У Рівному вшанували памʼять археолога і краєзнавця Волинського Полісся Яна Фітцке

14 Січня 2024, 14:55
Захід у музеї ФОТО 688
Захід у музеї

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, приурочений 115-ій річниці від дня народження відомого дослідника, археолога і краєзнавця Волинського Полісся 30-х років ХХ століття Яна Фітцке.

Захід проходив 12 січня 2024 року. Про це пишуть на сторінці музею.

«В музеї зібралися дослідники, археологи, краєзнавці, щоб згадати людину, що проживала в міжвоєнний період на Волині, зробила величезний внесок в розвиток музейної справи, розвиток Волинського краєзнавчого музею. Роботу молодого і перспективного дослідника перервала Друга світова війна. Поручик запасу Ян Фітцке був призваний в армію, невдовзі потрапив у радянський полон і в кінці квітня 1940 року розстріляний органами НКВС у Катинському лісі», – розповів відомий волинський археолог, один із фундаторів Волинського краєзнавчого музею Олександр Булига.

Першим на онлайн-зустрічі виступив науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба, який розповів, що їх музей нерозривно пов’язаний з постаттю Фітцке:

  • його вкладом в розвиток археологічних досліджень Волині;
  • реформуванням фондів, розширенням експозицій, матеріалами, що знаходяться в експозиції музею з 1938 року і по сьогодні. 

Історик та краєзнавець Олексій Златогорський відмітив, що Ян Фітцке не тільки поповнював фонди Волинського краєзнавчого музею, а багато експонатів передав і до Рівного. Чоловік також розповів про розкопки пам’яток, які відкриті були Яном.

До виступів приєдналися і закордонні гості, серед них Анджей Гачол, який відмітив, що знаний археолог увічнений на пам'ятній таблиці Ягеллонського університету в Кракові, де навчався. Присутні на заході мали змогу подивитися відеоповідомлення докторантки Вероніки Ковальчук з Ягеллонського університету про пам’ятну таблицю у Кракові.

Ксьондз Свято-Успенського костелу в Острозі та краєзнавець Вітольд-Йосиф Ковалів представив презентацію про життя і діяльність знаного на Волині археолога: розповів про цінні наукові дослідження Яна Фітцке, про книги Яна Фітцке «З Волині. 1936-1939 рр.», Я. Буковинського «На межі двох світів. Публіцистика. 1936-1939 рр.». Їх Вітольд Ковалів подарував краєзнавчому музею.

На завершення зустрічі директор музею зазначив, що музей і надалі буде проводити заходи із вшанування пам’яті відомих людей.

Читайте також: 

У Рівному виготовили макет маріупольського драмтеатру.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024