Рівненський краєзнавчий музей організовує лекцію про археолога Яна Юзефа Фітцке

08 Січня 2024, 15:24
Ян Фітцке (зліва) з Юліаном Мєчем у Луцьку. Фото: Музейний простір 983
Ян Фітцке (зліва) з Юліаном Мєчем у Луцьку. Фото: Музейний простір

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться захід, присвячений 115-й річниці з дня народження відомого волинського археолога Яна Юзефа Фітцке

Про це повідомили в музеї.

В 1929-1933 роках Ян Юзеф Фітцке навчався в Ягеллонському університеті (Краків), вивчаючи давню історію. З 1930 року він був членом Польського Археологічного Товариства.

«У серпні 1936 року Ян Фітцке приїхав працювати археологом у Волинський музей у Луцьку, а з початку 1937 року став його головним хранителем (тепер Волинський краєзнавчий музей). Протягом 1936-1939 років молодий археолог проводив регулярні розкопки на значній території Волинського воєводства. Активну участь брав Ян Фітцке і в роботі Волинського відділу Польського краєзнавчого товариства, був причетний до організації музейної справи у Волинському воєводстві (опікувався колекціями музею князів Острозьких; збирав матеріали, пов'язані із перебуванням на Волині Ю. Крашевського; упорядкував нумізматичну колекцію Волинського музею (видав також каталог монет); сприяв створенню регіональних музеїв у Дубні та Крем'янці. Важливе значення мала для молодого дослідника і робота у редакційному комітеті щомісячника «Земля Волинська» – органу Волинського відділу Польського краєзнавчого товариства, що був присвячений культурним та краєзнавчим проблематикам», – йдеться в анонсі.

Роботу перспективного дослідника перервала Друга світова війна. За день до її початку, як підпоручик запасу, Яна Фітцке мобілізували до Польської армії. Разом зі своєю частиною він відбув до Нового Сончу, а потім до Бережан. За кілька днів піхотна частина, у якій служив Ян Фітцке, потрапила в полон до підрозділів Червоної Армії. 

Разом з тисячами інших польських офіцерів він опинився в таборі для військовополонених у Козельську на Смоленщині, звідки написав до рідних у Краків в листопаді 1939 року останнього листа. Наприкінці квітня 1940 року, під час ліквідації табору в Катинському лісі, Яна Фітцке розстріляли органи НКВС. 

Тіло науковця знайшли в 1943 році. У кишені мундира Фітцке були документи, поштівки та записки на аркушах. Це дозволило ідентифікувати знавця музейної справи. Під номером 2482 прізвище історика зафіксовано в ексгумаційному списку. У документах, які передали владі Польщі дата смерті не вказана.

Фітцке увічнений на пам'ятній таблиці Ягеллонського університету в Кракові, на меморіальній дошці в Луцьку.

Подія відбудеться у п'ятницю, 12 січня. Початок об 11:00. Учасниками заходу будуть музейники, археологи, краєзнавці Рівного, Луцька, Кракова, Дубна, Острога, Кременця. Долучитись до можна за посиланням на платформі Zoom.

Читайте також: Волинський хранитель пам'яті: 90 років тому народився знаний дослідник Луцька Вальдемар Пясецький

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024