Звичаї та обряди: використання хусток на Рівненщині

26 Листопада 2023, 14:43
Працівниця музею Алла Українець розповідає про призначення хусток 587
Працівниця музею Алла Українець розповідає про призначення хусток

Волиняни та поліщуки споконвіку шанували та цінували хустку, наділяючи її магічними властивостями, використовували в обрядах, для радісних та сумних подій. 

На днях у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід «Використання хусток в традиційних звичаях та обрядах мешканців Рівненщини», присвячений Дню української хустки. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу. 

Метою заходу, зазначається в дописі,  є відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардероба.

Музейна працівниця, Заслужений працівник культури України Алла Українець розповіла про функціональне призначення хусток – давнього жіночого головного убору. Вона підкреслила, що здавна волиняни і поліщуки використовували хустки в поховальному та весільному обрядах, дарували їх близьким і знайомим. Використовували хустки і в побуті – для перенесення і зберігання інших речей, для носіння дітей, грошей.

Не втратила своєї актуальності хустка й нині: більшість українок мають її  у своєму гардеробі, використовують як яскравий і модний аксесуар. 

Ольга Морозова, завідувачка сектора впровадження цифрових технологій музею,  розповіла про використання хустки у творчості українських художників.

 

 

Читайте також: У Рівному відкрилася виставка виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024