Музейні цікавинки: головний убір мешканців Рівненщини кінця ХІХ – початку ХХ століть

28 Листопада 2023, 15:34
«Ярмулка» або «шоломок» чи «рогатувка» 549
«Ярмулка» або «шоломок» чи «рогатувка»

Музейники розповіли про ярмулку – головний убір, який колись узимку носили мешканці краю.

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї експонується зимовий чоловічий головний убір, характерний для мешканців Рівненщини кінця ХІХ – початку ХХ століть (зустрічається на фото літніх чоловіків навіть у 20-30-х роках. ХХ століття). Про це йдеться на фейсбук-сторінці музею.

Наш сучасник, зазначається в дописі,  лише в музейних колекціях може побачити цю старовинну вовняну шапку оригінального крою, адже вона має квадратний (чотирикутний) верх. На Рівненщині цей убір відомий під різними локальними назвами: «шоломок», «рогатувка», «магерка», «ярмулка» тощо.

Проста і водночас цікава геометрична вишивка кольоровими нитками надає убору святкового вигляду. У краєзнавчому музеї експонується коричнева шапка-«шоломок» із села Кричильськ Сарненського району. Згори вона декорована п'ятьма «кутасами» («бубляхами»): чотирма по кутах й одним по центру, виготовлених із червоних, жовтих, зелених, блакитних, білих ниток. 

Своєрідності убору надає червоний стилізований геометризований мотив, що з одного боку нагадує трилисник, а з іншого – квітку, адже разом з «кутасом» згори створює ефект квітучої рослини. Широкий «околиш» прикрашений орнаментом з двох ламаних смуг (червоної  – згори, білої  – знизу) в обрамленні червоних і жовтих смуг; нижче, на однаковій відстані один від одного, розташовані окремі мотиви у вигляді трикутників з червоних, темно-зелених, білих ниток.

Тим, хто цікавиться вишивальним мистецтвом, буде цікаво дізнатися, що використані техніки вишивки на чоловічій шапці-«шоломку» («козлик», стебловий шов) були притаманні для оздоблення різних видів традиційного верхнього вбрання – як чоловічого, так і жіночого, кінця ХІХ – початку ХХ століть. 

 

Читайте також: В Ужгородському замку представили парадне вбрання угорського шляхтича

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024