Які предмети відреставрували у Закарпатському краєзнавчому музеї 2023 року

26 Грудня 2023, 13:36
Які предмети відреставрували у Закарпатському краєзнавчому музеї 2023 року 656
Які предмети відреставрували у Закарпатському краєзнавчому музеї 2023 року

Художники-реставратори сектору реставрації відділу фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького Крістіна Кліса та Роман Мурник обстежили та провели консерваційно-реставраційні роботи над понад 400 пам’ятками історії та мистецтва. 

Про це повідомили в музеї.

Упродовж року реставратори рятували предмети від руйнувань, здійснювали дезінфекцію, очищення від поверхневих забруднень, укріплення фарбових шарів, усували деформації основ на картинах та іконах, очищували від корозійних нашарувань експонати з металу, склеювали і реконструювали ряд археологічних керамічних посудин і кахель.

Фахівці продовжували роботи над цінною колекцією старожитностей Тиводара Легоцького, яка налічує величезну кількість археологічних пам’яток, предметів народного мистецтва і цехового ремесла, нумізматичної колекції, документальних пам’яток, палеонтологічних знахідок. 

Читайте також: Ужгород: у музеї показали реставраційні роботи студентів місцевої академії мистецтв

Найскладнішими в реставрації та цікавими роботами були венеційське дзеркало XVIII століття, ятаган турецький зі срібною інкрустацією ХІХ століття, кончар XVII століття, офіцерські шаблі ХІХ століття, скриня цехова і сідло XVIII століття. 

«Усі предмети зайняли належне місце в експозиціях музею. Завідувачка сектору реставрації Крістіна Кліса працювала над відновленням полотен XVIII – поч ХХ ст., в тому числі над картинами відомих закарпатських і чеських художників», – йдеться у повідомленні. 

Експозиційного вигляду надали близько 20-ом іконам ХІХ – початку ХХ століть, які експонувалися протягом року в залах «Духовної культури Закарпаття». 

Серед творів живопису найвизначнішими були картина «Портрет Лайоша Кошута» 1894 року. художника Ференца Гевердле, «Св. Мучениця Варвара» невідомого художника і «Козак Мамай» ХІХ століття. Співробітники сектору також активно брали участь в оформленні та монтажі виставок в експозиційних залах музею.

Читайте також: Фахівці розпочали реставрацію цінностей з фондів Волинського краєзнавчого музею

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024