«Тисячами доріг іти в минуле»: дитинство дослідника Олександра Цинкаловського на Волині

13 Січня 2024, 17:25
Олександр Цинкаловський 1716
Олександр Цинкаловський

Наталя Грабарчук-Цинкаловська відродила ім’я свого дядька історика та уродженця Володимира – Олександра Цинкаловського з радянського забуття. Вона стала провідницею родинним деревом Цинкаловських. 

Павло Нітецький часто водив своїх онуків на прогулянку княжим містом, берегами тихоплинної Луги, Чумацьким Шляхом i розповідав про минувшину, про велич Волинсько-Галицького князівства, про чвари князів Волинських і Галицьких.  

Родина Нітецьких

Легенди, пісні, розповіді володимирчан неабияк впливали на дітей. Вони були їм, замість казки перед сном, а рідний Володимир поставав далеким і незвіданим. Довгими зимовими вечорами діти тулилися до дідуся і, затамувавши подих, слухали розповіді.

Микола, Володимир та Олександр Цинкаловські

Малий Олександр вбирав в себе ці історії про дух козацької вольності, про велич українських гетьманів. Та й тут, зростаючи у Володимирі, його завжди вабило древнє городище та розповіді про минулу князівську славу, куполи Успенського собору та загадкова таємничість підземель Зимненського монастиря.

Христина Цинкаловська з сином Миколою

Якось на землях, що належали Нітецьким, знайшли прадавнє жіноче поховання. Дідусь Павло пішов туди разом з онуком Олександром. Як не дивно, найбільше враження справили не нетлінні останки, а блакитна стрічка, яка за довгі століття під землею не втратила свого кольору. 

Як згодом писав вже дорослий вчений, історик, професор своїй сестрі:

 

«Дідові розповіді та легенди відкладались в моїй душі бажанням тисячами доріг іти в минуле нашого краю».

 

За матеріалами статті Орисі Вознюк В похованні найбільше вразила блакитна стрічка, або Як хлопчик з Володимира став дослідником Олександром

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024