У Волинському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Голодомор

24 Листопада 2023, 18:30
У Волинському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Голодомор 1079
У Волинському краєзнавчому музеї відкрили виставку про Голодомор

У Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки до Дня памʼяті жертв Голодомору та політичних репресій.

Захід пройшов у п'ятницю, 24 листопада. Його відвідала й журналістка Район.Історія.

Виставка «Голодомор: пам'ять заради майбутнього» висвітлює трагічну історію українського народу, що постраждав від геноциду у 1932-1933 роках. 

Щоб вшанувати памʼять жертв музей вже понад 10 років запрошує відвідувачів на різноманітні заходи, де співробітники розповідають про тодішні події. Цього року, виставку доповнили сучасними артефактами.

«Дуже важко усвідомлювати, що таке дійсно відбувалося в реальності. Читаючи книжки з історії, відмовлявся вірити тому, що там написано. Вважаю, що подібні заходи дають можливість не забувати, який тяжкий шлях до волі пройшов наш народ», – розповів студент Арсен Лукашук.

Читайте також: Він фотографував Голодомор у Херсоні. Історія життя Гавриїла Раппепорта та його разючі фото

Цього року співробітники музею при створенні виставки намагалися ширше охопити тему Голодомору. Експозиція розпочинається етнографічними матеріалами, присвяченими виготовленню хліба та традиціями пов’язаними з ним. 

На виставці також є банери від Українського інституту національної пам'яті. Завідувачка відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення музею Валентина Машлай під час заходу розповіла присутнім, які речі міняли на їжу. 

«Матеріали виставки також висвітлюють тему репресій українського народу та сучасної війни з Росією. Сьогодні ворог застосовує ті ж методи – мародерство, створення голоду, залякування, знищення ідентичності», – зауважила Валентина Машлай.

Читайте також: Українці вважають Голодомор найбільшою трагедією в історії країни

У часи Голодомору українці їли жолуді, макуху, кору дерев, аби вижити. Дітям пропонували витягувати з глечика записки зі спогадами про голод, окупацію та сучасні події. 

«Мій дідусь був жертвою геноциду. Він часто розповідав про це і плакав. Справжня катастрофа: без їжі, без води. Тяжко розглядати всі ці експонати та згадувати його слова», – розповів Володимир Майструк.

Читайте також: До 90-х роковин Голодомору-геноциду у Києві відкрили нову виставку

Виставка «Голодомор: пам'ять заради майбутнього» діятиме місяць.

Вікторія БЕРЕЗОВСЬКА

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024