У Національному заповіднику «Софія Київська» оцифровують старовинні графіті

12 Січня 2024, 15:43
У Національному заповіднику «Софія Київська» оцифровують старовинні графіті 638
У Національному заповіднику «Софія Київська» оцифровують старовинні графіті

У Національному заповіднику «Софія Київська» стартував проєкт з цифрової документації масиву графіті ХІ – початку ХVIII століть.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики в Телеграмі.

Мета проєкту – за допомогою лазерного сканування, фотограмметрії та технології Reflectance Transformation Imaging отримати 3D макет зображень графіті для створення їх цифрової документації та зберігання. У майбутньому інформація, яку зможуть використовувати як науковці, так і широкий загал, зберігатиметься на серверах в Україні і Швеції. 

Україно-шведська співпраця в галузі охорони та збереження культурної спадщини триває багато років.

Як повідомили в заповіднику, даний проєкт втілюється завдяки напрацюванням Національного заповідника «Софія Київська», Національного історичного музею України, Ґетеборзького університету і підтримці низки грантодавців – шведських установ, які профінансували придбання необхідного сучасного обладнання: Шведської дослідницької ради FORMAS, Шведської королівської академії літератури, історії та старожитностей, Шведської ради національної спадщини.
 
«Наразі дуже важливе використання таких провідних технологій, як 3D-скануванням об’ємних структур, адже подібна цифрова фіксація вкрай необхідна для збереження і популяризації нашої культурної спадщини, ще й в умовах війни», – зазначила генеральний директор заповідника Неля Куковальська.

Читайте також: У «Софії Київській» запобігли руйнуванню через перезволоження фундаментів та стін

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024