У Миколаєві відкрили виставку робіт одного із засновників узеїв міста

28 Грудня 2023, 17:34
Міська управа Миколєва. Картина Леоніда Інглезі 533
Міська управа Миколєва. Картина Леоніда Інглезі

На виставці представлені картини, документи, фотографії та особисті речі миколаївського художника, який емігрував до Франції.

До 110-ї річниці від дня створення в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Засновник музею з Франції: Л.В. Інглезі» – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Вона присвячена відомому художнику Леоніду Інглезі (1882 –1972), який народився у Миколаєві, а 1928 року емігрував до Франції.

З 1913 року  Інглезі був гласним Миколаївської міської думи, член комітетів зі створення двох міських музеїв: витончених мистецтв (художній музей ім. В.В. Верещагіна) та природно-історичного (краєзнавчий музей). 

Після відкриття музеїв художник брав активну участь у їх діяльності, був членом комісії із завідуванням природно-історичним музеєм, викладав у школі малювання та ліплення.

У 1928 родина Інглезі емігрувала до Франції, де Леонід працював художником-декоратором у художній театральній майстерні Бориса Анрепа (Париж) і брав участь у всіх важливих творчих проєктах – створенні мозаїк Національної галереї Лондона, Державного банку Англії, Вестмінстерського кафедрального собору та інших.

На виставці представлені картини, документи, фотографії, особисті речі, які передала до музею із Франції онука  Інглезі Анна Христофорова.

 

 

Читайте також:   У Миколаєві діє виставка старовинних годинників

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024