину?
Підхід до розробки посібника спирається на методологію, використану Асоціацією музеїв при створенні посібника «Підтримка деколонізації в музеях», опублікованого в 2021 році. Створений на основі серії семінарів, фокус-груп і незалежного тестування, посібник опублікують в цифровому форматі.
 
Посібник буде доступний для безкоштовного завантаження. Проєкт ініційований Українським інститутом та розроблений у співпраці з Museums Association, ICOM UK – International Council of Museums UK та ICOM Ukraine за підтримки British Council Ukraine.
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024