У Рівному відкрилася виставка виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва

28 Травня 2023, 12:14
Мистецьке різнобарв’я «Музейних гостин» 691
Мистецьке різнобарв’я «Музейних гостин»

Експонуються речі, подаровані учасниками «Музейних гостин», або придбані в них.

26 травня в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Мистецьке різнобарв’я «Музейних гостин». Про це йдеться на фейсбук-сторінці музею.

На виставці представлена фондова колекція речей музею, що були або придбані в учасників свята, або подаровані ними. Впродовж тридцяти років на щорічне традиційне фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини» приїжджали народні умільці як з Рівненщини, так і з багатьох областей України. Свої творчі роботи демонстрували ткалі, вишивальниці, різьбярі, гончарі, писанкарі тощо.

Розпочався захід музичним виступом інструментальної капели Етнокультурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді (керівник – відмінник освіти України Анатолій Сайчишин).

Директор музею Олександр Булига згадав далекий 1992 рік, коли власне і відбулися перші «Музейні гостини» та запросив усіх присутніх на «Музейні гостини» - 2023. Також він додав, що цьогорічні «Музейні гостини» будуть благодійними, адже збиратимуться кошти на потреби одного з підрозділів 104-ї ТРО ЗСУ.

Тетяна Пархоменко, завідувачка сектору етнографії, згадала прізвища самобутніх творців, а саме: Григорія Ісаченка, Євтуха Кулика, Володимира Гуменюка, Григорія Тупальського, Петра Гаврилюка, Петра Онищука, Марію Шевчук, Людмилу Пікіну, Уляну Кот, Валентину Галапач, Павла Петросюка, Віру Герасимчук, Юрія Сав’юка, Василя Казновецького, Вікторію Кисиленко. 

Вона подякувала майстрам за авторський погляд, за той ланцюжок, який з’єднує минуле з сучасністю.

Засновниця «Музейних гостин», етнографиня, заслужена працівниця культури України Алла Українець поділилася спогадами про фольклорно-етнографічне свято починаючи з 1992 року. Вона згадувала, що відбувалося свято «Музейні гостини» за участі 50-60 людей на території музею, з саморобним обладнанням, яке доводилося фарбувати та приводити до ладу музейним працівникам. Розквіт свята відбувся лише з 2000-х років, коли воно переросло в загальноміське.

Розповіла також про експонати,  представлені на виставці. Це найкращі роботи майстрів Рівненської, Волинської, Хмельницької, Львівської, Івано-Франківської та інших областей. Виставка налічує понад 200 робіт. На жаль, частина з народних умільців вже відійшли у вічність, але пам’ять про них продовжує жити в їх високохудожніх мистецьких роботах, які дбайливо зберігаються в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Чудову ідею – увіковічення свята «Музейні гостини» в книзі чи електронному форматі, запропонував художній керівник етнокультурного центру «Веснянка» Палацу дітей та молоді Віктор Ковальчук. Він підкреслив, що свято  «Музейні гостини», по суті, є творчим майданчиком не лише для народних майстрів, а й для фольклористів.

Під час виставки відбувався показ слайдів і відео, відзнятих на «Музейних гостинах» за 30 років існування свята.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024