Волинський хранитель пам'яті: 90 років тому народився знаний дослідник Луцька Вальдемар Пясецький

05 Січня 2024, 14:10
Волинський хранитель пам'яті: 90 років тому народився знаний дослідник Луцька Вальдемар Пясецький 1341
Волинський хранитель пам'яті: 90 років тому народився знаний дослідник Луцька Вальдемар Пясецький

Є люди, які мають важливу місію в житті розповідати іншим про історію. Саме їм відкриваються невідомі факти, таємниці минулих століть. Вони є першопрохідцями давніми вуличками міст забутої історії. Таким був Вальдемар Пясецький.

Його праці, знахідки, малюнки та старі фотографії сьогодні є важливим путівником та джерелом для сучасних істориків та краєзнавців. Зазвичай такі люди є недооціненими за життя, проте їх знань так не вистачає, коли треба дізнатись про давню історію чи знайти відповіді на питання про минуле.

Сучасники називали Вальдемара Пясецького «патріархом краєзнавства», «волинським хранителем пам’яті», «академіком старого міста», «мостом пам’яті», «старожилом волинського архіву»,  «волинським пілігримом», а учні називали «Вчитель».

Дослідник Вальдемар Пясецький написав сотні праць про Волинь, зібрав легенди про Луцьк, його вулиці, площі та відомих мешканців. Пошук історичної правди  — був сенсом його життя. До останніх днів життя в ньому не згасав вогник інтересу до пошуків та написання історії Луцька.

Треба ще пошукати людину, яка б так була закохана в історію Луцька…

Про життєвий шлях дослідника

Вальдемар Пясецький народився 5 січня 1934 року в місті Дубровиця на Волині, зараз це територія Рівненської області. 

Його батьки Едвард та Броніслава були родом із селища Підволочиська, що на Тернопільщині.

Любов до історії передала малолітньому Вальдемару ще його матір та дідусь по материнській лінії. Відомо, що дідусь Вальдемара Пясецького активно досліджував Підволочиськ, свої знахідки зібрав і навіть написав працю під назвою «Підволочиськ під поглядом історичним, економічним і тому подібне». 

Проте роботу не вдалося довести до логічного завершення та видати книгу, вона дійшла до наших часів як рукопис. Про дослідження дідуся рідні дізналися випадково, адже коли робили ремонт у будинку, то натрапили на рукопис.

Матір Пясецького доля занесла на Волинь, де вона навчалася в давньому Острозі. Потім, після здобуття освіти, вона почала мешкати в Дубровиці.

Матір Вальдемара Пясецького Броніслава Павлівна, учителька за освітою, часто мандрувала містами та селами Волині, Вальдемар їздив разом із нею і вже учнем, вивчав пам’ятки та історію рідного краю.

Про батька, Едуарда Пясецького, відомо, що за освітою він був лікарем, у Другу світову війну воював в Армії Крайовій, загинув у Майданеку.

Освіту Вальдемар здобував у школі в місті Володимирі, а потім вступив у Львівську політехніку, на архітектурний відділ.

Саме у Володимирі він познайомився із відомим краєзнавцем Олександром Цинкаловським, який вплинув на захоплення історією.

Вальдемар Пясецький працював викладачем історії мистецтв у Луцькій художній школі та Луцькому педінституті імені Лесі Українки.

Був одружений, мав двох доньок. Восени 2017 року з дружиною переїхав до Польщі через стан здоров'я.

За життя дослідник Луцька отримав такі відзнаки, як «Заслужений діяч культури Польщі» та «Почесний краєзнавець України».

Після себе він залишив багатий науковий та краєзнавчий спадок. Якщо ви хочете познайомитись із історією Луцька, то книги Пясецького чудовий путівник в минувшину міста. Можна обрати «Луцьк від А до Я» чи «Вулиці і майдани Луцька» або «Родовід Лучеська Великого».

Вальдемар Пясецький – автор багатьох краєзнавчих розвідок, присвячених Луцьку, Володимиру, Олиці, Любомлю та іншим пунктам Волині.  

Відійшов у світи Вальдемар Пясецький 29 червня 2020 року. 

Більше про життєву історію Вальдемара Пясецького, його учнів, дослідження Луцька та що його пов’язує з нашим містом можна дізнатися з відео від проєкту «Фронтера» за посиланням

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024