Найкривавіша сторінка в історії розпаду СРСР: річниця штурму телевежі у Литві

14 Січня 2024, 17:07
Телевежа у Вільнюсі ФОТО 1492
Телевежа у Вільнюсі

У світі відзначають 30 років штурму телевежі у Литві. 13 січня 1991 року радянські танки та військові рушили проти неозброєних людей, які захищали телевежу у Вільнюсі.

«Не знаю, чи хто згадав, а варто б, і в усі наші календарні «святці» вписати варто: сьогодні – річниця штурму улюбленцем усіх західних політиків, «Нобелівським миротворцем» Горбачовим Вільнюської телевежі, найкривавіша сторінка в історії розпаду СРСР (підказка нам усім: ні, безкровних виривань із зубів мордорського упиря не буває, щозими – згадуймо залитий кров'ю Вільнюс-1991: понад 500 загиблих під гусеницями російських танків, масакра, якої тоді Захід «не помітив», – але ціною за литовську свободу визнав, вочевидь, достатньою», – пише Оксана Забужко на своїй сторінці у фейсбуці.

30 років назад сотні литовців рушили до телевежі у Вільнюсі, де виступили проти радянських військових, яких прислали з Москви, щоб завадити спробі балтійської держави відновити незалежність. Пролилася кров: понад 10 литовців загинули, сотні отримали поранення. Ця трагічна подія скерувала Литву до відновлення своєї незалежності, СРСР – на шлях розпаду.

«А наступної зими Москва «відключила Литві газ»: це була година їхнього тріумфу, яку звідтоді мріють «повторіть» усім неслухняним. І Литва цілу зиму просиділа в шубах у неопалюваних помешканнях і пересіла на велосипеди  але на поклін до Газпрому не пішла, і своєї незалежности за теплу дупу й миску сочевиці – не спродала. Ну і хто тепер у висліді голосить «замєрзаєм» - а в кого «огні горять, музика грає», як писав Тарас Григорович, згадуючи свою прекрасну юність «у Вільно, городі преславнім»?», – додає українська письменниця.

Поетеса закликає українців мислити «на довгу дистанцію» та віддати Литві сьогодні ясу.

Читайте також: У Рівному вшанували памʼять археолога і краєзнавця Волинського Полісся Яна Фітцке.

Оксана Забужко з литовським «Музеєм покинутих секретів»
Оксана Забужко з литовським «Музеєм покинутих секретів»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024